Duurzaam afvallen? Elke dag een beetje.

Het gaat er nu echt een keer van komen. Deze keer gaat het je wel lukken om 10 kilo af te vallen en je streefgewicht te behouden. Inmiddels ben je redelijk ervaren op het gebied van diëten, je hebt er al een paar geprobeerd. Steeds viel je in eerste instantie af, maar kwamen die kilo’s er na verloop van tijd weer bij. Al die moeite voor niets! Maar deze keer gaat het je wel lukken. Hoe komt het eigenlijk dat je, na een dieet weer aankomt? Kun je dat omzeilen?

Metabolisme

De meeste diëten richten zich op minder calorieën eten. Op zich klinkt het logisch, om minder calorieën tot je te nemen, want dan val je af. Maar wat gebeurd er eigenlijk in je lichaam bij calorierestrictie diëten? Ten eerste gaat je lichaam zuiniger om met de energie die het nog wel binnen krijgt, via je voeding. Dit heeft als nadeel dat je dus steeds minder dient te eten om af te vallen.

Ten tweede, door de tijdelijke calorierestrictie daalt je metabolisme. Je metabolisme is het proces dat je eten omzet in energie. Zo’n 85% van de calorieën uit je voeding, bij een normaal voedingspatroon, gebruikt je lichaam om je primaire lichamelijke processen in stand te houden. Hierbij kun je denken aan het kloppen van je hart, het herstellen van weefsel, het groeien van je nagels, de werking van al je organen en je metabolisme zelf. Wanneer je dus minder eet, geef je je hele lichaam een opdonder.

Wat gebeurd er nog meer? Ten derde, je primaire lichaamsprocessen hebben toch echt die energie nodig om hun functie uit te voeren. Je hart, je longen, je lever, je ogen, je hersenen en alle andere organen en lichaamsfuncties hebben gewoon energie nodig. Wanneer je lichaam het niet via je voeding binnen krijgt, dan spreekt het de eiwitten uit je spiermassa aan. Hierdoor neemt je spiermassa af.

Spiermassa

Het afnemen van je spiermassa is een kwalijke zaak. Een kilo spier vraag dagelijks 10x zoveel energie als vet, om in stand te blijven. Daarnaast voert je spiermassa ook je metabolisme op. Meer spieren betekent dus, meer calorieën verbranden. De verloren kilo’s bestaan dus voor het grootste gedeelte uit spiermassa en vocht. Dit leidt onder andere ertoe dat je, na het dieet weer aankomt. Hoe kun je dus duurzaam afvallen?

Stapje voor stapje veranderen van voeding

Duurzame gewichtsreductie zit hem vooral in de kleine dingen. Je zult wat dienen te veranderen in je voedingspatroon en in je beweegpatroon. Het moge duidelijk zijn dat gezonde voedingsmiddelen eerder bijdragen aan je doelen dan ongezonde producten. Gezonde voedingsmiddelen bestaan uit voldoende eiwitten, gezonde vetten zoals omega 3, complexe koolhydraten, vitaminen en mineralen. Complexe koolhydraten verdienen een extra vermelding. Je vindt deze koolhydraten in volkoren producten, zoals volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, quinoa, amaranth en havermout. Eventueel kun je je traditionele aardappel (enkelvoudige koolhydraten), witte rijst en pasta ook vervangen door linzen, kikkererwten, kidneybonen, kapucijners, bruine bonen en peulvruchten. Kies eens wat vaker voor dit soort producten en houd je verre van transvetten, suiker en enkelvoudige koolhydraten.

Stapje voor stapje veranderen van beweegpatroon

Wanneer je meer beweegt, verbrand je meer calorieën. Zo simpel is het. De hoeveelheid beweging die je dagelijks nodig hebt, is een discussie op zich. De een vindt 5x per week een half uur genoeg, de ander predikt een uur per dag. Wie er gelijk heeft, is niet belangrijk. Duurzame gewichtsreductie bereik je onder ander door meer te bewegen. De beweging hoef je niet achter elkaar uit te voeren, je kunt het verspreiden over de dat. Zo kun je ‘s ochtends 15 tot 30 minuten joggen, voordat je naar je werk gaat. Of je gaat op de fiets naar je werk. Gedurende de hele dag, kun je zelf wel wat bewegingsvormen bedenken, die je kunt uitvoeren. ‘s Avonds kun je de beweging zoeken in huishoudelijke klussen, een wandelingetje, op de fiets naar de supermarkt, actief spelen met je kinderen en natuurlijk seks.

Duurzame gewichtsreductie bereik je dus door aanpassingen te doen in je voedings- en beweegpatroon. Je hoeft dit niet heel rigoureus aan te pakken. Begin eens met het veranderen van je ontbijtgewoonten bijvoorbeeld. Laat de rest hetzelfde en na een aantal weken, ga je bijvoorbeeld wat meer bewegen. Een aantal weken later vervang je bijvoorbeeld alle frisdrank voor water en weer wat later eet je ‘s avonds een kleiner portie, dat voornamelijk bestaat uit groenten. Doe het stapje voor stapje, dan kun je wennen aan je nieuwe patronen en begin vandaag.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!