Wat rode bietensap zo gezond maakt

Rode bietensap is bijzonder populair onder duursporters. Dit is niet zonder reden, rode bietensap helpt namelijk om je sportieve prestaties te verbeteren. En dat is nog lang niet alles, rode bietensap zou ook kunnen helpen bij huidaandoeningen zoals acne. Wat maakt rode bietensap zo gezond en stond er een tijdje geleden niet in de krant dat rode bietensap juist kanker zou kunnen veroorzaken? Hoog tijd om eens een aantal zaken over rode bietensap op een rijtje te zetten. Rode bietensap. Gezonde Voeding. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen

Wat maakt rode bietensap zo gezond?

Rode bietensap kan je lichaam bijzonder veel goed doen. Dit komt vooral door het stofje nitraat. Nitraat komt ook voor in andere bladgroenten zoals sla, spinazie, andijvie en selderij.

Het stofje nitraat maakt rode bietensap zo gezond. Het zorgt o.a. voor een verbetering van de zuurstofopname door je lichaamscellen (bron). Nitraat zorgt dus voor meer zuurstof in je lichaamscellen.

Rode bietensap kent diverse voordelen:

 1. Sportieve prestaties verbeteren tot wel 17% omdat de zuurstofopname door je lichaamscellen bevordert en rode bietensap verwijdt de bloedvaten (bron) en (bron).
 2. Bietensap kan hart- en vaatziekten voorkomen (bron).
 3. Het helpt ons lichaam te ontgiften.
 4. Rode bietensap zou ook preventief werken tegen kanker.
 5. Rode bietensap zou ook de bloeddruk verlagen (doodsoorzaak #1) (bron).

Een extra notitie bij het vierde punt: Rode bietensap bevat namelijk een stofje dat in diverse onderzoeken aan (kanker)tumoren is toegevoegd. Het bleek dat de tumoren daardoor minder snel groeiden.

Maar goed, dat kankercellen of tumoren minder snel zouden groeien door het drinken van rode bietensap – of bieten in het algemeen – maakt het nog geen bewijs dat het kanker kan genezen. Het biedt wetenschappers in ieder geval aanleiding om dit verder te onderzoeken.

Nog meer voordelen van rode bietensap

Rode bietensap bevat veel vitaminen, waaronder de belangrijke vitamine A, B1, B2, B6 en C. Ook bevat bietensap veel mineralen, waaronder calcium, natrium, magnesium, fosfor, ijzer en foliumzuur.

Deze mineralen zijn erg belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen en bij de productie van nieuwe lichaamscellen.

Vooral het mineraal magnesium is erg belangrijk. Magnesium is betrokken bij zo’n 300 belangrijke processen in ons lichaam. Er wordt wel gesteld dat magnesium – na zuurstof, water en eten – een van de belangrijkste elementen is om in leven te blijven.

Over het algemeen kun je stellen dat rode bietensap bijdraagt aan het herstel van je lichaam.

Hier volgt een opsomming van de voordelen van bietensap.

1. Rode bietensap en sport

Onder duursporters is rode bietensap best populair. Het stofje nitraat zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten wijder worden, waardoor er automatisch meer zuurstof naar de spieren gaat (bron). Dit stimuleert het verbrandingsproces. Doordat het verbrandingsproces verbetert, neemt de sportprestatie toe.

Er wordt wel gesteld dat sportieve prestaties met maar liefst 17% kunnen toenemen, door het drinken van een glas rode bietensap.

Zelf drink ik het ook regelmatig en merk ik dat ik over meer “macht” beschik wanneer ik aan het wielrennen (of CrossFitten) ben. Ik verwerk rode bieten bijvoorbeeld in een smoothie met spinazie, lijnzaad en fruit. Ook hebben wij thuis een slowjuicer, dus kunnen we zelf bietensap maken.

Rode bietensap. Gezonde Voeding. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen

Mindset

Het verbeteren van sportieve prestaties en van prestaties in het algemeen is natuurlijk ook een kwestie van de juiste ‘mindset’. Het vraagt wat van je mentale vermogens.

Wil je ook meer bereiken in je leven? Wil je vaker gevoelens ervaren van geluk, dankbaarheid, overdaad en vrijheid? Download dan het zelf-hulp e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens. Ontdek hoe je krachtiger, energieker en een stuk zelfverzekerder wordt.

2. Rode bietensap verlaagt de bloeddruk

Het stofje nitraat uit bietensap en uit bepaalde bladgroenten, zorgt er dus voor dat de bloedvaten wat wijder worden (bron). Dit gebeurt al binnen 24 uur na het drinken van een glas rode bietensap. Hierdoor neemt de bloeddruk automatisch af.

Doordat de bloedvaten wijder worden, neemt de bloeddruk (automatisch en tijdelijk) af.

Daarnaast kan het zelfs aderverkalking voorkomen. Met deze twee voordelen verlaagt rode bietensap de kans op een hartaanval (bron). Hartaandoeningen behoren tot de belangrijk doodsoorzaken in het westen.

3. Verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen

Doordat de aderen iets wijder worden, komt er ook meer bloed in de hersenen (bron). Hoe meer bloed er naar je hersenen stroomt, hoe beter je hersenen kunnen functioneren. Dit kan zelfs dementie helpen tegen te gaan. Komt ook weer door het stofje nitraat.

Interessant is ook wel te noemen dat de nitraten in rode bieten je mentale en cognitieve functie kunnen verbeteren. Ook dit komt weer door de verwijding van bloedvaten zodat de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert (bron).

Zo verbetert ook de bloedtoevoer naar de frontale kwab in de hersenen. In dit gebied vindt het hogere denken plaats, zoals besluitvorming en je werkgeheugen (bron).

Bietensap is gezond en dit geldt ook voor tal van andere groentesoorten. Wil je weten welke (en hoe je gezonde gewoontes ontwikkelt)? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

 • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
 • Het belang van een goede hormonale balans
 • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

4. Tegen bloedarmoede

IJzer is een mineraal dat ook volop aanwezig is in rode bietensap. IJzer is onder andere betrokken bij de opbouw van de rode bloedlichaampjes. Bietensap helpt zodoende bloedarmoede te voorkomen.

5. Antioxidanten, ontgiften en chronische ontstekingen remmen

Rode bietensap bevat veel antioxidanten en ontstekingsremmende stofjes.

Deze antioxidanten en ontstekingsremmende stofjes helpen je lichaam helpen in de strijd tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen krijg je dagelijks binnen, op allerlei manieren. Denk hierbij aan je voeding en ook aan de lucht die je inademt. Je houdt dit niet tegen. Vrije radicalen kunnen ongewenste celmutaties veroorzaken. Ongewenste celmutaties zouden op hun beurt kunnen leiden tot de groei van tumoren en de ontwikkeling van kanker.

Bieten bevatten bepaalde stofjes, die betalainen genoemd worden. Deze stofjes bezitten mogelijk een aantal ontstekingsremmende eigenschappen (bron).

Tevens bevat bietensap stofjes die helpen om je lichaam te ontgiften. Een positief effect daarvan kan zijn dat je je fitter gaat voelen.

Ook helpt rode bietensap tegen chronische ontstekingen. Chronische ontsteking worden geassocieerd met een aantal vervelende ziekten, zoals obesitas, hartaandoeningen, leverziekten en kanker (bron).

6. Goed voor de huid

Rode bietensap zorgt ervoor dat de huid van binnenuit geheeld wordt. Zo kan rode bietensap acne van binnenuit laten verdwijnen even als littekens, wondjes en infecties.

Let wel op!

Nitraat wordt door ons lichaam omgezet in nitriet. Nitraat is op zicht niet zo schadelijk, maar nitriet zou giftig kunnen zijn als je er te veel van binnen krijgt. Dit stelt althans het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum waarschuwt sporters dat de concentratie van nitraat in rode bietensap veel hoger is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.

Maar goed, professor Andrew Jones van de universiteit van Exeter heeft er wat meer onderzoek naar gedaan en hij stelt (in reactie op de waarschuwing van het Voedingscentrum):

‘Deze waarschuwing (van het Voedingscentrum) staat ver af van de echte wetenschappelijke literatuur. Het is waar dat je met rode bietensap de aanbevolen hoeveelheden ver overschrijdt. Er is inmiddels echter steeds meer druk ontstaan om die aanbevolen dosis te verhogen. En dat op basis van bewijs dat nitraat juist goed is voor onze gezondheid. De suggestie dat bietensap kanker zou kunnen veroorzaken, is gebaseerd op klungelig bewijs en is de afgelopen jaren al stevig ontkracht.’

Rode bietensap is gezond en goedkoop

Rode bietensap doet je dus veel goed, het is bijzonder gemakkelijk te maken en erg goedkoop. Bovendien zit rode bietensap bomvol vitaminen en mineralen waardoor het onder andere je sportieve prestaties kan verhogen en je huid kan er mooier door uitzien.

Een pakje rode bieten kost in de winkel nog geen € 1,-. Voor dat geld krijg je er 4 of 5, afhankelijk van de grootte. Een glas rode bietensap bevat ongeveer 4 of 5 rode bieten. Zoveel gezondheid, voor zo weinig geld!

Meer weten?

Ik hoop dat je nu wat meer weet over de gezonde effecten van rode bietensap en dat je deze kennis kan toepassen. Probeer het eens. Uit eigen ervaring kan ik het je van harte aanbevelen.

Wil je meer weten over gezonder eten, wil je je fitter en sterker voelen? Ben je regelmatig verkouden, futloos en ben je dit zat? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen. Hoe meer je weet over gezond eten en leven, hoe beter je de juiste keuzes kunt maken.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

 • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
 • Het belang van een goede hormonale balans
 • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wat ook veel mensen lezen; het zelf-hulp e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. Niet externe omstandigheden maken je succesvoller, dankbaarder en gelukkiger. Juist de interne factoren bepalen hoe gelukkig je bent.

NLbewustvoedingsadvies

Gevarieerd eten is natuurlijk altijd belangrijk. Zowel voor een gezond gewicht, een goede sportieve prestatie en voor je gezondheid en je welbevinden. Eigenlijk start het allemaal met voeding. Als voedingsadviseur kan ik je daar veel over vertellen.

Maak ook online een afspraak voor persoonlijk voedingsadvies. Tijdens een online gesprek gaan we helemaal in op jouw persoonlijke situatie. Ik geef je dus geen algemene handvatten, maar echt tips en inzichten die binnen jouw kaders mogelijk zijn.

Als je de bestelling hebt afgerond, neem ik binnen 24 uur contact met je op.

Vergeet je niet in te schrijven voor de maandelijkse update, vol gezonde tips en inzichten. Wil je niet missen, toch?

Ook leuk te lezen/Bronnen:
1. Het Voedingscentrum
2 https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-its-hard-to-beat-the-health-benefits-of-beets/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!