Een koude douche, doe jij het al?

Koude doucheHet nemen van een koude douche heeft veel voordelen. Vandaar de vraag of jij het inmiddels al doet. In een eerdere blog heb je ook al het een en ander kunnen lezen over de gezonde effecten van koud douchen. Hier lees je nog meer voordelen van het regelmatig nemen van een koude douche. 

Voordelen van die koude douche

Als je deze blog vaker leest (en gelukkig doen heel veel mensen dat) dan weet je dat ik al eerder over de voordelen van het nemen van een koude douche heb geschreven.

Er zijn een boel voordelen te benoemen om een koude douche te nemen. De onderstaande voordelen zijn ook benoemd in de blog van 11/07/2015. En er is meer, dat lees je verder op.

  • Een koude douche helpt bij afvallen
  • Het is goed voor je bloedsomloop
  • Het werkt tegen slapeloosheid (je slaapt beter)
  • De koude douche stimuleert je metabolisme
  • Het is goed voor de doorbloeding van je huid
  • De koude douche helpt je immuunsysteem (minder vatbaar voor ziektes)
  • Het helpt tegen ontstekingen
  • Het helpt tegen chronische vermoeidheid
  • Koud douchen is goed voor je lymfesysteem en je spieren (belangrijk bij spierherstel)

Zelf neem ik ‘s ochtends ook altijd een koude douche – nadat ik eerst het genot van de warmte heb ervaren – en na het sporten doe ik het ook. Bij mij op de sportschool is die douche echt ijskoud en dan is het natuurlijk wel even doorbijten. Maar goed, de voordelen die ik ervaar zijn enorm.

Waarom die koude douche?

Hoe ben ik er eigenlijk toe gekomen om dagelijks een koude douche te nemen? Nou, eigenlijk is daar een heel simpel antwoord op te geven. Toen Marc Lammers de bondscoach was van het Nederlandse dames hockeyteam, dat op de Olympische Spelen van 2008, in Peking goud won, liet hij zijn speelsters na elke training in een bad met ijs zitten. Dit bevorderde het herstel van de spieren.

Hij had het weer van Ankie van Grunsven, die haar paarden na een training altijd toedekte met een speciale ice pack. Je snapt dat de hockeysters van Marc in het begin niet echt happig waren op deze koude traktatie, maar het werkte wel!

Nog meer voordelen van het nemen van een koude douche.

1. Je activeert je vetverbranding

Door de koude douche verbrand je wat meer calorieën, omdat je lichaam zichzelf nou eenmaal warm wil houden. Tegelijkertijd stimuleert de koude douche ook de aanmaak van het zogenaamde bruine vet van je lichaam.

Het bruine vet van je lichaam kan je zien als een kachel, dat energie omzet in warmte. Bruin vet verbrandt dus calorieën! Je maakt bruin vet, van wit vet door meer aan lichaamsbeweging te doen en door bijvoorbeeld koud te douchen (1). Het is belangrijk dat je dit type vet prikkelt, anders verdwijnt het. Handig dus voor als je wilt afvallen.

2. De koude douche kan depressie verlichten

Voel jij je depressief, of merk je dat je erg somber ben. Probeer dan eens een koude douche. Na een aantal weken tot een aantal maanden zal je resultaat bemerken. Dit komt doordat bepaalde neurotransmitters endorfine en noradrenaline vrijkomen in je bloed en in je hersenen (2).

Ook sturen de koudereceptoren van je huid enorm veel prikkels naar je hersenen en dat kan ook resulteren in een anti-depressief effect.

3. Het helpt tegen veroudering

Door de koude douche worden er in je lichaam tal van stofjes geactiveerd die de veroudering tegengaan (3). Dit is onderzocht bij mensen die vooral ‘s winters zwemmen (in koud water).

4. Je hebt het minder koud

Zelf merkt ik dit afgelopen zomer, toen ik tijdens de vakantie de koude zee inliep. Normaal gesproken vind ik de eerste contacten met het koude water nooit zo prettig, maar nu had ik daar totaal geen last van. Maar goed, die zomer is voorbij en de winter nadert en dan is het sowieso wel prettig dat je minder kou ervaart.

5. Die koude douche geeft energie!

Doordat ik regelmatig onder de koude douche sta ervaar ik een fitter en frisser gevoel. Na zo’n koude ervaring – zeker in de sportschool – voel ik mij een stuk energieker.

6. Je huid wordt gladder en strakker

Koud of lauw water zorgt ervoor dat je huid niet snel wordt ontdaan van haar natuurlijke oliën, zoals dat bij warm water wel gebeurt (4). Daarnaast stimuleert de koude douche je bloedcirculatie enorm, ook rond je organen en je hart. Hierdoor kan er meer zuurstof komen op die plekken en kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

7. Het spaart geld uit

Een koude douche betekent automatisch dat er minder water verwarmd hoeft te worden en dat houdt in dat je geld kan besparen op je energierekening. Overleg dit eens met je gezin :-).

8. Stress verlichten of verminderen

Een koude douche maakt je wat harder en zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor stress (5). Doordat je je regelmatig bloot stelt aan de kou, went je lichaam eraan en raak je beter bestand tegen de stress.

En, wat kan jij hier weer mee?

Nou, wat kan jij weer met deze info? Deze vraag vormt een rode lijn door de blogs. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je iets kunt doen met de informatie. Je hebt er niets aan, als je de informatie alleen maar gebruikt om iets te ‘weten’ te komen. Het gaat erom dat je ‘weten’ omzet in ‘acties’.

‘Weten’ omzetten in ‘Doen’, zoals je ook boven aan de website kan lezen.

Je hebt weer een aantal gezonde effecten gelezen van het nemen van een koude douche. Ik zou zeggen; zet die kennis om in gedrag en probeer eens een week – of misschien gelijk een maand – om deze simpele vorm van een gezonde levensstijl, toe te passen.

De eerste keer is het wel even doorbijten, maar na een paar dagen – uit eigen ervaring – hoort het er gewoon bij en vind je het ook prettig.

Een lekker scherp begin van je dag, vraagt om meer

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt

Bronnen:
(1) http://www.nieuwsvoordietisten.nl/aan-het-woord/aan-het-woord/article/kou-blijft-voorlopig-de-beste-strategie-om-bruin-vet-te-activeren/
(2) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030698770700566X
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10396606
(4) http://www.medicaldaily.com/benefits-cold-showers-7-reasons-why-taking-cool-showers-good-your-health-289524
(5) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0891584994900302

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!