Hoe blijf je op de been in november?

Blijf op de been in novemberNovember is echt zo’n maand waarin je je wat minder fit voelt. De zomer is definitief voorbij en de gezellige kerstdagen zijn nog weken ver weg. Regen en kou hebben de plek ingenomen van de zon en het strand. Veel mensen zijn ook wat vatbaarder voor bacteriën en voor virussen in deze maand. Het woord griep wordt in de maand november vaak in de mond genomen. Om ervoor te zorgen dat je op de been blijft in november heb ik een aantal gemakkelijk tips voor je uiteengezet. 

Op de been blijven in november

Zelf vind ik november niet de meest ideale maand van het jaar. Dit komt doordat ik de zon mis, het vele buiten zijn – dat je in de zomer gemakkelijk kan doen – en ik vind november een vrij lange periode tot aan de feest- en de kerstdagen. Veel mensen worden in november, ziek of ze raken geprikkeld, vermoeid of ze voelen zich gewoon minder fit. Dat kan anders!

8 Manieren om november de baas te blijven

De onderstaande 8 tips helpen je om de maand november gezond en fit door te komen.

1. Vitamineshots

Vitaminen zijn per definitie goed voor je en in de maand november kunnen ze je net wat extra’s geven. Met vitamineshots bedoel ik niet dat je speciale vitaminedrankjes of pillen hoeft te nemen. Nee, ik bedoel gewoon groente en fruit, maar dan een beetje meer. Voer je dagelijkse portie vitaminen gewoon op. Je lichaam kan het goed gebruiken.

Er zijn 2 vitamines die je bijzonder veel goed kunnen doen. De vitamines van het B-complex en vitamine D.

Vitamine B-complex

Binnen het vitamine B-complex doen de vitamines B1, B2 en B6 je vooral goed en kan het ook geen kwaad om wat meer vitaminen B12 te nemen. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot problemen aan je zenuwstelsel. Dat kan weer leiden tot depressies, concentratieverlies en geheugenverlies (1). Vitamine B1 vind je vooral in varkensvlees en graanproducten.

Vitamine B2 speelt ook een rol bij je zenuwstelsel en het speelt ook bij je energiehuishouding en je spijsvertering. Tekorten kunnen leiden tot ontstekingen bij de mondhoeken en vermoeidheid (2). Vitamine B2 zit in groente, fruit, vlees, graanproducten en in (volle) zuivelproducten.

Vitamine B6 is ook belangrijk voor je zenuwstelsel, je weerstand, je spijsvertering en je energiehuishouding. Het speelt ook een rol bij het maken van je rode bloedcellen. Tekorten van deze vitamine kunnen leiden tot ontstekingen op je tong en je huid, depressie, vermoeidheid en aandoeningen aan je zenuwstelsel. Je vindt vitaminen B6 in eieren, vlees, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten (3).

Wil je beter geïnformeerd zijn over vitamines, ga dan even naar deze pagina.

Over vitamine B12 heb ik zelfs een aparte blog geschreven. Als je die blog leest, dan voel je wel aan dat deze vitamine best wel belangrijk voor je is.

Vitamine D

Vitamine D komt voor een belangrijk deel uit de zon en die zie je niet zoveel in november. Maar het zit ook in vette vis zoals haring, makreel en zalm. Vitamine D is super belangrijk voor je, lees er hier meer over.

2. Sporten en bewegen

Sporten en gewoon normaal bewegen doen je ook goed. Niet alleen maakt sport je fitter, je bouwt er immers conditie mee op, het activeert ook nog eens je neurotransmitters endorfine en dopamine. Dit zijn je natuurlijke feel good stofjes van je eigen lichaam. Je kan het zien als legale doping van je eigen lichaam.

3. Minder calorierijke hapjes

Probeer zoveel mogelijk calorie- en suikerrijke hapjes te vermijden. Over het algemeen genomen starten ze je bloedsuikerpiek/energiepiek/lage bloedsuikerspiegel/futloos gevoel – cyclus op. Wat zijn die hapjes dan? Nou, die hapjes vind je in talloze kantines, kiosken, stationsrestauraties, pompstations en noem het maar op waar eten te koop is.

Deze hapjes gaan schuil onder de naam fast en junk food. Vermijd ze dus in de maand november (liefst het hele jaar).

4. Maak het thuis gezellig

Ik zal je niet vertellen hoe je je huis gezellig kan maken, maar een paar kaarsen, een mooi bloemstuk en mooie planten doen al een heleboel. Ook kan je het thuis gezellig maken door wat langer ‘s avonds aan tafel te blijven zitten en lekker te koken, of met je gezin spelletjesavonden te houden.

Het heeft niet veel om het lijf, maar simpelweg samen genieten van een gezellige avond kan je heel erg veel goeds opleveren.

5. Ga naar buiten

Wat je in de zomer bijna automatisch doet, de je in november wat minder. Buitenlucht – verse zuurstof – doet je echt bijzonder veel goed. Ga gewoon 1x per week naar het bos of naar het strand. Haal een frisse neus en geniet van de natuur.

6. Verbeelding

De avonden zijn vrij lang in november en je kan al die avonden voor de TV doorbrengen of op social media. Maar je kunt ook eens een boek lezen. Een boek kent vele dimenties en je kunt je soms letterlijk verliezen in een boek.

Trakteer jezelf ook een op een avondje theater in november of ga naar de bioscoop voor een paar leuke films.

7. Meer tijd voor je hobby

Wil je meer tijd aan je hobby besteden, maar komt het er steeds maar niet van? De maand november kan een prima startpunt zijn. Begin met die fotocursus, met beeldhouwen, schilderen of koken.

8. Vroeg naar bed

Slaaptekort leidt meestal niet tot een fit of een gelukzalig gevoel. Zorg er dus voor dat je genoeg slaap krijgt. Je lichaam krijgt in november al een boel te verduren en in je bed wordt letterlijk herstelwerk gedaan. Door genoeg slaap, voel je je fitter, alerter en gezonder.

Heb je last van slapeloosheid? Ook dat valt goed op te lossen.

En wat kan je hier nou mee?

Hoe zet je de theorie nou om in de praktijk? Nou, heel simpel. Je koopt voeding die rijk is aan vitamines zoals verse groente en fruit en dat eet je op. Denk er ook aan om geregeld vis te eten. Die gezonde stoffen vinden hun wel wel in je lichaam om hun gezonde effecten te sorteren.

Daarnaast kun je op een heel erg gemakkelijke manier je eigen feel good drug zijn werk laten doen. Door een paar keer per week te sporten activeert je de feel good hormonen dopamine en endorfine. Ze zijn gratis, puur natuurlijk en bovenal zijn ze van jouw.

Ook kan je lekker naar buiten gaan om te wandelen in een park of in een bos. Tijdens het wandelen heb je ook de tijd om met elkaar te praten en dat kan je behoorlijk opluchten. Lees in november ook eens een boek. Verwonder je eens over een mooi verhaal.

Goed om in november te lezen!

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Bronnen:
(1) http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b1/
(2) http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b2/
(3) http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b6/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!