Simpele afvaltips die echt werken

In dit artikel krijg je 8 afvaltips die heel erg goed werken. Veel mensen willen een mooier figuur en zouden graag een paar kilo kwijt willen. Helaas kiezen zij meestal voor een tijdelijk dieet of een een of ander middeltje, waarmee ze in korte tijd een zeker resultaat hopen te behalen. Dit resultaat zouden zij echt wel kunnen behalen, zal ik je zeggen. Er is alleen een hele grote maar. En dat is deze; op de langere termijn – meestal al binnen een paar weken – komt de teleurstelling. Men komt weer aan. En dat niet alleen. Ze worden sneller zwaarder dan dat zij zijn afgevallen. In dit artikel lees daarom je 8 simpele afvaltips, die je zo kunt toepassen en die niet alleen voor de korte termijn werken. 

Waarom zijn de afvaltips simpel?

De afvaltips zijn niet alleen vrij simpel, ze liggen eigenlijk ook best wel voor de hand. Wellicht ken je al een aantal van deze afvaltips. Maar goed, het kennen van de afvaltips is natuurlijk niet voldoende. Het gaat erom dat je de afvaltips in de praktijk brengt, omdat je dan pas echte resultaten gaat zien.Simpele afvaltips. Meer weten over afvallen? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

8 Simpele afvaltips die echt werken

De onderstaande afvaltips zijn simpel te noemen omdat je ze redelijk gemakkelijk kan toepassen in je huidige leefstijl. Je hoeft dus (hopelijk) niet volledig het roer om te gooien.

En nogmaals, het gaat er niet om dat je de afvaltips WEET, het gaat er juist om dat je ze omzet in DADEN. Doordat je de afvaltips omzet in daden, ontstaan resultaten. En dat is wat je werkelijk wilt.

1. Minder verpakte voeding

De eerste van de 8 afvaltips betreft; geen pakjes, zakjes, potjes en blikjes meer. Ook geen maaltijden die je in de oven of in de magnetron stopt. Echt koken dus.

De kracht van volwaardige voeding is niet te onderschatten. Het is beslist de moeite waard om deze tip als eerste uit te proberen.

In bijna alle verpakte voedingsmiddelen vind je toegevoegde suikers (puntje 3) en e-nummers. Sommige van die e-nummers kunnen het effect hebben dat je juist meer wilt eten.

Suiker kent ook een dergelijk effect. Uit onderzoeken blijkt dat suiker een dusdanig uitwerking kan hebben op je hersenen, dat je meer (gezoet) eten consumeert. Door suiker ga je dus meer (suiker) eten.

Door het eten van sterk bewerkte voeding, krijg je meestal ook automatisch suiker en e-nummers binnen. Een van de vervelende effecten van suiker en e-nummers kan dus zijn dat je meer en vaker eet.

Zo laat suiker je bloedsuikerspiegel sterk stijgen. Als dit vaak gebeurt vergroot je de risico’s op overgewicht enorm.

Dus, lekker groente eten. Fruit, peulvruchten, noten, volvette kaas zijn ook goed. Meer weten over succesvol afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

2. Meer groente eten

Groenten bevatten amper calorieën en heel veel nutriënten. Bij nutriënten kun je denken aan vitaminen, mineralen, eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten.

Vezels maken ook deel uit van groente (en van fruit overigens). En juist die vezels zijn belangrijk voor je verzadigingsgevoel en het niet snel laten stijgen van je bloedsuikerspiegel.

Juist die verzadiging en het niet snel laten stijgen van je bloedsuikerspiegel spelen een uitermate belangrijke rol bij het bereiken van een gezond gewicht.

Als leidraad kun je aanhouden om je bord ‘s avonds voor twee derde te vullen met 1 of meerdere groentes. Salade is ook prima. Doe ik ook, werkt fantastisch.

3. Minder suiker

In Nederland eten we meer dan 40 kilo suiker per persoon per jaar. Suiker levers zo’n 400 calorieën per 100 gram. Een kilo suiker levert dus 4.000 calorieën.

Voor de rekenaars onder ons; 40 kilo suiker levert ons jaarlijks dus 40 x 4.000 = 160.000 calorieën op.

Voor de man staat dit min of meer gelijk aan 64 dagen voeding (ongeveer 2.500 calorieën per dag). Voor de vrouw betekent dit 80 dagen volledige voeding. Vrouwen hebben dagelijks ongeveer 2.000 calorieën nodig.

Vind jij dit ook niet een beetje teveel van het goede?

De meeste van die suikers vind je in bewerkte voeding, frisdrank, vruchtensappen uit pakken. Je vindt ze ook op minder voor de hand liggende plekken zoals in chips en voorverpakte vleeswaren.

Veel van die 160.000 calorieën krijg je dus binnen zonder dat je het eigenlijk door hebt. Zonde toch?

4. De juiste koolhydraten

Er bestaan grofweg 2 verschillende soorten koolhydraten; de enkelvoudige en de complexe koolhydraten.

De enkelvoudige worden ook wel aangeduid als geraffineerde koolhydraten. Deze koolhydraten vind je in veel bewerkte voeding (puntje 1).

Complexe koolhydraten vind je in volkoren producten (zoals volkoren pasta), verse groente en fruit.

Het bijzonder grote voordeel van complexe koolhydraten is dat je er minder van eet omdat ze je verzadigen. Ook laten complexe koolhydraten je bloedsuikerspiegel slechts geleidelijk stijgen, waardoor geen ongezonde pieken ontstaan.

Juist die pieken in de bloedsuikerspiegel staan in relatie tot overgewicht en chronische ziekten. Dit wil je juist voorkomen. Meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

5. Meer eiwitten

“Ha, nu komt het vlees eten!” Nou, vlees bevat inderdaad veel eiwitten, maar je bent nu eenmaal niet gemaakt om veel vlees te eten. We gaan dus niet (veel) meer vlees eten.

Gelukkig bestaan er andere, gezonde bronnen van eiwitten. Hierbij kan je denken aan volle kwark, vis, wit vlees (kip en gevogelte) quinoa, noten, soja, groenten, peulvruchten en zaden.

6. Meer water

Water bevat 0 calorieën en is een uitstekende dorstlesser. Als je dagelijks een groot glas water drink, voordat je gaat eten, dan helpt het je met afvallen. Dit werkt heel erg simpel.

Hoe werkt dat dan?

Doordat je ongeveer 250 CL water drinkt, is je maag eerder vol. Er past dus minder eten in je maag, waardoor je automatisch minder calorieën zult eten.

Water kan wat saai zijn, breng het derhalve op smaak met een limoen, citroen, een stuk verse gember, munt of zet een kop (groene) thee.

7. Meer bewegen

Dat lichaamsbeweging bij deze afvaltips hoort, had je waarschijnlijk wel verwacht. Maar goed, de titel is niet voor niets ‘Simpele afvaltips’. Matig intensieve bewegingsvormen zoals fietsen, wandelen, tuinieren zijn redelijk makkelijk. Juist deze vormen van lichaamsbeweging helpen bij afvallen.

Waarom? Omdat ons lichaam gemaakt is voor dit type lichaamsbeweging. En omdat je direct lichaamsvetten verbrandt, dankzij dit type beweging.

Als je het jezelf wat zwaarder wilt maken, kijk dan eens wat krachttraining voor je kan betekenen. Of wat dacht je van bootcamp en CrossFit? Super intensief en effectief.

8. Meer slapen

Door te weinig slaap raakt je hormoonhuishouding in de war. Zo maakt je lichaam bijvoorbeeld wat meer cortisol aan, wat ervoor zorgt dat voeding direct wordt opgeslagen in je vetreserves. Niet zo mooi dus.

Meer slapen dus.

Dit helpt ook om ervoor te zorgen dat je geen trek hebt in iets zoets of iets hartigs, de volgende dag. Als je slecht of weinig hebt geslapen dan kun je snel trek krijgen in iets zoets of iets hartigs. Dat soort hapjes zitten meestal vol met calorieën.

En wat kan jij met deze afvaltips?

Zoals je inmiddels wel gewend bent van mij, besluit ik dit artikel af met een praktische noot. Het gaat er immers om dat je deze afvaltips in de praktijk brengt en dat je daardoor resultaten gaat ervaren. Een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen is, andere keuzes maken tijdens het doen van je boodschappen.

Praktische afvaltips

Koop verse groente en fruit en geregeld vis en laat die bewerkte producten zoveel mogelijk in de schappen liggen. Neem bij je ontbijt en bij je lunch gerust (complexe) koolhydraten, maar beperk je ‘s avonds tot het opscheppen van wat meer groente en juist wat minder rijst, pasta of aardappels.

‘s Avonds verbrand je die koolhydraten namelijk bijna niet meer, terwijl je dit overdag – zeker als je een beetje actief bent – wel doet. ‘s Avonds worden overschotten gemakkelijk als lichaamsvet opgeslagen. Volgens mij is dat niet je bedoeling.

Gezond afvallen

Drink water voordat je gaat eten en drink het in de plaats van frisdrank en sappen uit een pak. Frisdrank en vruchtensappen bevatten vaak heel veel calorieën, die je niet verzadigen. Je krijgt ze dus wel binnen, maar je honger blijft. Dit kan je dus oplossen door water te drinken.

Meer fietsen en wandelen zijn ook gemakkelijk toe te passen. Je verbrandt er ongemerkt calorieën mee. Wil je echt calorieën verstoken, bezoek dan eens een sportschool of doe een proefles CrossFit. Sporten zorgt trouwens ook voor een goede slaap.

Ik heb geen tijd…. onzin!

Een veel gehoord excuus is dat je geen tijd hebt om al deze afvaltips in de praktijk te brengen. Dit is echte onzin! Ga je schamen, wanneer je dit tegen jezelf zegt. Je houdt immers alleen maar jezelf voor de gek.

Tijd is een relatief begrip. Bedenk eens hoeveel tijd je dagelijks doorbrengt op social media, op internet en voor de buis. Ik bedoel maar.

Ik zie tijd als een bijzonder schaarse commodity. Daarom besteed ik mijn tijd zo effectief en efficiënt mogelijk. Een dag bestaat uit 24 uur. Hiervan slaap je er ongeveer 7 of 8 en je besteedt zo’n 8 of 9 uren aan je werk. Beide activiteiten nemen tussen 15 tot 17 uur in beslag.

Hoeveel uur heb je dan nog over? Zo’n 7 tot 9 uur! Bedenk eens wat je in deze tijd allemaal kunt doen.

Meer afvaltips en meer weten?

Wil je nog meer afvaltips en wil je verantwoord afvallen omdat je natuurlijk geen zin hebt om daarna weer aan te komen? Download dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Ben je ongeduldig en wil je snel resultaat? Volg dan dit programma (e-boek) 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden.

Wil je gewoon gezond eten, leven (en natuurlijk ook een gezond gewicht)? Je hebt alleen niet veel tijd om alles grondig uit te zoeken. En wat is nou waar, over gezond eten?

Er wordt zoveel over gezegd en geschreven. Ik heb het enorme uitzoekwerk voor je gedaan. Het was een enorme klus en het resultaat lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

NLbewustvoedingsadvies

Als voedingsadviseur kan ik je natuurlijk ook persoonlijk een aantal afvaltips geven. Wil jij afvallen, fitter worden of wil je gewoon voorkomen dat je ziek wordt op latere leeftijd? Maak dan ook een afspraak voor persoonlijk voedingsadvies.

Wil je maandelijks ook afvaltips en gezondheidstips ontvangen? Meld je dan ook aan:

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/magazine/magazine_article/off-the-cuff-david-s-ludwig/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/diet-lifestyle-weight-gain/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!