Avocado, een beetje onbekend, maar super gezond

Avocado gezond

Avocado gezond

Avocado zit bomvol met vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten. Hierdoor kan avocado je beschermen tegen hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, beroertes en een hoog cholesterolgehalte. Als je een halve avocado eet, dan voorziet dat al voor zo’n 20% van je benodigde dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. 

Hoe gezond is avocado?

Avocado bevat onder andere veel vitamines. Die vitamines zorgen ervoor dat je dat huid, je haar en je botten gezond blijven en ze dragen bij aan een goed immuunsysteem. De vitamines in avocado zorgen er ook voor dat je metabolisme op gang blijft, ze verhogen je concentratie en ze kunnen zelfs helpen bij het voorkomen van een depressie. Weer andere vitamines houden je zenuwen in bedwang bij spannende situaties en verminderen eventuele PMS klachten. Daarnaast bevat avocado vitamines die bijdragen aan goede ogen, je immuunsysteem en zelfs je voortplantingssysteem. Avocado werd in het verleden ook wel gezien als een lustopwekker.

Effect op cholesterol

De vetten van avocado kunnen je cholesterolgehalte weer in balans brengen. Dit gebeurt door het verhogen van het goede cholesterol (HDL) en het verlagen van het ongezonde cholesterol (LDL). Hoewel vet in het verleden als slecht werd gezien, geldt dit voor avocado absoluut niet. De vetten, die je cholesterolgehalte in balans brengen, zo wijst onderzoek uit. Deze gezonde vetten, de omega 3 vetten, zouden zelfs statines kunnen vervangen. Statines vind je in cholesterolverlagende medicatie. Deze medicatie heeft vaak vervelende bijwerkingen. Niet onaardig dus, zo’n avocado.

Zoals geldt voor alle gezonde voedingsmiddelen is het de combinatie van de verschillende voedingsstoffen in avocado die voor al die positieve effecten zorgen. ervoor zorgt voor een krachtige ontstekingsremmende werking. Zo beschermen die voedingsstoffen ook tegen allerlei ontstekingen. Hierbij kun je denken aan artrose, reuma en artritis. Of, beter gezegd, ze kunnen de gevolgen van dergelijke ontstekingen verminderen, of ze spelen een preventieve rol.

Wat zit er in?

In de eerste plaats vind je veel eiwit in een avocado’s. Al je lichaamscellen zijn opgebouwd uit eiwitten, maar dat is nog niet alles. In vlees vind je namelijk ook eiwitten. Echter, de eiwitten van avocado worden gemakkelijker opgenomen door je lichaam als de eiwitten uit vlees. Ideaal nieuws wanneer je al van plan was om minder vlees te gaan eten. In de tweede plaats vind je veel gezonde vetten in avocado’s. Hierbij kun je onder ander aan omega 3 vetten denken. Je kon net al lezen dat die gezonde vetten een boel positieve effecten op je lichaam kunnen hebben.

Avocado gezond afvallen

Je las al eerder dat avocado je metabolisme stimuleert. Wanneer je wilt afvallen speelt je metabolisme een belangrijke rol. Daarnaast stimuleert avocado ook je opname van gezonde voedingsstoffen, waardoor je lichaam de belangrijke voedingsstoffen eerder en beter tot zich neemt. Beiden zijn handig bij afvallen.

Het e-boGezonde VoedingGezonde Voedingek Gezonde Voeding kan je helpen bij het kiezen van gezonde voedingsmiddelen. In de jungle van de supermarkt, is het dikwijls moeilijk om de gezonde voeding te vinden. In het e-boek Gezonde Voeding is beschreven welke voedingsmiddelen wel bijdragen aan een gezonde levensstijl en welke niet. Gezonde Voeding is ook als hardcopy verkrijgbaar.  Je vindt ze beiden links in dit artikel.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!