Vergelijk jezelf niet met een ander.

vergelijk jezelf nietVergelijk jij jezelf ook met anderen? Nou, dat kan uitlopen op een behoorlijke teleurstelling. Het gras bij de buurman is immers vaak groener dan bij jou. Een vergelijk met anderen heeft eigenlijk helemaal geen zin. Want jij weet helemaal niet hoe de ander echt denkt, hoe hard hij of zij werkt en wat die persoon voelt. Net zoals anderen alleen maar kunnen raden wat jij eigenlijk echt denkt, voelt en wilt. Vergelijk jezelf dus niet met een ander, want het is nutteloos. Het is een vergelijk tussen appels en peren. In deze blog ontdek je hoe je dat kan doen.

Vergelijk jezelf niet met een ander

Iemand anders is niet jij en jij bent niet iemand anders. Ieder vergelijk tussen 2 personen is dus eigenlijk nutteloos. Jij bent namelijk uniek. Je kwam hier op deze wereld met enkel en alleen je eigen lichaam, je dromen, je energie, je eigen gedachten en ideeën en je eigen autonomie.

Alles wat je vervolgens hebt meegemaakt, heb jij meegemaakt, ervaren, gevoeld en jij hebt bij alles wat je heb meegemaakt je eigen verhaal, gevoel en emoties. Niemand anders heeft het op die manier – zoals jij – ervaren en gevoeld. Een vergelijk is dus niet relevant.

Een voorbeeld

Ik zal dit verduidelijken met een voorbeeld. Stel dat jij bent opgegroeid met een leeftijdsgenootje, uit dezelfde buurt en met min of meer dezelfde eigenschappen en interesses als jij. En stel nou eens dat jullie naar dezelfde school gingen. De kans is groot dat jullie de schooltijd verschillend hebben ervaren.

De kans is ook vrij groot dat je niet op dezelfde types verliefd werden en dat je hetzelfde ging studeren, laat staan dat je dezelfde baan hebt. En zeg eens eerlijk, hoe goed kende je die persoon nou echt. Wist jij wat hij of zij precies dacht en voelde?

Vergelijk de verschillen

Ondanks jullie vele overeenkomsten bestaan er vele verschillen. Maar goed, nu is het weer tijd om het over jou te hebben, want je kent het verhaal van de ander niet. Als jij eens wist hoeveel uren die buurman werkt om zo’n mooie auto te rijden, of als jij eens wist hoe de relatie van die kennis (met dat mooie huis) in elkaar zit, dan hoefde je waarschijnlijk niet te ruilen.

Ontdek nu 10 inzichten die je veel levensvreugde op kunnen leveren:

1. Geluk zit hem niet in geld

Geluk is niet te koop, dus als je budget erg hoog is – om wat voor een reden dan ook – creëer je geluk dan in de momenten die belangrijk voor je zijn en laat geld daarin geen stoorzender vormen.

Nu gaan we een klein testje doen. Doe even je ogen dicht en adem een paar keer in en uit. Bedenk nu welke momenten je in de afgelopen 5 jaar als fantastisch hebt ervaren.

Heb je het gedaan? Mooi, nu ga ik je een voorspelling doen; het moment dat je hebt gekozen kostte je geen geld en het was een relatief klein moment, dat voor jou echter heel speciaal was. Nou?

2. Geluk vind je niet terug op de weegschaal

Heel veel mensen willen graag wat kilo’s kwijt, maar als je die eenmaal kwijt bent, zul je niet direct een gelukkiger mens zijn. Natuurlijk helpt het wanneer je kleding beter valt wanneer je slanker bent, maar spieren – die je vanzelf krijgt als je meer gaat sporten om gewicht kwijt te raken – wegen nu eenmaal meer dan vet.

3. Geluk zit hem niet in materiële zaken

Vergelijk de nieuwe auto van een vriend niet met de 6 jaar oude wagen van jezelf. Als jij ook zo’n auto koopt, dan voel je je slechts voor een korte tijd wat gelukkiger en trotser. Maar er is altijd wel iemand in je omgeving die nét een duurder model of merk kon aanschaffen. Ben je dan opeens weer minder gelukkig?

4. Je gelukkigste momenten kostten je (waarschijnlijk) niets

Een van mijn mooiste momenten is het moment dat ik, in 2010 voor de 3de keer die dag de Mont Ventoux op was gefietst. Wat een supergevoel! Natuurlijk kost het geld om een fiets te kopen en kost het de nodige trainingsuren, maar het moment is gratis en euforisch.

5. De wereld draait niet om jou

Veel mensen denken dat zij er echt toe doen in de wereld. Echter hun werkelijke wereld is heel erg klein. Deze mensen doen er natuurlijk wel toe, maar niet op wereldschaal. Ze zijn belangrijk voor hun familie en voor hun vrienden en eventueel voor een club.

Het kan dus bijzonder verhelderend werken om te beseffen dat de wereld niet om hen draait, maar dat zij om de wereld heen draaien en dat zij alle zeilen dienen bij te zetten om het tempo bij te houden. Je hebt namelijk geen invloed op datgene wat er in de wereld gebeurt. Laat dat dus los.

6. Het gras bij de buren is niet groener

Het gras van de buren is ander gras. Dit is natuurlijk bedoelt als een metafoor. Je bent ook vast wel bekend met de term; ‘Ieder huisje heeft zijn eigen kruisje’.

7. Wees niet te perfectionistisch

Als je te perfectionistisch bent, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je nooit echt tevreden bent met hetgeen je gepresteerd hebt. Het gaat immers nooit zoals je gedacht had. Maar ja, je kunt niet altijd een 9 of een 10 halen, soms is een 6 of een 7 het maximaal haalbare voor jou, gezien de situatie. Wees daar tevreden mee.

8. Kijk naar wat je wel hebt

Natuurlijk zijn er dingen die jij niet hebt en een ander wel. Als je steeds het vergelijk maakt tussen hetgeen je wel hebt en wat je niet hebt, dan zou je bijzonder teleurgesteld kunnen raken. Wees blij met wat je hebt.

9. Fouten maken mag

Veel mensen zien fouten maken als falen, terwijl anderen het maken van fouten zien als een leerproces. Welk type mens ben jij?

10. Hang zelf de slingers op

Als je je leven leuk wilt maken en af en toe iets wilt vieren, dan zul jij alle voorbereidingen zelf dienen te treffen. De rommel van het feestje ruim je ook zelf op. De leuke dingen in je leven initieer jij zelf en de mate van plezier die je maakt, bepaal jij ook zelf.

En, wat kan jij hiermee?

Het is juist de uitdaging om jezelf beter te maken. Ieder vergelijk met anderen heeft geen zin. Vergelijk jezelf met jezelf van een paar jaar geleden. Ben je vooruit gegaan in die jaren?

Eigenlijk is het super simpel. Vergelijk jij jezelf wel eens met een topsporter of een topondernemer? Nou, niet doen dus. Die topsporter of die ondernemer kunnen 1 of een aantal dingen heel erg goed. Echter, kunnen zij ook een goede echtgenoot zijn of kunnen zij een gezellige sfeer maken in huis, kunnen zij je kind troosten als het pijn heeft?

Die topsporter leeft bijzonder gedisciplineerd, wil jij dat ook? Die topondernemer zal 24/7 met zijn bedrijf bezig zijn, heb jij daar zin in? Vergelijk jezelf niet met anderen, wat je weet lang niet altijd wat anderen ervoor doen om datgene te verkrijgen, wat jij ook wel zou willen.

Je kunt veel meer, dus doe dat dan ook!

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!