Deze producten maken je kind dik

Kinderen die te dik zijn, je ziet het steeds vaker. Net als volwassenen overigens. Je hebt vast wel een idee over hoe dat mogelijk is. Een tekort aan beweging, teveel achter de spelcomputer, te weinig buitenspelen en teveel eten. Welk eten specifiek maakt kinderen eigenlijk dik? En als je weet welk eten dik maakt, wat zou je dan kunnen eten om dat te voorkomen? Minder eten en diëten is in ieder geval niet de oplossing. 

Hoe dik zijn wij?

Dik zijn is een groot probleem. In de VS is 31% van de kinderen te dik en in Europa heeft 38% van de kinderen overgewicht of obesitas (1). Voor volwassenen liggen die percentages nog hoger. In de VS is zo’n 67% van de inwoners te dik en dit kost de Amerikaanse belastingbetaler jaarlijks zo’n $ 190 miljard om de ziektekosten, die gepaard gaan met overgewicht, te betalen (2).

dik. Liever een gezond gewicht? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In Europa is de situatie niet beter. De bevolking wordt steeds zwaarder. Vooral in landen zoals Ierland, Tsjechië, Griekenland, Spanje, Zweden en Oostenrijk is meer dan de helft van de bevolking te dik. En in 2030 zal dit oplopen (3). Nederland zou zich onttrekken aan deze trend onttrekken.

Thans is ruim de helft van de Nederlanders te dik, in 2030 zou dit minder dan de helft zijn. Dat is dus bemoedigend. Maar goed, om daar te komen is het belangrijk te weten welke producten ons (en dus je kind) dik maken.

Producten die je kind dik maken

  1. Chips, patat en frisdrank
  2. Gepaneerde en gefrituurde vis en kip
  3. Gesuikerde toetje, snoep en energiedrankjes
  4. Bewerkte vleeswaren zoals hamburgers, worstjes en hotdogs

Vooral chips, patat en frisdrank kunnen ervoor zorgen dat je kind gemakkelijk te dik wordt (4). Chips en patat bevatten veel calorieën en ze worden gegeten als een snack. Dat zou op zich niet erg zijn, want als je kind noten, een avocado of paddenstoelen zou eten, dan is de kans klein dat het daar dik van wordt.

Dat komt omdat chips en patat zijn amper verzadigen, door het gebrek aan vezels. Avocado en noten en bevatten vezels en vetten en die verzadigen.

Frisdrank kent dat ook. Frisdrank bevat alleen maar calorieën, kent geen vezels en is niet verzadigend. Je kind kan op 1 dag gemakkelijk een halve liter frisdrank drinken à 500 calorieën. Als die calorieën vervolgens niet worden compenseert, door bijvoorbeeld lichaamsbeweging of een lagere calorie-inname gedurende de rest van de dag, dan wordt het kind na verloop van tijd dik, door het overschot aan calorieën.

Engels onderzoek naar wat kinderen dik maakt

Om uit te vinden wát kinderen dik maakt is daar een onderzoek naar gedaan in Engeland. Zo’n 4.650 kinderen in de leeftijden van 7, 10 en 13 jaar oud hielden gedurende een aantal jaren een dagboek bij waarin zij noteerden wat zij aten, hoeveel zij aan lichaamsbeweging deden, wat hun gewicht en hun lengte was.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat patat en chips voorname dikmakers waren (4).

Waarom maken die producten dik?

Chips en patat bevatten relatief veel calorieën en amper vezels. Ze laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel gaat gepaard met een stijging van het hormoon insuline en daarmee een toename van lichaamsvet en een blokkade in het proces om dat lichaamsvet te verbranden.

Dergelijk eten zorgt er dus voor dat een kind – ook volwassenen – dik wordt en dat de mogelijkheid om lichaamsvet aan te wenden als energiebron, verdwijnt. Hierdoor worden mensen dus alleen maar dikker.

Frisdrank werd de laatst tijd al gelinkt aan overgewicht en obesitas. Dat komt dus vooral doordat frisdrank – en ook vruchtensappen uit pak, kinderdrankjes (je weet wel; die pakjes) en energiedrankjes – eigenlijk alleen maar holle calorieën bevatten. Ze vullen en voeden niet, maar ze leveren wel energie.

En, wat kan jij hiermee?

Uit het onderzoek bleek ook dat volle ontbijtgranen zoals muesli en havermout – geen cornflakes en cruesli dus – bijdragen aan een gezond gewicht.

Een van de meest effectieve manieren om te voorkomen dat je kind dik wordt is het voorzetten van vezelrijke voeding. Vezels vind je onder andere in groente, zilvervliesrijst, volkoren producten en hele stukken fruit. Daarnaast dragen gezonde vetten en eiwitten enorm bij aan het verzadigingsgevoel. Hierdoor zal je kind – maar ook jijzelf – minder snel geneigd zijn om extra te eten.

Meer weten over gezond eten? Ik heb een handzaam e-book geschreven waarin je op een gemakkelijke manier ontdekt hoe je gezonder kunt eten. Gezond eten is namelijk geen kwestie van calorieën minderen, of bepaalde stoffen weg laten. Je zult een aantal verrassende ontdekkingen doen.

Ben je een paar kilo’s te zwaar en wil je daar op een verantwoorde manier mee afrekenen? Download dan het e-book Afvallen Veranderen. Het helpt je stap voor stap – in je eigen tempo – naar een gezond gewicht.

Heb je behoefte aan inspiratie om lekkere maaltijden op tafel te zetten, die gezond zijn, verzadigen en ook gemakkelijk te maken zijn. Check deze recepten dan eens.

Bronnen:
(1) http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)60171-7/abstract
(2) http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sugary-drinks-fact-sheet/#references
(3) http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/5/Meeste-Europeanen-worden-dikker-is-dat-erg-1757668W/
(4) http://content.healthaffairs.org/content/34/11/1940.abstract

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!