Waarom kunstmatige zoetstoffen je toch dik kunnen maken
Kunstmatige zoetstoffen bevatten amper calorieën, maar ze kunnen je wel degelijk dik maken. Dat klinkt wellicht heel erg vreemd en onlogisch omdat veel mensen calorie-arme zoetstoffen juist gebruiken om niet dik te worden. Maken de zoetstoffen uit al die light producten je dan wel dik? Dat is me nogal wat! En daar blijft het niet bij omdat zoetstoffen in light producten je zelfs dikker zouden maken, dan wanneer je normale of de regular variant van het product zou nemen. Hoe kunnen die kunstmatige zoetstoffen je dan dikker maken? Ik zocht het voor je uit en dit zijn mijn bevindingen over zoetstoffen. Schrik niet en don’t shoot the messenger.
Zoetstoffen misleiden je brein en je lijf
Kunstmatige zoetstoffen bevatten geen of amper calorieën. Teveel calorieën zouden je dik maken en doordat kunstmatige zoetstoffen geen/weinig calorieën bevatten zou je dus minder calorieën binnen krijgen en wel een zoete smaak ervaren. Klinkt goed, toch?
Klinkt inderdaad goed, helaas die zoetstoffen doen iets heel vervelends.
Kunstmatige zoetstoffen verhogen om te beginnen je bloedsuikerspiegel en ze leggen het systeem plat waarmee je lichaam die bloedsuikerspiegel reguleert. Dit is heel erg vervelend omdat een hoge bloedsuikerspiegel in relatie staat met overgewicht en allerlei degenererende aandoeningen.
In een onderzoek bleek dat door het toevoegen van saccharine (een kunstmatige zoetstof die 700 keer zoeter is dan suiker) ervoor zorgde dat de proefdieren 15% meer gingen eten dan de proefdieren die de zoetstoffen niet kregen (1).
Hoe werken die zoetstoffen dan?
Het werkt als volgt; je lichaam proeft iets zoets en het verwacht daarom ook een energie-impuls. Ofwel, de zoete smaak zou gepaard moeten gaan met een lading aan calorieën. Natuurlijke zoetstoffen zoals je die vindt in fruit, brengen namelijk calorieën met zich mee.
Juist die calorieën komen niet omdat die zoetstoffen nu eenmaal geen calorieën bevatten. Daarom geeft je lichaam signalen af om meer te gaan eten. Hierdoor ontstaat overgewicht. Door het ontbreken van calorieën (die horen samen te gaan met de zoetstoffen), vraagt je lichaam dus om …. calorieën.
Is dat even schrikken!
En dat is nog niet alles
Kunstmatige zoetstoffen wekken dus je eetlust op. Dit is nog niet alles omdat ze je bloedsuikerspiegel laten stijgen. Hierdoor vergroot het risico op overgewicht.
Daarnaast verstoren kunstmatige zoetstoffen je darmflora (2). Een verstoorde darmflora kan ook weer allerlei vervelende gevolgen hebben op je gezondheid. Hierbij kun je denken aan voedsel intolerantie, diabetes, het metabool syndroom en glucose-intolerantie. Niet fijn dus.
Glucose-intolerantie bijvoorbeeld verstoort je natuurlijke systeem om hoge bloedsuikerspiegels te neutraliseren (3). Ons lichaam kan dan de glucose die het binnen krijgt, niet goed verwerken.
De oorzaak van vetopslag is daarom niet dat je te veel calorieën binnen krijgt, maar dat er teveel suiker in je bloed zit. Dit is iets wezenlijks anders. Voedingsvetten van bijvoorbeeld vis en avocado leveren ieder veel meer calorieën dan suiker, maar ze verhogen de bloedsuikerspiegel amper.
Voedingsvetten zorgen dus niet voor meer suiker (glucose) in je bloed, zoals bewerkte voedingsmiddelen dit wel doen. Daarom blijft vetopslag meestal uit. Bottom line; je wordt dus niet dikkere door voedingsvetten te eten. Overschotten daargelaten natuurlijk. De angst om (de juiste) vetten te eten is derhalve onnodig.
Waar zitten die zoetstoffen in?
Je bent vast wel bekend met de ‘zoetjes’ die mensen in hun koffie en thee doen. Nou, dat zijn dus die kunstmatige zoetstoffen. De wereldwijde markt voor deze zoete hulpstoffen bedraagt jaarlijks zo’n $ 1,5 miljard (4) en slechts een klein deel daarvan belandt in de koffie of de thee.
Verreweg het grootste deel van de zoetstoffen wordt verwerkt in voedingsmiddelen, dranken en je zou het zelfs in tandpasta tegen kunnen komen.
Het is bijna onmogelijk om kunstmatige zoetstoffen te ontlopen. Je hebt vast wel eens gehoord van de zoetstof aspartaam en wellicht ook wel van saccharine.
Aspartaam gaat ook wel schuil onder de naam E-951 en het is verwerkt in maar liefst 6.000 voedingsmiddelen. Mind you, 6.000 voedingsmiddelen!! Onderzoeken geven het verband aan tussen deze zoetstof en lever- en zelfs longkanker (5).
Zoetstoffen zijn dikmakers?
Vooral light frisdranken bevatten kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Wat blijkt dus nu? Juist die calorie-arme kunstmatige suikers (zoetstoffen) zorgen voor overgewicht! (6)
Dat is nog niet alles, zo wijst een onderzoek uit, dat het dagelijks consumeren van light frisdrank wordt ook in verband gebracht met verhoogde risico’s op diabetes 2 en het metabool syndroom. Niet best dus.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!
In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
Je zou dus beter de gewone suikerrijke ‘regular’ variant kunnen kiezen in plaats van de light producten. Onder 66.000 Franse vrouwen is het gebruik van light frisdrank onderzocht. Na 14 jaar van onderzoek bleek dat de kans op diabetes meer dan verdubbelde door het drinken van light frisdrank en dat de dames die de gewone variant dronken veel minder risico liepen (7). Dat is toch bizar?
Wil jij verantwoord afvallen en zijn je vorige pogingen op niets uitgelopen? In het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen lees je waarom afvallen zo moeilijk is en natuurlijk lees je vooral ook wat wel werkt. Dit e-boek is alleen hier verkrijgbaar, nergens anders.
En stevia dan?
Zelf krijg ik amper kunstmatige zoetstoffen binnen, omdat ik veel water drink en mijn thee en koffie altijd puur neem. Als jij echt niet zonder je zoet kunt, dan is stevia een goede optie. Stevia is 100% natuurlijk. Het komt van de Stevia plant uit Paraguay.
Het blijkt dat stevia een zeer veilige zoetstof is (8), zo stelt de Belgische professor en voorvechter van stevia, Jan Geuns. Geuns heeft er jarenlang voor gevochten om deze zoetstof in Europa toe te laten, omdat hij sterk overtuigd is van de positieve aspecten.
Meer weten?
Maar goed, het is toch best vreemd dat zoetstoffen, die bedoelt zijn om je niet te laten aankomen, toch overgewicht kunnen veroorzaken? Vreemd genoeg blijken best veel van de officiële adviezen van instituten en overheden niet overeind te blijven, indien je de nieuwe – en soms juist de oude – wetenschap erbij pakt.
Zo heb je op deze website ook al een boel kunnen lezen over de gezonde aspecten van verzadigde vetten, het nut van cholesterol en dat de aanbevelingen om koolhydraten als basis van je voedingspatroon niet geheel verstandig is. Ik snap daarom heel erg goed dat je door alle “adviezen” de juiste/gezonde boodschap niet meer ziet.
Ik help je.
Heb je niet veel tijd om je te verdiepen in wat nou een gezonde levensstijl is? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens. In korte tijd ontdek je ongelofelijk veel en kun je het (als het goed is) ook gemakkelijk toepassen.
Leestip: het e-boek Van Stress Naar Geluk is momenteel het best gelezen e-boek.
Wil je afvallen en zijn je ervaringen rond afvallen niet zo best. Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!
In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
De genoemde e-boeken alleen op deze site verkrijgbaar. Nergens anders. Na betaling kun je ze direct downloaden. Je hebt ze dus meteen in huis.
NLbewustvoedingsadvies
Kunstmatige zoetstoffen helpen je dus niet goed om af te vallen en je kunt je afvragen of ze je gezondheid goed doen. Wil jij persoonlijk bijgepraat worden over de juiste voeding omdat je bijvoorbeeld wilt afvallen, je fitter voelen of omdat je gewoon niet ziek wilt worden op latere leeftijd? Plan dan een online en persoonlijk voedingsadvies gesprek in.
Meld je ook aan voor de nieuwsbrief. Je ontvangt af en toe een mailtje bomvol gezonde tips en inzichten.
Bronnen:
(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3056267
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25231862
(3) https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/wat-is-glucosetolerantie
(4) http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_10/nummer_8/nieuwsbericht_40/waarom-zoetstoffen-dik-maken.html
(5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20886530
(6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19151203
(7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23364017
(8) http://www.theoptimist.nl/de_naakte_waarheid_over_zoetstof_stevia/
Als je ziet hoeveel meet suiker er gegeten wordt, en zout gebruikt wordt, denk ik dat mensen afgelerfchebben om echte smaken te proeven. Zout wordt verward met pittig, suikervrij eten heeft de functie van een schep appelmoes bij kinderen. Leer mensen weer smaak te onderscheiden. Die vervangers voor suiker zijn slecht inderdaad. Stap dus af van alleen zoet.
Beetje tendensieus geleuter allemaal. Ik zet ernstige vraagtekens bij dit soort publicaties die lekker scoren. De pers pakt het gretig op.
Als je niet extra gaat eten kom je echt niet aan hoor. Dat dikmaakeffect schijnt, als het al waar is, alleen bij sucralose voor te komen. Een stof uit suiker gewonnen.
Trouwens, aspartaam is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het maakt fenylanaline, een onmisbaar aminozuur dat nodig is voor aanmaak van onder meer een ‘gelukshormoon’ Onmisbaar dus. Lees maar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fenylalanine
Het punt is juist Arjen, dat veel van de voedingsmiddelen gemakkelijk verkrijgbaar zijn, juist extra energie bevatten. Met andere woorden, ze zijn erg energierijk en daardoor kan je gemakkelijk een calorie-overschot mee veroorzaken. Het is dus niet dat je meer eet, maar dat hetgeen je een meer calorieën bevat.
Ook ben ik van mening dat de pers juist over dit soort onderwerpen dient te schrijven. Heel veel mensen denken gezonde keuzes te maken, doordat zij ‘minder suiker’ op een etiket lezen.