Afvallen en op je gewicht letten in deze periode. Hoe doe je dat?

De feestdagen komen er weer aan, pepernoten, chocola en ander lekkers is weer volop verkrijgbaar en binnenkort zie je de oliebollen en appelflappen veelvuldig voorbij komen. Hoe blijf je in deze periode op een gezond gewicht? Al dat lekkers wil je natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan en waarom zou je ook? Genieten is ook belangrijk. Maar tegelijkertijd wil je ook op je gewicht letten. 

Hoe blijf je in deze periode op gewicht?

Genieten van de lekkernijen zoals pepernoten, banketstaaf en chocola en toch op gewicht blijven. Is dat mogelijk? Natuurlijk is dat mogelijk, alleen het gaat niet vanzelf. De onderstaande tips kunnen je prima helpen om op gewicht te blijven gedurende de snoepmaanden.

Beter op gewicht blijven? Versnel je metabolisme. Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Beweging

Door dagelijks aan beweging te doen, verbrand je lekker wat calorieën en dat helpt om op gewicht te blijven (1). Uit talloze onderzoeken worden de positieve effecten van lichaamsbeweging onderstreept. Hieronder vind je een selectie, van typen beweging die je helpen om op gewicht te blijven.

1. Interval trainingen in het algemeen

Interval trainingen laten je hartslag periodiek stijgen en ze zijn erg goed om je conditie mee op te bouwen en wat extra spiermassa te kweken. Je verbrandt er doorgaans erg veel calorieën mee. Interval trainingen zijn een prima manier om op gewicht te blijven en om af te vallen.

CrossFit

CrossFit is een vorm van interval training waarbij je gewone dagelijkse bewegingen zoals tillen, duwen, traplopen, iets gooien en een iets omver trekken in een intensieve trainingsvorm uitvoert. Het werkt heel erg effectief.

In een korte tijd verbrand je veel calorieën en na de training heeft je lichaam zo’n 48 uur de tijd nodig om te herstellen. Gedurende die periode verbrand je extra calorieën. Zelf doe ik het ook 2x per week en ik kan het je van harte aanbevelen.

Bootcamp

Bootcamp is een trainingsvorm die komt uit het Amerikaanse leger. Je gebruikt veelvuldig je lichaam om oefeningen te doen en je zult een hoop rennen. Ook bootcamp is bijzonder effectief – net als CrossFit – op op gewicht te blijven.

4. Wandelen en fietsen

Als mens zijn wij gemaakt om te wandelen. Dit is een vorm van matig intensieve lichaamsbeweging. Ons lichaam werkt nog steeds op dezelfde manier als toen wij jager-verzamelaars waren. Men maakte lange wandelingen tijdens de jacht, om dieren te zoeken. En als het dier was gevonden, dan volgde een klein sprintje.

Als je langer dan 20 minuten wandelt, dan schakelt je lichaam over op vetverbranding. Om in de energie te voorzien, wendt je lichaam je vetmassa aan. Snel gaat dat niet, want per uur dat je wandelt verbrand je ongeveer 250 – 300 calorieën. Een blikje frisdrank en een candybar bevatten net zoveel calorieën.

Eten en drinken

1. Water en thee

Water en thee bevatten 0 calorieën, mits je er geen suiker aan toevoegt natuurlijk. Het lest de dorst goed en het helpt je lichaam om afvalstoffen te lozen en het is prima om je gewicht te handhaven. Groene thee bevat ook nog wat stofjes waardoor je metabolisme stijgt.

Hierdoor verbrand je automatisch wat extra calorieën. Niet heel veel hoor, maar het helpt je een beetje om op gewicht te blijven.

2. Vermijd suiker uit andere producten

Door suiker ben je geneigd meer te nemen van dergelijke producten (2) en dat helpt je niet om op gewicht te blijven. Natuurlijk bevatten die pepernoten, chocola en die andere lekkernijen ook een flink portie suiker. Maar de kunst is om daar lekker van te genieten, terwijl je andere suikerrijke producten even niet eet.

Even praktisch, hoe doe je dat? Check de etiketten van alle bewerkte voedingsmiddelen die je koopt. Zit er suiker in, vraag jezelf dan af of je dat product echt nodig hebt. Je vindt suiker in frisdrank, energiedrankjes en vruchtensappen uit pak en ook in chips, bewerkte worsten, bewerkte ontbijtgranen zoals cruesli en cornflakes, vruchten en fruit toetjes, ontbijtkoek en tal van andere producten die je gewoon in de supermarkt koopt.

Dergelijke producten zijn meestal erg calorierijk en bevatten vaak weinig vitaminen en mineralen. Ze verzadigen amper, waardoor je al snel weer trek krijgt. Niet goed voor je gewicht dus.

3. Koolhydraten vervangen

Koolhydraten hebben het hormoon insuline nodig en juist dit hormoon stimuleert de opslag van vet en het blokkeert het proces dat je lichaamsvetten kan aanwenden voor energie. Hoe meer en hoe vaker het hormoon insuline in je bloedbaan zit, hoe minder lichaamsvet je verbrandt.

En dat is niet zo mooi als je op gewicht wilt blijven, of wilt afvallen. Gelukkig kun je een aantal simpele dingen doen. Vervang koolhydraatrijk voedsel zoals aardappelen, rijst, pasta, pizza, patat, chips en koeken voor voedingsmiddelen waar die vezels bevatten en eiwitten en vetten.

Voorbeelden hiervan zijn noten, bonen, erwten, peulvruchten, quinoa, volle ontbijtgranen zoals havermout en muesli, vis, mager vlees, kip, kikkererwten, linzen en ook volle zuivelproducten zoals roomboter, volle kwark en vette kaas.

Maar word je dan niet dik van die vetten?

Nee, dat je dik wordt van vet eten is een fabeltje dat vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw heeft rondgewaard (en nog steeds), maar het blijkt grote onzin (3). Niet vetten maken je dik, maar juist koolhydraten. Vetten verzadigen je en ze geven hun energie langzaam af, zodat je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt.

En cholesterol dan?

Als je meer vet zou eten dan steeg toch je cholesterolniveau? Cholesterol is een lichaamseigen stof en talloze onderzoeken laten zien dat juist lage cholesterolwaarden kunnen leiden tot hart- en vaatziekten (4).

Je cellen, hormonen, neurotransmitters en wat te denken van je hersenen, bevatten cholesterol. Zonder cholesterol werken die dingen dus niet.

Wat is dan het nu van het verlagen van je cholesterol? Nou, eigenlijk spek je dan alleen maar de kas van de farmaceutische industrie. Wist je dat je cholesterolwaarden amper worden beïnvloed door je voeding? Ik zal binnenkort nog wel een blog over cholesterol schrijven, dan wordt het wat duidelijker.

En, wat kan jij hiermee?

Nou, geniet lekker van de pepernoten en de chocola. Dat doe ik zelf ook. Maar vergeet niet om de inname van al die lekkernijen te compenseren. En dat doe ik zelf ook. Om op gewicht te blijven in, in deze periode, hoef je niet al je calorieën bij te houden.

Maar het is wel belangrijk dat je voor jezelf bijhoudt dat je niet én al die pepernoten naar binnen werkt én een punt taart (want er was iemand jarig) en een paar glazen frisdrank. Zorg ook voor voldoende beweging, want daarmee verbrand je de nodige calorieën. De calorieën die je verbrandt, zie je niet terug aan je lichaam.

De bovenstaande e-boeken kunnen je ook enorm helpen om op gewicht te blijven. En als je nog wat inspiratie nodig hebt om wat lekkers en gezonds op tafel te zetten (en ook nog eens makkelijk te bereiden is), check dan deze recepten eens.

Bronnen:
(1) http://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/physical-activity-and-obesity/
(2) http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/516384/dit-zijn-de-meest-verslavende-voedingsmiddelen.html
(3) http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2014/03/19/dietary-fat-and-heart-disease-study-is-seriously-misleading/
(4) http://www.ravnskov.nu/ducholesterol.htm

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!