Gezond afvallen doe je zo.

Deze post, gezond afvallen, is bedoeld voor mensen die duurzaam willen afvallen. Op deze site noem ik dit ook wel eens duurzame gewichtsreductie. Gezond afvallen is iets anders dan jezelf uit te hongeren met een een of ander tijdelijk dieet. Bij gezond afvallen gaat het er om dat je je lichaam beter laat functioneren door een gezond voedingspatroon, minder stress en mee beweging.

Wanneer je de tips uit deze en de volgende post opvolgt, dan kun je wel tot 2 kilo per week afvallen, je zult je energieker voelen en er jonger uitzien. Ook zul je niet veel moeite meer hebben om op je streefgewicht te blijven. Ik heb er bewust voor gekozen om Gezond afvallen doe je zo, in 2 stukken te verdelen. In dit stuk lees je over de voedingsstoffen die een rol spelen bij je gewicht en de rol van stress. Deze post is wat theoretisch van aard. De volgende post is wat praktischer en zal je wat meer tips geven over wat je kunt doen, duurzame gewichtsreductie te bereiken.

Gezond afvallen en de voedingsstoffen

We beginnen met de voedingsstoffen, wat je in je mond stopt, heeft immers altijd een lichamelijke effect. Wanneer je dus weet wat gezonde voeding is dan ben je al een heel eind op de goede weg. Om het grof te stellen, bestaan er voedingsstoffen die je lichaam helpen om goed te kunnen functioneren en bestaan er voedingsstoffen die juist het tegenovergestelde doen. Ook bestaan er voedingsstoffen die in principe gezond zijn, maar door overconsumptie maken ze je dik en ongezond. In deze post worden de voedingsstoffen koolhydraten, suikers, eiwitten, vezels en vetten behandeld.

Koolhydraten

In de westerse wereld eten wij teveel koolhydraten. Koolhydraten geven ons energie en zijn nodig bij de opbouw van ons lichaam. Maar omdat we er teveel van eten, is hun positieve werking veranderd in een negatieve. Koolhydraten kun je verdelen in enkelvoudige en complexe koolhydraten. De complexe koolhydraten zijn gezond. Ze worden langzaam opgenomen in je bloedbaan en veroorzaken geen heftige bloedsuiker- en insulinepieken. Enkelvoudige koolhydraten veroorzaken juist die bloedsuiker- en insulinepieken en brengen je lichamelijk functioneren uit balans. Een hoge bloedsuikerspiegel stimuleert je vetopslag. In welke producten vind je dan die enkelvoudige koolhydraten? Deze vind je in wit brood, witte paste, witte rijst, koekjes, taartjes, pizza’s, noodles en aardappels. Deze voeding dien je dus te vermijden en te vervangen door complexe koolhydraten en die vind je in peulvruchten, quinoa, amaranth, bonen, koolsoorten, groenten, linzen en kidneybonen.

Suikers

Met suikers bedoel ik hier niet de suiker die je in je koffie of thee doet. Hoewel dat een gewoonte is die niet in een gezonde levensstijl past en gezond afvallen in de weg staat. De suikers die ik hier bedoel zijn de toegevoegde suikers. Lees maar eens een etiket van een willekeurig voedingsmiddel. Soms schrik je je wezenloos over de hoeveelheid suiker er in verwerkt is. Vooral frisdranken en vruchtensappen uit pak hebben een negatieve invloed op gewichtsreductie. Zonder het te weten, krijg je dagelijks veel suiker binnen, ook al drink je je koffie en thee puur.

Suiker maakt je dik en is zeer ongezond voor je. Suiker is toegevoegd in zo’n beetje alle bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte voedingsmiddelen kun je overal om je heen vinden; in supermarkten, stationsrestauraties, bedrijfskantines, pompstations enzovoorts. Je vindt suiker terug in snoep, candy bars, koeken, soepen en sauzen uit blik, worsten, diepvriesmaaltijden, frisdrank, vruchtensappen uit pak, ontbijtkoek, muesli en fruitrepen, drinkyoghurt, allerlei toetjes enzovoort. Wanneer je minder bewerkte voedingsmiddelen eet, of ze helemaal schrapt uit je voedingspatroon, dan zul je snel resultaten zien.

Eiwitten

Eiwitten zijn bouwstoffen van je lichaam, in elke lichaamscel vind je delen van eiwitten terug. Zonder eiwitten, kun je niet goed functioneren. Je vind eiwitten terug in vis, kip, vlees, noten, pitten en zaden. Je spieren zijn dol op eiwitten. Je spieren is trouwens calorieverbrander bij uitstek, hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Krachttraining past dus goed in een gezonde levensstijl en bij gewichtsreductie.

Vezels

Over vezels wordt niet vaak geschreven, wat ze eigenlijk doen. Je krijgt vezels binnen via fruit, groenten en granen. Ze komen dus automatisch mee met complexe koolhydraten. Vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten die je eet, langzaam worden opgenomen in je bloed. Hierdoor voorkomen vezels dus het ontstaan van de ongezonde bloedsuiker- en insulinepieken.   

Vetten

Gezonde vetten stimuleren de verbranding van lichaamsvet en dragen hiermee dus bij aan gezond afvallen. In tegenstelling tot wat de afgelopen 30 jaar is geroepen over vet, het zou dik maken, dragen sommige vetten bij aan je gezondheid. Een van die vetten is omega 3. Dat is zo’n beetje overal goed voor. Onverzadigde vetten kun je gerust nemen en dragen bij aan gezond afvallen. Je vindt gezonde vetten in plantaardige oliën zoals olijfolie, kokosolie, vette vis zoals zalm en tonijn, zaden zoals lijnzaad en noten.

Verzadigde vetten vind je in varkens- en in rundvlees, daar zul je matig in zijn. Je lichaam is vooral niet dol op varkensvlees, dit vlees kun je beter mijden. Laat ook de margarine staan en kies voor roomboter. In margarine vind je vaak transvetten en transvetten zijn het meest ongezonde vet dat er bestaat. Dit soort vetten vind je in veel bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, koek, gefrituurd eten en fast food. Het lijkt mij duidelijk dat je de transvetten dient te vermijden bij gezond afvallen. Dit soort vetten verhogen ook nog eens je cholesterol gehalte en zodoende de kans op hart- en vaatziekten.

Stress

Hoewel je stress niet kunt eten, stress bevat 0 calorieën en is niet tastbaar, speelt stress een belangrijke rol bij het ontstaan van overgewicht. Wil je gezond afvallen, dan is het reduceren van stress dan ook een vereiste. Waarom wordt je eigenlijk dik van stress? Stress is een psychische toestand die ontstaat wanneer er zich gevaar voordoet. Dit gevaar kan een verkeerssituatie zijn, waarin je snel een beslissing neemt. In die situatie schiet je adrenalinepeil omhoog en wordt je alerter. Vaak lukt het je om dan net op tijd de juiste beslissing te nemen. Op dat soort momenten is stress nuttig. Maar in onze samenleving is teveel stress. Dit zorgt voor een onbalans in je lichaam en dit leidt tot een toename in lichaamsgewicht. Wanneer je gedurende een lange periode stress ervaart, dan is de reactie van je lichaam dat het reserves gaat opbouwen.

Hoe kun je dan gezond afvallen?

  1. Vervang enkelvoudige koolhydraten voor complexe koolhydraten
  2. Beperk de inname van suikers.
  3. Eet minder of geen bewerkte voedingsmiddelen.
  4. Kies de gezonde vetten
  5. Elimineer stress

That’s it? Denk je nu wellicht. Ja, eigenlijk wel. Gezond afvallen is niet veel anders dan een aantal elementen uit je huidige levensstijl vervangen voor een aantal nieuwe gewoonten. Je kunt hier veel meer over te weten komen door het e-boek Afvallen Veranderen te lezen. In Afvallen Veranderen wordt je meegenomen in een traject, waarin je stapje voor stapje je streefgewicht bereikt. 

In Gezonde Voeding lees je veel meer over de gezonde en de ongezonde voedingsstoffen. Wat gaat je helpen bij duurzame gewichtsreductie en wat zeker niet. Dit e-boek kun je ook kopen bij bol.com. Veel mensen vroegen namelijk om een fysiek boek. Nou, als dat helpt…

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!