Maak vitamine D aan door lekker te zonnen

Het is weer zomer en de zon schijnt weer volop. Veel mensen zijn met vakantie en genieten van het warme en zonnige weer. Lekker zonnen. Als de zon schijnt lijkt alles wel makkelijker te gaan. Vitamine D speelt daarin een belangrijke rol. De zon is de voornaamste bron van vitamine D. In bepaalde voedingsmiddelen vind je ook wel vitamine D, maar dat is niet genoeg. Veel mensen weten niet hoeveel vitamine D bijdraagt aan hun gezondheid. 

Vitamine D en zonnen

Zonlicht is de belangrijkste bron voor vitamine D. Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden, maar het doet nog veel meer. Zo speelt het een rol in het voorkomen van kanker en depressies. Veel mensen hebben echter een tekort aan vitamine D, terwijl dit vrij gemakkelijk valt op te lossen.Lekker zonnen. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Nu het zomer is en mensen veel meer buiten komen als ‘s winters, stel je je lichaam automatisch meer bloot aan de zon. Door het zonlicht maakt je huid vitamine D aan. Dus als je nu ergens ligt te genieten op een heerlijk, zonovergoten vakantieadres, dan ben je dus best gezond bezig :-).

Welke voedingsmiddelen?

Maar goed, de zon is dus de belangrijkste bron, maar in welke voedingsmiddelen komt het dan ook voor? Vitamine D vind je ook in vette vis zoals haring, makreel, paling, sardines, wilde zalm en ook in eidooiers, roomboter en kokosvet. Nu je de bronnen kent, gaan we eens kijken waar vitamine D voor wordt gebruikt.

Waar wordt vitamine D voor gebruikt?

Ons lichaam gebruikt vitamine D voor de onderstaande zaken.

1. Bot opbouw

Samen met het mineraal calcium zorgt vitamine D voor sterke botten en tanden. Als je regelmatig met de zon in aanraking komt dan neemt je botdichtheid toe. Hierdoor verklein je het risico op botbreuken en osteoporose (1).

2. Immuunsysteem en chronische ziekten

Vitamine D wordt steeds meer in verband gebracht de positieve effecten op je immuunsysteem en op chronische ziekten. Je immuunsysteem is het complexe geheel dat ervoor zorgt dat je niet ziek wordt. Maar ook bij chronische ziekten zoals kanker, diabetes, en hart- en vaatziekten kan vitamine D een positieve rol spelen (2).

3. Spieren

Vitamine D beïnvloedt ook je spierfuncties. Wanneer je een tekort hebt aan vitamine D kun je spierkrampen en spierzwakte ervaren. Omdat wij veel teveel binnen zitten, vooral in de winter, kan er gemakkelijk een tekort ontstaan. Een vitamine D tekort zou zelfs kunnen bijdragen aan het ontstaan van de spierziekte MS.

Daarnaast draagt vitamine D bij aan je evenwicht. Hierdoor verklein je – mits je genoeg hebt – het risico op valpartijen. Hoe vaak hoor je wel niet dat ‘Iemand zomaar is gevallen en nu een botbreuk heeft?’

4. Hersenen

Veel mensen vinden zonnebaden erg lekker. Maar wist je ook dat vitamine D invloed heeft op depressies? Vitamine D beïnvloed het serotonine gehalte. Serotonine wordt in verband gebracht met verschillende vormen van depressie.

Vitamine D blijkt overigens een prima manier om je cognitieve vermogens – je denkvermogen – op pijl te houden. De ziekte van Parkinson zou bijvoorbeeld van invloed zijn op de hoogte van het gehalte vitamine D (3). Zonnen zou dus bij kunnen dragen om Parkinson te voorkomen.

5. Diabetes 2

Vitamine D zou kunnen helpen tegen diabetes 2 (4). Er lijden meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd aan deze chronische degenererende ziekte.

6. Celdeling

Vitamine D zou beschermen tegen kanker (5). Verschillende kankersoorten beginnen met een ontsteking en vitamine D helpt om die ontsteking te remmen. Maar veroorzaakt zonlicht dan geen huidkanker? Nou, daarover is het laatste woord ook nog niet gezegd.

Zo blijkt zonlicht een positieve werking te kunnen hebben om huidkanker te genezen (6). De Britse medische onderzoeker Oliver Gillie (7) voert zelfs een campagne voor een overheidsbeleid om de Britten wat meer te laten zonnen. Hiervoor heeft hij een aantal richtlijnen opgesteld (8):

Huidige Britse richtlijnen De adviezen van Gillie
Zoek tussen 11:00 en 15:00 uur de schaduw op Ga midden op de dag de zon in
Bedek je huid met kleding Stel zoveel mogelijk huid bloot aan de zon
Gebruik altijd zonnebrandcrème van minimaal factor 15 Gebruik alleen zonnebrandmiddel als je dreigt te verbranden

Wat kun jij ermee?

Zoals je merkt kan de zon je veel goed doen. Maar goed, hoe ga je om met die nieuwe richtlijnen? Ga je nu veel meer zonnen, of houd je het bij het oude? Ik zou goed luisteren naar je lichaam. Je lichaam geeft het vanzelf aan als je te lang in de zon hebt gelegen. Ook zou ik veel water drinken.

Een zonnesteek ontstaat vaak doordat je te weinig vocht in je lichaam hebt. Je lichaam heeft het water nodig om zichzelf te koelen. Tot slot zou ik gewoon lekker genieten van de zon. Je weet nu wat voor positieve effecten de zon op je kan hebben, hoog tijd dus om ervan te genieten.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Lig je lekker te zonnen en wil je wat voor mij doen? Schrijf een leuke review. Het helpt mij enorm en het kost je maar een minuutje de tijd.

Bronnen:
(1) http://www.osteoporosestichting.nl/calcium-en-vitamine-d.html
(2) https://www.ortho.nl/boeken/nieuw-licht-op-vitamine-d
(3) http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/Tijdschriftartikel/81298/Vitamine-D-en-de-hersenen.htm
(4) http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_13/nummer_9/artikel_765/vitamine-d-en-diabetes.html
(5) http://www.tegenkanker.nl/contact/informatiefolders/vitamine-d/
(6) http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/2044477/2009/09/22/Zonlicht-geneest-huidkanker.dhtml?redirected

(7) http://www.slt.org.uk/download/OliverGilliebiog.pdf
(8) Medisch Dossier: De zon als supervitamine | December 2014
http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/wat-doet-vitamine-d-126/#.VZeqdxvtmko
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!