Is 2015 nog geen succes voor je? Hoe je dat toch nog voor elkaar krijgt

SuccesHeeft 2015 je nog niet het succes gebracht waar je op hoopte? Over niet al te lange tijd knallen de champagnekurken weer en toosten we op een nieuw jaar, iedereen wenst je weer succes wenst en begint het liedje weer van voren af aan. Wat gebeurde er het afgelopen jaar waardoor je er niet toe bent gekomen om je wensen en ideeën uit te voeren? Maar, belangrijker, wat jij eraan kan doen om van 2015 alsnog een succes te maken?  

Waarom is 2015 nog geen succes?

Dit jaar kan om allerlei redenen geen succes zijn. Stel je bent heel erg ziek geworden, of je hebt een dierbare verloren. Dat zijn ingrijpende en vervelende situaties, die mensen helaas overkomen. Dergelijke situaties heb je niet – altijd – in eigen handen.

Ik wil het met je hebben over de situaties die je wel in eigen hand hebt. Herken je dat gevoel van een brandend verlangen? Het is een gevoel dat diep in je zit, het geeft je energie, maar het kan er tegelijkertijd niet uit. Iedereen herkent dit wel. De vraag is nu, hoe haal je dat eruit? Hoe zet je dat verlangen om in succes?

Hoe maak je dit jaar nog tot een succes?

Succes is voor iedereen weggelegd. Het is een grote misvatting dat succes alleen maar is voorbestemd aan een enkeling. Wat bijna alle succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben, is dat zij datgene doen wat zij leuk vinden (ze doen wat zij echt willen doen) en dat zij een helder doel voor ogen hebben. Derhalve gaan zij doelgericht en effectief te werk.

Hoe komt succes tot stand?

Weet dit; succes wordt publiekelijk uitgedragen en gevierd – door status, geld, een grote woning, een slank figuur, een superbaan, een succesvol eigen bedrijf – echter dat succes wordt ontwikkeld in de privésfeer, waardoor niemand de moeite ziet die ervoor nodig was om dat succes te verkrijgen.

En nu jij

Dat is het dus. Nu gaan we kijken hoe we jouw jaar nog tot een succes kunnen maken. Ga de onderstaande punten even na. Aangezien de meeste mensen mijn blogs ‘s ochtends of juist ‘s avonds lezen – min of meer buiten werktijden om en op momenten ‘voor jezelf’ – ga ik ervan uit dat je even de tijd hebt voor wat reflectie.

Ok, daar komt het; geef antwoord op de onderstaande 2 vragen. Er is geen goed of fout! Het zijn immers jouw doelen. Als je dat hebt gedaan, voer dan punt 3 uit.

1. Wat waren je doelen?

Dit jaar wilde je een bepaalt succes behalen. Op welk gebied was dat? Om deze blog heel praktisch en toepasbaar het houden, heb ik 4 mogelijke doelen voor je gedefinieerd. Wellicht lijken 1 of meer van deze doelen op die van jou.

  • Je wilt 20 kilo afvallen
  • Je wilt een andere baan of een promotie
  • Je wilt een ander huis
  • Je wilt eigen bedrijf starten

2. Hoever ben je met die doelen?

Nou, aangezien 2015 het succes nog niet heeft gebracht dat je hoopte, is dit een goed moment om te bepalen hoever je inmiddels bent met je doelen? Het is belangrijk dat je, voor jezelf, eerlijk verklaart waarom je nog niet zo ver bent.

Excuses zijn er namelijk altijd. De tijd is nooit rijp, je hebt überhaupt amper tijd, er kwam van alles tussen en wat al niet meer. Die excuses zijn eigenlijk onzin en dat weet jij zelf ook. Je wilde het succes gewoon niet graag genoeg. Maar nu kriebelt het, want uiteindelijk droom je er stiekem toch van. Tijd voor punt 3!

3. Start vandaag nog

Succes behalen is niets anders dan het definiëren van je doelen – zoals je al had gedaan (afvallen, baan, huis, eigen bedrijf) – en om vervolgens actie te ondernemen. Je kan dit zien als het volgende sommetje:

Doel + Actie = Succes

Door dagelijkse acties te ondernemen, ontstaan automatisch nieuwe gewoontes. Door die gewoontes behaal je automatisch andere resultaten. Die resultaten leiden tot het succes dat je wenst.

Succes is geen rocked science

Pas wanneer je je wensen/doelen omzet in acties, dan komt er op een bepaalt moment – soms na lange tijd pas – een resultaat. Het succes van dat resultaat is afhankelijk hoe effectief en hoe frequent jij je acties hebt uitgevoerd.

Dit klinkt toch niet als rocked science? Succes is alleen maar het resultaat van jouw acties.

Je ambitie weegt veel

Die acties komen voort uit je wens om een bepaalt succes te behalen. Hierbij kan je dus denken aan afvallen, een ander huis, een promotie, een eigen bedrijf starten of wat dan ook. De gedachte aan die ambities kunnen echter best angstaanjagend zijn en derhalve verlammend werken. Waarschijnlijk is dat bij jou gebeurd.

Je zult morgen geen andere baan hebben, je kunt niet in 1 dag 20 kilo afvallen en je bedrijf loopt ook niet binnen 1 dag. Die gedachte of die wens kan echter wel als een molensteen aanvoelen. Maar het punt is, dat je helemaal niet binnen 1 dag 20 kilo hoeft af te vallen, eigenaar hoeft te zijn van een florerende zaak of een nieuwe baan hoeft te hebben. Dat kan ook helemaal niet! Succes behaal je niet in 1 dag.

Hoe pak je het aan?

Waar je goed aan is om vandaag 1 of een aantal acties te ondernemen die ertoe leiden zodat jij 1 klein stapje dichter bij je doel komt. Zet vandaag 1 stapje die ertoe leidt dat je uiteindelijk die kilo’s afvalt, dat je uiteindelijk je bedrijf kan starten, of dat je uiteindelijk die baan of dat huis krijgt. Zet morgen weer een stap overmorgen weer en de dag erna en de dag daarna….. Je snapt het punt.

Het gaat dus niet om het doel, het gaat om de actie. De actie staat centraal en die kan je dagelijks uitvoeren. Het doel is het einde van een proces, het proces staat bol van de acties. En juist om die acties heb jij invloed. Doe je ze wel, of doe je ze niet?

En, wat kan jij hiermee?

Iedereen heeft dromen en iedereen heeft dingen die hij of zij graag wil doen. Er is altijd wel een reden te bedenken waardoor je er niet toe komt om je droom waar te maken. Maar ik hoop dat je het belang inziet van de acties, die nodig zijn om je ultieme doel te behalen. Succes is een gevolg van een heleboel acties. Als metafoor hierop vertelde de Amerikaanse acteur Will Smith het onderstaande verhaal:

De muur van Will

Een muur bouw je niet in 1x. Eerst heb je een enorme stapel stenen, een paar zakken cement en water. SuccesVervolgens leg je de ene steen zo goed als dat je kunt op de andere steen en dat proces herhaal je heel vaak. Je herhaalt dit proces net zo lang, totdat je een muur hebt gebouwd.

De muur is het eindresultaat, een succes, het doel. De stenen waren letterlijk je bouwstenen – je wens om af te vallen, een andere baan, een ander huis een eigen zaak te starten – en die stenen heb je zo goed als dat je kon opgestapeld totdat je idee er uiteindelijk echt stond.

Kortom; onderneem je actie en maak je 2015 nog tot een succes, of doe je het niet?

Aarzel niet langer en maak 2015 tot een succes

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!