Chronische stress, gooi het van je af

Chronische stress vergt heel veel energie. Zonder het te weten zuigt chronische stress heel erg veel energie en leefplezier uit je lijf en voel je je niet fit. Wellicht ervaar je gevoelens zoals een knoop in je maag, of slaap je slecht. Iedereen kent dat gevoel wel. Hoewel chronische stress een mentale status is, kan het ook fysieke gevolgen hebben en derhalve kan chronische stress leiden tot serieuze gezondheidsschade. Maar gelukkig kan je zelf een hoop doen om de gevolgen van chronische stress van je af te gooien. 

Chronische stress, erg?

Deepak Chopra schreef in zijn boek ‘Gezond Leven’ al over de fysieke gevolgen van chronische stress op je lichaam. Chopra stelt dat er door stress – op zichzelf niet tastbaar – bepaalde signalen door je lichaam heen gezonden worden die een negatieve uitwerking op je organen kunnen hebben.Chronische stress verminderen. Meer weten over? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Chronische stress heeft psychische en fysieke gevolgen. Je kunt je depressief voelen, geïrriteerd, lusteloos en angstig. Maar je kunt ook last krijgen van slapeloosheid, aanhoudende vermoeidheid, een hoge bloeddruk, spierpijn en maag- en darmstoornissen.

Dat is dus niet zo mooi. Meer dan 1,5 miljoen mensen in Nederland echter, leiden aan een vorm van chronische stress en ongeveer 30.000 mensen worden jaarlijks afgekeurd voor hun werk, als een gevolg van stress (1). Chronische stress is een serieus probleem

10 Manieren om van je chronische stress af te komen

Gelukkig bestaan er een heleboel manieren om van je chronische stress af te komen, zodat jij die knoop in je buik niet hoeft te voelen en meer vreugde krijgt in je leven.

1. Neem de tijd om te ontspannen

‘Ja, duhu, die ligt er wel heel erg dik bovenop!’ Dit zou je kunnen denken, maar zeg eens; wanneer heb jij de tijd echt genomen om eens lekker te ontspannen?

Plan wekelijks een aantal uren in waarin je jezelf flink kan ontspannen. Wielrennen met een paar vrienden, of met je gezin in het bos wandelen of af en toe eens flink uitpakken met koken (als koken je hobby is) kan wonderen voor je doen.

2. Ruim je rommel op

Rommel om je heen kan je een ongeorganiseerd gevoel geven. Als je huis en je werkplek rommelig zijn, kan dat doorwerken in je hoofd. Ruim de boel op en organiseer je huis en je werk op een dusdanige manier, dat je niet al teveel hoeft te onthouden. Leg je spullen bijvoorbeeld op vaste en logische plaatsen. Simpel toch?

3. Bulderen van het lachen

Dit is mijn favoriete tip. Deze breng ik regelmatig – met heel veel plezier – in de praktijk. Lachen laat bepaalde gelukshormonen door je lichaam stromen, waardoor je een lekker gevoel krijgt. Wist je trouwens dat er in Azië (Japan, China en India) speciale lachtherapieën bestaan?

4. Bewegen

Zelf beweeg is dagelijks meer dan de norm ons voorschrijft. Bewegen zet een hele keten aan gezonde reacties in gang. Door 2 tot 3 x in de week te bewegen merk je hoe je het chronische stress niveau beter in balans houdt.

5. Haal het kind in je boven

Volwassenen nemen zich maar al te vaak te serieus. Wees af en toe oprecht – zoals een kind dat doet – verbaasd, geëmotioneerd of blij. Speel wat vaker met je kinderen. Lekker voetballen in de tuin. Wat ik wel eens doe – als we bijvoorbeeld zelf pasta maken – is dat ik ‘per ongeluk’ wat (volkoren) meel mors. Dit leidt tot hilarische taferelen.

6. Wees jezelf, niet acteren

Chronische stress kan ook ontstaan doordat je jezelf niet bent. In het e-boek ‘Wat Je Denkt Ben Jezelf‘ komt dit uitgebreid aan bod. Er zijn talloze zelfhulp boeken geschreven en cursussen ontwikkelt die je ongetwijfeld helpen. Maar indien jij niet jezelf bent, gaat een boel energie verloren naar iets dat jij niet bent en ook nooit zult worden.

7. Minder tijd achter een scherm

Het vorige inzicht kan best rauw op je dak zijn gevallen. Heel veel mensen doen zich anders voor dan wie ze werkelijk zijn. Dat is niet zomaar te veranderen, dat vraagt een boel lef. Maar goed, deze tip – minder tijd achter een scherm doorbrengen – is vrij concreet.

Dagelijks minder tijd besteden aan social media, internet, TV-kijken en games. Hoeveel tijd zit jij dagelijks achter een scherm in je privétijd? 2 Uur, 3 uur? Bedenk eens wat je allemaal in die tijd kunt doen als je die tijd anders zou besteden. Hoe zou je je voelen?

8. Houd op met piekeren

Ongeveer driekwart van de dingen waar je je druk om kan maken, vindt nooit plaats. Vele angsten blijken ongegrond en meestal ligt je onzekerheid eraan ten grondslag. Piekeren lost niet veel op en draagt bij aan het verhogen van het niveau van chronische stress. Niet handig.

9. Je kunt de wereld niet veranderen

Als je de kranten leest, dan zou je bijna moedeloos worden van alle ellende die zich afspeelt. Dat je geïnformeerd bent, over wat er in de wereld en in je omgeving gebeurt is natuurlijk best goed. Maar een nadeel van de verslaglegging van het nieuws is dat mensen meer geneigd zijn om negatief nieuws te lezen en te delen met elkaar.

Even in perspectief plaatsen

Positief nieuws lezen we een stuk minder. Vandaar dat je kunt denken dat de wereld in vuur en vlam staat. Maar gelukkig gaat het op tal van plekken wel goed. Natuurlijk is het vreselijk om te lezen dat een bomaanslag op een markt in het Midden Oosten, leed heeft veroorzaakt. Maar op honderdduizenden andere markten, wereldwijd, is het wel goed gegaan.

Natuurlijk is het niet fijn om te lezen dat een auto-ongeluk leed heeft veroorzaakt, maar dagelijks rijden er miljoenen auto’s op de Nederlandse wegen en die maken geen ongelukken.

Wat ik hier probeer te zeggen is dat je dergelijk nieuws best in een perspectief kan plaatsen. Daarnaast kan je jezelf afvragen in hoeverre jouw gepieker erover bijdraagt aan een oplossing. Je kunt de wereld niet veranderen. Je kunt alleen veranderen hoe jij de wereld ziet.

10. Laat je perfectionisme varen

Veel mensen zeggen perfectionistisch te zijn (terwijl ze eigenlijk alleen maar onzeker zijn). Derhalve leveren ze – voor hun werk bijvoorbeeld – alleen iets op wanneer ze er 100% van overtuigd zijn dat hun output perfect is. Dat perfectionisme kan behoorlijk verlammend werken en je niveau van chronische stress behoorlijk opkrikken.

De succesvolle animatiestudio Pixar is ooit bedacht dat alle ideeën, concepten en verhaallijnen, die de filmmakers inbrengen, nooit 100% perfect hoeven te zijn. De gedachte hierachter is dat iets al goed is, indien het voor 80% goed is. Wanneer de medewerkers dan heel veel tijd gaan besteden aan het optimaliseren van de laatste 20% dan kost dat simpelweg teveel tijd.

Als je wel eens een film van Pixar hebt gezien, dan weet je dat het eindresultaat echt wel perfect is.

Nou, wat kun jij hier dus mee?

Laat af en toe het kind in je zien en wees niet zo perfectionistisch. Ga wekelijks 2 to 3x sporten. Lekker met een paar vrienden wielrennen, hardlopen of crossfit trainen. Een wandeling in het bos, met je gezin kan ook wonderen doen voor je chronische stress level.

Om je hoofd te ordenen, kun je al je taken die je dagelijks uitvoert en alle projecten die op stapel staan, noteren in een notitieboekje. Zelf doe ik dat ook. Ik schrijf van alles op. Het voordeel hiervan is dat je je gevoelens, ideeën of wat je ook maar wilt een plek, geeft zodat er weer ruimte in je hoofd ontstaat voor anderen dingen.

Meer weten?

Meer weten over het bereiken van je doelen? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens.

Wil je meer weten over neurotransmitters. Ben je klaar met chronische stress? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens. Ontdek je hoe je de belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

Bronnen:
(1) https://www.utwente.nl/hr/vgm/gezondheid/gezonde-leefwijze/stress/oorzaken-gevolgen/
http://www.hsph.harvard.edu/news/magazine/happiness-stress-heart-disease/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

  1. Beste Matthijn,
    Al in 1996 heeft de universiteit van Amsterdam in samen werking met die van leiden een groot empirisch onderzoek gedaan naar alle ontspannings-methoden die er zijn. Toen is gebleken dat Floaten het beste uit het onderzoek tevoorschijn is gekomen en met blijvend resultaat. En effectief is gebleken om snel stress gerelateerde klachten te verhelpen, en deze methode die al meer dan 20 jaar in Nederland wordt aangeboden en zich heeft bewezen aan duizenden klanten ( miljoenen wereldwijd), is niet mee genomen in het onderzoek van Twente en Harvard.
    Er is al meer dan 50 jaar onderzoek gedaan floating-REST, en blijkbaar wordt er nog steeds geen rekening mee gehouden. Wist u dat een uur floaten gelijks staat aan 4 tot 6 uur slaap en dat het slaap herstellend werkt en dat in nog geen 35 minuten het adrenaline peil drastisch naar beneden gaat, er is geen een ontspanningstechniek die dat voor elkaar krijgt, dus mijn advies zou zijn, behalve dan de oefeningen die u hier meldt, ga eens floaten. En zie en ervaar wat dat voor u betekend en relatief erg goedkoop is. Ik reageer graag op dit artikel omdat ik volledig wil zijn en floaten is een van de belangrijkste ontdekking van deze eeuw als het gaat om “” bewust leren ontspannen”” met blijvend resultaat zonder ingewikkeld gedoe en het is nog heerlijk om te doen ook. Neemt niet weg dat de aanbevelingen die hier zijn gedaan inderdaad ook zeker zullen helpen, en floaten zou daar zeer goed bij kunnen bijdragen/ondersteunen/versnellen, en dat is ook wat ik al 28 jaar doe en aan beveel.. Vriendelijke groet en succes, Michiel Bruintjes. (MA Bio-Energetics, Fysio-,Manuele therapeut).

    Bedankt voor het artikel.