Gezonde wintergroenten die je op de been houden
De donkere en koude maanden zijn inmiddels alweer begonnen. Voor veel mensen is dit de tijd dat ze zich wat minder goed voelen en wat vatbaarder zijn voor ziekten. In deze blog bespreek ik een aantal wintergroenten met je, die je helpen om gezond en fit de donkere maanden door te komen. Deze wintergroenten staan bol van de gezonde vitaminen, mineralen en vezels. Sommigen kennen zelfs medicinale eigenschappen, waardoor ze heftige ziektes zoals kanker zouden kunnen voorkomen.
Wintergroenten of gewoon groenten?
Eigenlijk heb ik niet alleen maar wintergroenten geselecteerd, maar heb ik een lijst samen gesteld van gezonde groenten die je de winter door zullen helpen. Ik heb die vrijheid maar even genomen, omdat de gemiddelde Nederlander eigenlijk veel te weinig groente in het algemeen eet (1).
Dat de Nederlander te weinig groeten (en fruit) eet is 1 ding, maar de voedingswaarde van deze voedingsmiddelen is ook nog eens gedaald (2). Daarom stellen diverse mensen dat de huidige aanbevelingen van 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag, te weinig is voor een goede gezondheid.
Die aanbevelingen zouden derhalve verhoogd dienen te worden. Maar goed, eer dat zover is, is deze winter al lang en breed voorbij en loop jij de kans om te weinig gezonde stoffen binnen te krijgen, waardoor je weer meer kans hebt om ziek te worden.
Ik denk niet dat jij daar op zit te wachten, vandaar deze handige lijst met “wintergroenten”.
10 Gezonde wintergroenten
De onderstaande wintergroenten bevatten veel vitaminen en mineralen. Voor een handige overzicht van alle vitaminen en wat ze doen, kun je het beste de link aanklikken en voor mineralen kun je deze pagina het beste even lezen.
1. Broccoli
Broccoli kan je het hele jaar door eten, dus het behoort niet echt tot de wintergroenten. Broccoli bevat veel vitamine C, foliumzuur, ijzer, calcium en magnesium en die gezonde stoffen kan je in de winter best gebruiken. Broccoli bevat ook een stof die bescherming biedt tegen bepaalde soorten kanker. Dat stofje vind je overigens ook in spruitjes.
2. Boerenkool
Boerenkool is een van de meest gezonde wintergroenten. Het bevat veel vitamine A, B6, C, en K. Ook bevat het belangrijke mineralen zoals ijzer en calcium. Boerenkool bevat ook nog eens veel vezels, daarom is het erg verzadigend.
Wist je dat boerenkool familie is van broccoli, spruiten (die staan niet in deze lijst, maar zijn wel enorm gezond) en bloemkool? Veel mensen maken een stamppot van boerenkool, maar je kan er ook een smoothie van maken.
3. Bieten
Vroeger gruwelde ik van bieten, nu geniet ik er enorm van. Bieten helpen je ook prima de koude periode door. Ze bevatten krachtige stoffen die je lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ook werken ze ontstekingsremmend en kunnen ze preventief zijn tegen bepaalde typen kanker.
Van bieten(sap) krijg je ook een boost energie. Dat komt door het stofje nitraat. Nitraat wordt in je lichaam omgezet in een ander stofje en dat geeft je veel energie. Je zou het kunnen zien als doping, maar dan de natuurlijke variant. Bietensap zou je sportieve prestaties met ongeveer 17% kunnen verbeteren. Het is dan ook vrij populair onder duursporters.
4. Andijvie
Andijvie bevat veel mineralen en het werkt een beetje laxerend. Dit heeft als voordeel dat andijvie bijdraagt aan het ontgiften van je lichaam. Door het eten van andijvie krijgt je immuunsysteem een boost en dat kan je wel gebruiken in deze tijd.
Andijvie kun je gemakkelijk rauw eten. Je maakt gewoon een simpele aardappelpuree (eventueel met knolselderij) en je mixed de andijvie er doorheen. Het blijft dan lekker knapperig en de gezonde stoffen blijven goed behouden.
5. Bloemkool
Bloemkool is rijk aan vitamine C en calcium. Bloemkool is een van die wintergroenten die mogelijk beschermt tegen kanker. Een kooktip; strooi eens flink wat kerrie in het kookwater van je bloemkool.
6. Koolraap
Koolraap is een van de wat minder bekende wintergroenten. Het bevat veel kalium, calcium, bètacaroteen en vitamine C.
7. Prei
Prei is rijk aan vitamine A, B1, B2, C en E. Ook bevat prei kalium, natrium en fosfor en de zwavelverbindingen remmen infecties. Deze wintergroente (die ook in andere jaargetijden te verkrijgen is) bevordert je nieractiviteit.
8. Rode kool
Ook rode kool behoort niet echt tot de wintergroenten, maar de gezonde effecten ervan kan je tijdens de donkere en koude maanden best goed gebruiken. Rode kool is goed voor je hart en je lever. Ook gaat er een geneeskrachtige en zelfs een medicinale werking van uit.
Zo zou rode kool kunnen helpen bij diabetes 2 en darmkanker. Je snapt natuurlijk wel dat verse rode kool beter is dan die uit een potje en als je het te lang kookt, dat die gezonde stoffen verdwijnen.
9. Spinazie
Spinazie is ook niet echt een klassiek voorbeeld uit de categorie wintergroenten, maar goed, spinazie bevat heel veel vitaminen en mineralen. Hierbij kun je denken aan ijzer, mangaan, magnesium, calcium en selenium en de vitamines C, K, A, B2 en B6.
Spinazie zorgt voor gezonde botten, een goede darmwerking en het helpt om bij een goede werking van je geheugen. Ook kan spinazie artritis en hartziekten tegengaan.
10. Peulvruchten
Peulvruchten bevatten veel vezels, waardoor je bloedsuikerspiegel constant blijft. Hiermee helpen peulvruchten bij het voorkomen van diabetes 2, overgewicht en hart- en vaatziekten. Peulvruchten bevatten weinig calorieën en juist veel eiwitten.
Peulvruchten bevatten ook veel gezonde mineralen en vitaminen. Ze dragen ook bij aan sterke botten en ze kunnen allerlei vage darmklachten verhelpen.
Maar hoe zat het dan met aardappelen?
Groenten zoals andijvie en boerenkool worden vaak verwerkt in een stamppot, met aardappelen. Andere wintergroenten gaan overigens ook prima samen met aardappelen. Maar goed, die aardappelen, laten je bloedsuikerspiegel toch snel stijgen?
Ja dat is waar, maar in combinatie met veel groente (zoals die wintergroenten) en wat eiwitten van mager vlees of vis, wordt dat effect sterk beperkt.
En, wat kan jij hiermee?
Deze wintergroenten (die dus eigenlijk geen wintergroenten zijn, maar gewoon super gezonde groenten) helpen je dus om gezond en fit de donkere maanden door te komen. In dat opzicht zou je ze kunnen zien als superfoods, maar dan een stuk goedkoper.
Als je wilt weten (of gewoon wat inspiratie nodig hebt) om die wintergroenten lekker te bereiden, kijk dan eens op de receptenpagina. De recepten die je daar vindt zijn gemakkelijk te maken en als je ze via je iPad of iPhone bekijkt, dan kun je de verschillende stappen gemakkelijk afvinken. Er zit zelfs een ingebouwde kookwekker in.
Hoe meer je weet, hoe beter je eet
Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.
Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.
Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.
Bronnen:
(1) http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/voeding/hoeveel-mensen-voldoen-aan-de-richtlijnen-goede-voeding/
(2) http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/3626947/2014/04/02/U-dacht-dat-u-genoeg-groente-at-Mooi-niet.dhtml