‘I feel good’. Een goed gevoel door endorfine

Feel good‘I Feel good’, zong James Brown al in zijn hit uit 1966. ‘I feel good’ is een catchy liedje en het zorgt er daadwerkelijk voor dat je je goed voelt. Het feel good gevoel, komt onder andere door de neurotransmitter endorfine. Endorfine is een lichaamseigen stof, die in je hersenen wordt aangemaakt. Je kunt de aanmaak van dit feel good stofje stimuleren. Hoe je dat doet, lees je in deze blog. 

Feel good, so good

Endorfine is een van de neurotransmitter die je een goed gevoel geven en het maakt tevens deel uit van je beloningssysteem. De neurotransmitter endorfine vormen samen met de neurotransmitters dopamine en serotonine de natuurlijke feel good drugs van je lichaam.

Endorfine wordt aangemaakt in je hersenen en het heeft als functie om:

  • Pijn te onderdrukken
  • Je een goed gevoel te geven
  • Euforie te ervaren
  • Angsten te onderdrukken

Endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart tijdens het sporten. Het werkt vooral tijdens duursporten, maar ook vormen van beweging zoals zumba, body pump, aerobics, wandelen, dansen en fitness.

De neurotransmitter endorfine vermindert ook je angsten. Terwijl adrenaline je angsten juist versterken, laat het feel good stofje endorfine je angsten juist afnemen. Ervaar je angst, spanning of stress vanuit je werk of je relaties? Ga eens stuk hardlopen of fietsen en kijk daarna eens hoe je die angsten, spanningen en stress situaties kunt oplossen.

Wanneer maak je endorfine aan?

Je maakt dit feel good stofje aan door:

  • Lichaamsbeweging
  • Het eten van bepaalt eten
  • Verliefdheid
  • Tijdens seks
  • Positief denken
  • Zonlicht
  • Lachen
  • Bepaalde aanraking
  • Meditatie
  • Gewoon, door dingen te doen die jij leuk vindt om te doen

Tijdens lichaamsbeweging maak je deze feel good stof aan. Je hebt vast wel eens van de runners high gehoord. De runners high is een verschijnsel dat veelal bij hardlopers voorkomt, nadat ze ongeveer 12 minuten hebben gerend. Na een minuut of 12 maakt je lichaam namelijk endorfine aan, zodat je de pijn van het hardlopen (of andere sporten) niet ervaart.

Je ervaart dan een prettig gevoel, tijdens het sporten. Door het eten van chilipepers, pure chocola, suiker en vetten wordt deze feel good stof ook aangemaakt. Chilipepers en pure chocola (niet teveel!!) kunnen eveneens gezonde uitwerkingen hebben op je lichaam. Van chilipepers is bijvoorbeeld bekend dat ze je metabolisme een beetje opjagen, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Maar suiker, vetten en kunstmatige additieven stimuleren de aanmaak van endorfine ook en dat hoeft niet altijd gunstig voor jou te zijn.

Bewerkte voedingsmiddelen

De werking van dit feel good stofje is natuurlijk ook bekend bij de mensen die aan ons eten sleutelen. Hiermee bedoel ik de grote levensmiddelenbedrijven die financiële belangen hoger op de agenda lijken te hebben dat onze gezondheid. Bekijk de etiketten van een pak (bewerkte) ontbijtgranen eens, of ontbijtkoek, muesli repen en al het andere verpakte spul dat je in supermarkten vindt.

Suiker en additieven zoals E-621, ook wel bekend als glutamaat wordt veelal aan je eten toegevoegd en die staan op het etiket vermeld. Als mens heb je echter een natuurlijk voorkeur voor suiker. Door het eten van suiker wordt je beloningssysteem geprikkeld. Je voelt je (voor even) goed. Suiker kun je dus zien als een ingrediënt die dit feel good stofje activeert. Echter, suiker wordt ook in verband gebracht met overgewicht en het zou zelfs een verslavende werking hebben.

Het additief E-621 heeft vele namen en je zou het kunnen zien als de ‘Devil in disguise’. E-621 wordt ook wel de vijfde smaak, umami, genoemd. Hoe dan ook, dit (feel good) stofje kan ervoor zorgen – net als suiker – dat je geneigd bent om meer te eten. Hierdoor zou overgewicht kunnen ontstaan.

Rare praktijken

Door het juiste mengel te brouwen van (ongezonde) vetten, suiker, zout en ingrediënten zoals zetmeel, maïs, soja, zuivel, (bewerkte) granen en een wat E-nummers, weten deze “voedings”bedrijven koeken, repen, frisdrankjes, zuiveltoetjes, ontbijtgranen, hamburgers, chips en diepvriesmaaltijden te fabriceren.

Om ervoor te zorgen dat jij, als consument, niet helemaal door hebt dat er E-nummers in je eten zitten – het imago van deze stofjes is niet zo best – passen voedingsbedrijven de praktijk van Clean Label toe. Clean Labelling houdt in dat de vermelding van het E-nummer op het etiket wordt verandert in een andere naam. Hierdoor zie jij geen vermelding van een E-nummer op het etiket, maar zoiets als gehydrolyseerd plantaardig vet, om maar wat te noemen. Maar goed, weet jij wat dat is?

Terug naar feel good. Tips

Weer even terug naar de natuurlijke variant van het feel good stofje endorfine. Waar fabrikanten zich in allerlei bochten wringen om jou meer te laten eten – onder andere door de aanmaak van endorfine (feel good, beloningssysteem) – kan het wellicht gezonder, duurzamer en zelfs makkelijker, goedkoper en lekkerder voor je zijn als je dit stofje zelf weet te stimuleren.

Hoe je dat kunt doen lees je on de onderstaande 5 tips:

1. Combineer

Dagelijkse beweging en bepaalde aanrakingen, zoals een massage, stimuleren de aanmaak van dit feel good stofje. Combineer deze 2 eens in een vrijpartij. Dat is goed voor jou en goed voor je relatie.

2. Zonlicht

Ga op de fiets naar je werk of laat je hond wat langer uit. Verlaat je kantoorpand tijdens de lunch of ga ‘s avonds even tuinieren. Zorg ervoor dat je meer buiten bent, zodat je de aanmaak van dit feel good stofje stimuleert.

3. Lachen

Kijk op YouTube eens een filmpje van een cabaretier. Je zult er versteld van staan hoeveel leuke en grappige cabaretvoorstellingen er gepost zijn. Lachen kost je niets en het levert je heel veel op.

Als je iemand begroet, glimlach dan ook. Het is een heel klein gebaar, maar het levert jou en degene wie je de glimlacht schenkt een boel op.

4. Positief denken

Aansluitend op punt 4, denk positief. Probeer de wereld te aanschouwen vanuit het perspectief dat het glas half vol is. Dit maakt een heel groot verschil in hoe je je voelt. Over dit onderwerp heb ik ook een e-boek geschreven. Het heet Wat Je Denkt Ben Jezelf en het beschrijft onder andere dat – als je ervoor open staat – alles mogelijk is.

5. Gewoon dingen doen die jij leuk vindt

Door gewoon dingen te doen die jij leuk vindt, die je een goed gevoel geven, maak je het feel good stofje endorfine ook aan. Besteed derhalve wat meer tijd aan je hobby of je liefhebberij die je een goed gevoel geeft.

Gezonde Voeding om je goed te voelen

Gezonde Voeding

Lees meer over het stimuleren van de feel good stofjes endorfine, dopamine en serotonine.

Gezonde Voeding vertelt je wat gezond eten allemaal voor je kan doen. In Gezonde Voeding lees je onder andere over de rol van koolhydraten, eiwitten en vetten op je gezondheid en waarom er steeds minder vitaminen en mineralen in je eten zit.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!