Een gezond voedingspatroon begint in de supermarkt.
Supermarkten zijn tegenwoordig afgeladen met bewerkte producten. Dit zijn producten in een verpakking, met een etiket erop en op dat etiket staat dan een gezonde claim. Op dat zelfde etiket vind je ook informatie over de ingrediënten. Je treft E-nummers aan en ingrediënten als tarwe, maïs, soja, melk, zetmeel, toegevoegde suikers, high fructose corn syrup en zout. Daarnaast vind je wat informatie over de nutriënten; eiwit, koolhydraten (complexe of enkelvoudige?) en vetten (gezonde of transvetten?). Wil je gezond eten, laat deze producten dan in de schappen staan.
Gevolgen van ongezonde voeding
95% Van het assortiment, dat je aantreft in een supermarkt, draagt niet positief bij aan je gezondheid. De huidige epidemie van overgewicht, obesitas, diabetes 2 en bepaalde typen kanker is veroorzaakt door voeding. Hoewel dit wetenschappelijk moeilijk is aan te tonen, onderschrijven steeds meer wetenschappers en voedingsdeskundigen deze stelling.
Je kunt zelf de proef op de som nemen, door gewoon eens om je heen te kijken. Komt in jouw omgeving veel overgewicht voor? Inmiddels is de helft van Nederland te dik, kampen 800.000 mensen met diabetes 2 en zou meer dan de helft van de zorgkosten, in Nederland (€ 90 miljard per jaar), bespaard kunnen worden, wanneer alle Nederlanders hun ongezonde voedingspatroon zouden veranderen.
Hoe heeft het zover kunnen komen?
Voedingsmiddelenbedrijven verdienen niet veel op een stronk broccoli en een wortel. Ze kunnen geen patenten aanvragen op groenten, fruit, noten, onbewerkt vlees, vis, kip en gevogelte. Ze kunnen wel patenten aanvragen op producten als sauzen, soepen, koeken, taarten, ijs, candy bars, kant-en-klaar maaltijden, frisdrank, vruchtensappen uit pak, toetjes, bewerkte ontbijtgranen, borrelnootjes, chips enzovoort.
Op een stuk fruit verdient een multinational, die op fabrieksmatige manier voeding produceert, niet veel, tenzij deze onderneming een aantal stukken fruit bij elkaar brengt, in een flesje doet en er wat chemische bestanddelen en ingrediënten als suiker, maïs, tarwe, zuivel en soja aan toevoegt.
Laboratorium
Dit soort producten zijn ontstaan in een laboratorium, waar scheikundigen nieuwe, patenteerbare producten ontwikkelen, die geld opleveren. Helaas dragen deze producten niet bij aan je gezondheid. Dit komt simpelweg doordat het menselijk lichaam bijna nog hetzelfde functioneert als 150.000 geleden. Toen bestonden er nog geen E-nummers, transvetten, enkelvoudige koolhydraten, tafelsuiker, zout en conserveringsmiddelen.
De afgelopen 35 jaar zijn deze ingrediënten toegevoegd aan vele producten. Gecombineerd met voedingsstoffen maïs, tarwe, soja, melk en aardappelzetmeel kun je een oneindig aantal voedingsproducten ontwikkelen. Denk hierbij aan vruchtenyoghurt, smeerkaas, sauzen en soepen uit pak of blik, afbakbrood enzovoort. Dit soort producten dragen bij aan de huidige epidemie van overgewicht, obesitas en diabetes 2.
Wat dan wel?
Er blijft nog 5% over, van het totaal aantal supermarkt artikelen. Supermarkten bieden je tussen de 5.000 tot 20.000 verschillende producten aan, dus met 5% heb je nog keuze uit 250 tot 1.000 verschillende voedingsmiddelen. Welke voedingsmiddelen kun je dan het beste nemen? Kies bewust voor voedingsmiddelen die eruit zien, zoals je het noemt.
Een peer ziet eruit als een peer en smaakt ook zo. Een uit bestaat voor 100% uit ui. Dit geld voor bijna de hele groenteafdeling van de supermarkt. Op de vlees en de visafdeling kies je alleen voor vlees, kip of vis zonder toevoegingen. Koop gewoon het pure voedingsmiddel, zonder marinade, krokant korstje of sausje. In al dat gemarineerde spul vind je allerlei stoffen die niet bijdragen aan je gezondheid.
Een gezond voedingspatroon…
Mijd ook producten die transvetten bevatten, enkelvoudige koolhydraten, toegevoegde suiker en helemaal high frucose corn syrup. Dat is nog zoeter dan suiker en derhalve worden er zelfs verslavende eigenschappen aan toegekend. Verschillende overheden werken aan wetten om transvetten te verbieden, of om het gebruik ervan sterk te reduceren.
Je vindt deze ingrediënten overigens in producten die voorzien zijn van een verpakking, met een mooi logo erop. Op die verpakking kun je ook de ingrediënten vinden. Kijk daar maar eens naar. Koop dus zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen. Deze zien eruit zoals de naam ervan doet vermoeden zoals appel, sla, vis, kiwi, wortel en sinaasappel. Op die manier begint een gezond voedingspatroon in de supermarkt.
Gezonder voedingspatroon
Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.
Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.
Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.