Geen E nummers op het etiket? Gefopt, toch wel!

E nummersJe vindt E nummers in veel bewerkte voedingsmiddelen. De Europese Unie heeft een lijst opgesteld van ongeveer 350 E nummers die verwerkt mogen worden in voeding. Er bestaan natuurlijke E nummers en synthetische. E nummers zijn echter niet populair bij consumenten en fabrikanten van producten die deze nummers bevatten weten dat natuurlijk ook. Een dergelijk product zou mogelijkerwijs minder verkocht kunnen worden en dat is slecht voor de business. Vandaar dat fabrikanten zich kunnen bedienen van de praktijk Clean Labelling. In deze blog ontdek je wat dat is en welke E nummers in verbrand worden gebracht met allerlei fysieke en mentale problemen.

Waarom zijn er E nummers?

Een E nummer is een code voor een stofje dat in de Europese Unie toegelaten is als additief in voedingsmiddelen (1). E nummers worden gebruikt om een product te conserveren, het lekker te laten ruiken, voor de smaak en soms voor de krokante bite.

E nummers en aandoeningen

Diverse E nummers worden in verband gebracht met ADHD, overgewicht en diverse degenererende ziektes als Alzheimer, de ziekte van Crohn, reuma, diabetes 2, diverse soorten kanker, botontkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een verstoorde cholesterolbalans.

E-nummers niet meer op een etiket

Doordat E nummers een negatief imago hebben gekregen, kiezen veel voedingsproducenten ervoor om het ingrediënt niet meer als E nummer te vermelden. Consumenten zijn immers geneigd om producten waar zij geen goed gevoel over hebben, niet te kopen. Dus het slechte imago van de E nummers is slecht voor de verkoopcijfers van de onderneming. Door het weglaten van de bewuste E nummers kan dit gevoel verdwijnen.

De wet eist echter van de voedingsproducten dat het ingrediënt wel op het etiket vermeld wordt. De fabrikant gebruikt dan niet meer het E nummer, maar de echte naam van het ingrediënt(2). Je zult dus minder E-tjes op een etiket aantreffen, maar vreemd klinkende namen zoals butylhydroxyaniol, butylhydroxtolueen, glutamaat, gistextract en natriumnitraat.

Clean label

Niet iedereen zal begrijpen wat de stofjes glutamaat en butylhydroxtolueen doen. Derhalve kunnen de fabrikanten zich bedienen van de praktijk die heet Clean Labeling. Bij deze praktijk komt het er in het kort op neer dat de onduidelijke laboratoriumnamen en E nummers worden vervangen voor ‘normaal’ klinkende namen zoals ‘natuurlijke extracten’ (2). Zo wordt E-409 vervangen door de naam algenextract en E-621 voor gistextract of voor smaakversterker of MSG.

Door de praktijk van Clean Labelling zou je als consument een goed gevoel kunnen krijgen bij het lezen van dergelijke namen. In de praktijk echter koop je gewoon een product dat je eigenlijk niet wilde hebben, vanwege de E-nummers.

Hieronder volgt een kleine selectie van E nummers die je regelmatig terug vind in je eten.

E-951

Dit E nummer heet ook wel aspartaam. Aspartaam is een zoetstof is die wordt toegevoegd aan veel light producten. De calorische waarde is dus laag, dus dat is een voordeel. Maar er kleeft een enorme schaduwkant aan aspartaam. Hoewel het nog niet wetenschappelijk is aangetoond, bestaan er aanwijzingen dat aspartaam kankerverwekkend is.

Tevens zou E-951 van invloed zijn op het ontstaan van ziektes als Parkinson, MS, chronische vermoeidheid en allerlei mentale klachten. Je vindt aspartaam in veel suikervrije producten, zoetjes, eiwitpoeders, sportrepen, ontbijtgranen, pepermunt, ijsthee, pudding, dieetproducten en light producten.

E-621

Dit E nummer staat ook wel bekend als glutamaat, umami, MSG, gistextract, mononatriumglutamaat of ve-tsin (3). E-621 wordt gebruikt als smaakversterker en is daar zo succesvol in dat er een over stimulatie ontstaat in je zenuwcellen en je hersenen. Hierdoor ben je geneigd om meer te eten dan noodzakelijk is.

Je vindt E-621 vaak in chips en ook in kruiden zakjes, bewerkte vleeswaren, soepen, sauzen, bouillonblokjes, chips, snacks en kant-en-klaarmaaltijden. Heb je je wel eens afgevraagd waarom je die zak in 1 keer leeg eet?

E-621 wordt met allerlei klachten in verband gebracht waaronder vage klachten als hartkloppingen, hoofdpijn, darmproblemen en problemen aan je luchtwegen. Het wordt ook in verband gebracht met depressie, Alzheimer, migraine en obesitas.

Die klachten zijn wetenschappelijk moeilijk zijn aan te tonen, of in directe relatie te brengen met dit E nummer omdat:

  • Ten eerste omdat een het leggen van een wetenschappelijk verband veel onderzoek vereist, dat veel geld kost.
  • En ten tweede omdat E-621 dus onder veel namen schuil gaat op de ingrediëntenlijst van een etiket. Hierbij kun je denken aan de termen als: aroma, gistextract, glutamaat, MSG, natuurlijke aroma’s, maïsolie en gehydrogeneerde eiwitten.

Andere E nummers

Hieronder is nog een aantal E nummers voor je uiteengezet. In totaal bestaan er meer dan 300 E nummers, dus heb ik een zeer kleine selectie gemaakt. Als jij ook wat meer wilt weten over deze nummers – of juist over gezonde en natuurlijke voeding – lees dan dit e-boek.

E-320 Butylhydroxyaniol en E-321 butylhydroxtolueen

Deze 2 woorden kwamen niet eens door de spellingcheck heen, maar goed, deze E nummers kennen veel mogelijke bijwerkingen zoals hyperactiviteit, astma, slaapstoornissen en leverproblemen. Mogelijk zijn deze, niet uitspreekbare E nummers, zelfs kankerverwekkend. Je vindt ze in chips, kauwgom, aroma’s en snoep.

E-210 Benzoëzuur

Dit E nummer kwam wel door de spellingcheck, maar dat maakt het nog steeds niet gezond. E-210 is een conserveringsmiddel en kent veel mogelijke bijwerkingen. Dit E nummer zou kunnen leiden tot hyperactiviteit, astma, allergieën, darm- en gedragsproblemen en mogelijk ook kanker.

En, wat kan jij hiermee?

Aan veel voedingsmiddelen wordt gesleuteld. Het vervelende hiervan is dat je lekkere smaken proeft en dat het product lekker ruikt of een lekkere bite heeft, maar die sensatie komt met een prijs. E nummers mogen dan door de Europese Unie zijn goedgekeurd, maar dat maakt het nog niet dat ze door je lichaam worden goedgekeurd.

Vooral de E nummers beschreven in deze post, worden in verband gebracht met een hoop ziektes en aandoeningen. Niet echt prettig dus. Wil jij ook meer weten over gezond en puur eten? Lees dan dit geweldige boek! Je ontdekt heel veel over de oudste wijsheden over voeding en hoe actueel deze eigenlijk vandaag de dag nog zijn.

Eigenlijk zijn die wijsheden een beetje kwijt geraakt in de afgelopen decennia. Maar gelukkig kun je ze vrij gemakkelijk weer toepassen. Lees dit e-boek maar eens.

Vond je deze post ook weer interessant en ben je nog niet ingeschreven op onze maandelijkse nieuwsbrief? Ontvang ook 1x per maand de meest gelezen artikelen gratis en mis geen tips en inzichten meer.

Bronnen:
1. http://www.parool.nl/parool/nl/34/ETEN-DRINKEN/article/detail/4111636/2015/08/02/Producenten-zetten-E-nummers-minder-vaak-op-voedselverpakking.dhtml
2. http://www.volkskrant.nl/archief/zure-brij-over-list-en-bedrog-in-de-supermarkt~a3629094/
3. http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=610

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!