Rauwe melk, hoe gezond is dat?

Sinds enige jaren bieden steeds meer boeren rauwe melk aan op hun boerderijen. Rauwe melk zou heel erg gezond zijn, maar er zijn ook flinke protesten. Rauwe melk is bijvoorbeeld niet gepasteuriseerd, waardoor het bepaalde bacteriën bevat die je behoorlijk ziek kunnen maken. De voorstanders van rauwe melk stellen echter dat ze het lekkerder vinden dan de supermarktmelk en dat klachten zoals eczeem, allergieën geneest en dat ze zelfs mentaal beter in hun vel zitten. 

Wat is rauwe melk?

Rauwe melk is de melk die rechtstreeks uit de uier komt en die niet gepasteuriseerd is. In deze blog ga ik uit van koemelk, omdat Nederland nu eenmaal vol staat met koeien en de melk die ze geven volop verkrijgbaar is. Ook ga ik uit van gras gevoerde koeien, die in de wei staan.Rauwe melk. Meer over gezond leven weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Verschillen tussen gras en stal

Er zijn namelijk nogal wat verschillen in de kwaliteit van de melk tussen een gras gevoerde koe die in de wei staat en een koe die alleen maar op stal staat en ‘speciaal’ koevoer krijgt. De rauwe melk van een gras gevoerde koe, uit de wei zo je namelijk kunnen zien als zeer gezond, uitgebalanceerd en zelfs genezend. Dat is me nogal wat.

Rauwe melk is volwaardig

Rauwe melk niet lang houdbaar, je dient het vers te drinken. Het komt direct uit de uier van de koe en het bederft dus snel. Als je rauwe melk koopt, dan luidt het advies om het diezelfde dag nog te drinken. Commerciële melk, de melk uit de supermarkt, is wel langer houdbaar.

Door rauwe melk te pasteuriseren, worden allerlei bacteriën gedood en is de melk langer houdbaar. Deze verlengde houdbaarheid dient commerciële doelen. Hoe langer de melk houdbaar is, hoe meer je ervan kan verkopen en hoe minder je ervan hoeft weg te gooien.

Commerciële melk is dus langer houdbaar en het is schoner dan rauwe melk. Er kan in rauwe melk nog wel eens een bacterie zitten, omdat de uier van de koe niet schoon genoeg was. Het komt wel eens voor dat mensen, die rauwe melk hebben gedronken, een voedselvergiftiging oplopen.

Pasteuriseren van rauwe melk

Doordat commerciële melk gepasteuriseerd is – dat wil zeggen dat het korte tijd op 72º C verhit wordt – zijn de bacteriën die je ziek kunnen maken gedood. Dat is natuurlijk erg mooi, maar pasteuriseren heeft nog een ander effect. Het maakt de melk eigenlijk helemaal dood.

Gezonde stoffen zoals enzymen, vitamine A, B, C, D en de mineralen calcium en fosfor – die in rauwe melk voorkomen – raken ook beschadigd door het proces van pasteurisatie. Een gevolg hiervan is dat je de voedingsstoffen niet goed meer kan opnemen, om ze te gebruiken op de plaatsen waar ze nodig zijn.

Gepasteuriseerde melk kan je dus eigenlijk zien als dode melk. Voedingsstoffen verdwijnen en veranderen van werking. Dit maakt gepasteuriseerde melk eigenlijk helemaal niet zo gezond. Je hebt vast wel eens gehoord van de relatie ervan met huidaandoeningen, diarree, darmproblemen en zelfs botontkalking.

Wil je meer weten over de verschillende voedingsstoffen? Lees dan dit super informatieve e-boek over gezond eten en de effecten die het heeft op je lichaam en je gezondheid.

Weston Price en rauwe melk

In de jaren ’30 van de vorige eeuw bezocht de onderzoeker Weston Price diverse volken die nog leefden volgens de originele principes van de evolutie. Deze volken aten en dronken dus natuurlijke en volwaardige voeding, kregen voldoende lichaamsbeweging, omdat ze dat voedsel zelf verbouwden en vingen.

De Afrikaanse stam de Masaï wat een van deze volken die Price bezocht. Het voedingspatroon van deze stam bestond uit het drinken van rauwe melk, bloed en het eten van vlees. Dit lijkt eenzijdig, maar de Masaï blijkt een gezond volk. Ziekte kwamen er bijvoorbeeld nauwelijks voor en hun fysieke gestel is werkelijk imposant te noemen. 

Price bezocht nog veel meer oervolken en constateerde dat indien deze gezonde mensen overstapten van hun natuurlijke voeding naar westerse voeding – meel en suiker – zij direct tekenen van degeneratie (achteruitgang) vertoonden. Dit werd pijnlijk zichtbaar en duidelijk door de tanden van de desbetreffende personen te onderzoeken.

De volwaardige voeding – waartoe rauwe melk ook behoort – bevat alle mogelijke vitaminen, mineralen, voedings- en bouwstoffen (zoals vetten) die je lichaam nodig heeft. Volken die leefden op een patroon van volwaardige voeding bleken kern gezond en gaatjes in de tanden kwamen amper voor.

Dit veranderde doordat onderdelen van die voeding verdwenen. Als deze volken westers gingen eten – meel en suiker – dan verslechterde hun gezondheid en de staat van hun gebit. Cariës en ziekten kwamen steeds meer voor. En dat was nog niet alles.

De kinderen die in de periode daarna geboren werden, vertoonden allerlei ongezonde tekenen. Hierbij kun je denken aan een slecht gebit, versmalde tandbogen en ook allerlei ziekten zoals TBC. Veel kinderen vonden de dood. Dat vind ik dus erg shockerend.

Superfood?

Rauwe melk zou je kunnen zien als een superfood. Rauwe melk bevat de juiste vetten en de juiste balans in vitaminen, mineralen en andere gezonde stoffen. Juist die balans in rauwe melk is belangrijk, maar dat geldt eigenlijk voor volwaardige voeding in zijn geheel.

Bij volwaardige voeding helpt het ene stofje het andere stofje. Zo helpen de vetten in rauwe melk de mineralen en de mineralen helpen de vitaminen in je lichaam op te nemen. Door veranderingen aan te brengen, raakt deze keten uit balans en verdwijnen de gezonde eigenschappen.

Door het proces van pasteurisatie raakt die keten uit balans. Dit maakt supermarkt melk dus eigenlijk alleen maar een witte substantie met een smaakje.

Wist je trouwens dat de Griekse wijsgeer en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates rauwe melk voorschreef bij de behandeling van de meest uiteenlopende kwalen?

En, wat kan jij hiermee?

Rauwe melk kan je dus bij de boer halen en niet in de winkel. Als je het eens wilt uitproberen, dan ben je daar vrij in. Ik zal het je niet adviseren, omdat het je eigen keuze is. Omdat mijn vriendin nu zwanger is, drinken wij geen rauwe melk. Wij dronken sowieso weinig tot geen melk.

Je loopt dus het risico om een bacterie binnen te krijgen, door rauwe melk te drinken, want het is niet gepasteuriseerd. Vandaar dat je de boodschap meekrijgt om dat thuis zelf te doen. Doe je dat niet, dan verandert de samenstelling van de rauwe melk dus niet en krijg je de gezonde vetten, mineralen, vitaminen en andere gezonde stoffen in de juiste balans binnen.

Ben je nu een beetje huiverig geworden van rauwe melk of melk in het algemeen? Je hoeft geen melk te drinken om aan je dagelijkse hoeveelheid calcium te komen. Het mineraal calcium en melk worden vaak in één adem genoemd. Maar calcium zit ook in groene bladgroenten, peulvruchten en in granen. Genoeg te kiezen dus.

Mijn eigen uitgave Gezonde Voeding geeft je ook een goed beeld van gezond eten in het algemeen. Je leert vrij snel hoe je je fitter en sterker kan voelen en nog wat kan afvallen ook.

Wat ook veel mensen lezen is het e-boek Gezond In 10 Stappen. Lees het ook als je meer wilt weten over gezond leven, je goed voelen, een slank postuur en wanneer je ook nog wilt genieten van het leven.

Interessante artikel?

Wil je in de toekomst ook meer van ons horen? Schrijf je dan op de homepage in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief, want dan ontvang je allerlei gezonde tips en inzichten die je niet wilt missen.

Bronnen:
1. http://www.rauwemelk.net/
2. https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150325131520.htm
3. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/
4. http://selfmatters.nl/waarom-rauwe-melk/
5. http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/calcium/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!