Calorieën tellen heeft geen zin, de ene calorie is de andere niet.
Calorieën heeft geen zin als je wilt afvallen, omdat calorieën niet gelijk zijn aan elkaar. Een calorie die komt van een stuk vlees heeft een andere uitwerking op je lichaam dan een calorie die suiker levert. Daarom kan je niet stellen dat 200 calorieën van bijvoorbeeld ijs, hetzelfde met je doet als dat de 200 calorieën die spinazie levert. Wat doen die verschillende calorieën in je lichaam en welke zou je dan kiezen, voor een gezonde uitwerking? Ik heb het een en ander voor je op een rijtje gezet, zodat jij gezondere keuzes kan maken.
Calorieën tellen heeft geen zin?
Wat is een calorie eigenlijk? Een calorie geeft aan hoeveel energie er nodig is om 1 gram water met 1 graad Celsius te verwarmen. Zo werkt dat in een laboratorium. Maar je lichaam is geen steriel laboratorium, het is een uiterst complexe machine.
Je lichaam verwerkt de verschillende calorieën niet op dezelfde manier. Het verschilt nogal of je de calorieën van groente zoals spinazie, broccoli en wortelen binnen krijgt, met die van diepvriespizza, chips en cola.
Thermisch effect
1 Gram eiwit levert bijvoorbeeld 4 calorieën. Dat is net zoveel als 1 gram koolhydraten. 1 Gram vet levert zelfs 9 calorieën. Je lichaam verwerkt deze verschillen de calorieën ieder op een andere manier. Eiwitten bijvoorbeeld, zijn uitermate moeilijk te verteren voor je lichaam.
Ongeveer 25 tot 30% van de inname van eiwitten gebruikt je lichaam voor het metaboliseren (verteren) ervan. Van de 100 calorieën aan eiwitten die je binnen zou krijgen, kan je lichaam er dus maar 70 tot 75 calorieën gebruiken, de rest verbrandt letterlijk tijdens de spijsvertering.
Je noemt dit het thermische effect van voeding. Hoe hoger het thermische effect, hoe meer energie je lichaam gebruikt voor het verwerken van het desbetreffende nutriënt. Voor koolhydraten ligt het thermisch effect op 6 tot 8% en voor vetten ligt dat op 2 tot 3%.
Vetten gebruikt je lichaam ook als bouwstof, dus niet alle energie die vetten leveren wordt omgezet in energie. Een deel van de calorieën die vetten leveren gebruikt je lichaam bijvoorbeeld om cellen mee op te bouwen.
Vandaar dat het calorieën tellen, wat sommige diëten voorschrijven, eigenlijk helemaal relevant is. Niet dat het totale onzin is, het geeft je namelijk wel een bewustwording, van hetgeen je dagelijks in je mond stopt. De werking van de ene calorie is niet hetzelfde als de andere. Een calorie afkomstig van suiker, heeft een totaal andere uitwerking op je lichaam als de calorie van sla.
Als je op een verantwoorde manier wilt afvallen, download dan het e-boek Afvallen Veranderen als hulpmiddel. Je ontdekt hoe je stap voor stap je streefgewicht bereikt en hoe je op dat gewicht blijft.
Een voedingspatroon op basis van 2.000 calorieën afkomstig van muesli repen, boterhammen, een koekje, aardappelen en wat groente heeft een ander effect als een voedingspatroon met hetzelfde aantal calorieën, afkomstig van bonen, peulvruchten, groenten, fruit, linzen, erwten, noten en gezonde vetten.
Welke calorieën doen wat?
Calorieën komen uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Je noemt dit de macro nutriënten, ofwel de voedings- en de bouwstoffen. Koolhydraten worden verdeelt in complexe (vezels, groente en fruit) en geraffineerde koolhydraten (cornflakes, frisdrank, snoep, koek, vruchtenyoghurt).
Koolhydraten worden tijdens je metabolisme onder andere omgezet in glucose. En daar gaan we het nu over hebben. Want welke effecten hebben de calorieën afkomstig van geraffineerde koolhydraten?
Vetopslag
De calorieën afkomstig van suiker en geraffineerde koolhydraten bevorderen de vetopslag. Dit komt doordat glucose met tussenkomst van het hormoon insuline, naar je lichaamscellen wordt gebracht. Als deze vol zitten, zorgt insuline ervoor dat het overschot wordt opgenomen in je vetmassa.
Insuline zorgt er dus voor dat glucose overschotten worden opgeslagen in je vetreserves. Daarnaast blokkeert het hormoon insuline de mogelijkheid van je lichaam om deze vetreserves aan te spreken voor verbranding.
De insuline stopt de overschotten dus in je vetreserves, maar houdt tevens de deur dicht zodat deze reserves niet aangewend worden voor verbranding.
Vetverbranding
De calorieën van gezonde vetten zoals avocado, noten en vette vis onderdrukken juist de aanmaak van het hormoon insuline. Dit komt mede doordat deze gezonde vetten (en eiwitten) je bloedsuikerspiegel constant houden.
Er is sprake van een constante energieafgifte en er is sprake van een verzadigd gevoel. Je hebt niet snel honger. Maar er gebeurt nog iets moois. Je hersenen krijgen signalen om lichaamsvet te verbranden.
Hoe lang is dit bekend?
Weston Price ontdekte in de jaren ’30 van de vorige eeuw al dat bepaalde bevolkingsgroepen die juist veel gezonde vetten en eiwitten aten, afkomstig van rood vlees, rauwe melk, vis, schelp- en schaaldieren en vette kazen gemaakt van de melk van koeien die het zeer gezonde gras graasden in de Alpen, juist veel gezonder waren dan zijn Amerikaanse landgenoten.
Ben jij je ook bewust van de voordelen van een gezond gewicht en gezond maar lekker eten, maar wil je daar wel wat hulp bij krijgen? Bestel dan deze geweldige aanbieding. Zonder al teveel moeite bereik je stap voor stap het gewicht dat je wenst.
Juist die vetten bevorderen de verwerking van de (in vet oplosbare) vitamines A, D, E, en K, die deze mensen in overvoed aten, dragen bij aan een goede gezondheid. Ze bevatten ook veel mineralen. Goed voor botten, tanden, hersenen, hart- en vaatstelsel en de huid. Typische westerse ziekten en aandoeningen zoals overgewicht, diabetes 2, botontkalking en cariës ontbraken.
En, wat kan jij hiermee?
Het tellen van calorieën is dus eigenlijk hetzelfde als appels en peren met elkaar vergelijken. Producten zoals ijs, snoep en chips hebben een andere uitwerking op je lichaam als sla, uit en ei. Het punt is echter dat je zoveel producten kan kopen die juist vol zitten met die geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers.
Juist die producten veroorzaken heftige bloedsuikerpieken, zodat je alvleesklier veel insuline in je bloedbaan spuit en waardoor de overschotten – van dat moment – netjes worden opgeslagen in je vetreserves. En die overschotten blijven daar netjes opgeborgen, want de insuline blokkeert het gebruik ervan.
Hierdoor krijg je weer hongergevoelens, want je bloedsuikerspiegel is laag. En dat veroorzaakt hongergevoelens. Dus je gaat weer eten en de kans is vrij groot dat je weer kiest voor een koolhydraat- en suikerrijk hapje, waardoor de cyclus opnieuw begint.
Gezonde calorieën voorkomen hongergevoelen, ze verzadigen, ze houden je bloedsuikerspiegel constant en ze stimuleren de vetverbranding. Wil je meer ontdekken over gezond eten en welke impact voeding op je heeft? Lees dan dit e-boek over gezond eten. Je zult verstelt staan.
Ik hoop dat deze blog over het tellen van calorieën je weer wat verder helpt in je zoektocht naar een gezonde eet- en levensstijl. Uiteindelijk is merk je pas resultaten wanneer je je kennis omzet in daden. Zo doe ik het ook.
Inschrijven nieuwsbrief
Vond je dit ook weer een leuke blog? Schrijf je dan ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief. Hierdoor blijf je geïnformeerd en mis je geen tips en inzichten meer.
Bronnen:
1. www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2014/05/12/are-all-calories-equal
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0074530/
3. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2481221&resultClick=3
4. http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/