Menu

Blog

Cart

2017-06-10

Waarom is het zo moeilijk om een six pack te krijgen? Hoewel niet iedereen zelf een six pack wil, trainen er wel veel mensen voor. Meestal zijn ze hier niet succesvol in. Terwijl er toch allerlei reclames zijn die garanderen dat je binnen 2 weken een six pack hebt, door 10 minuten per dag met een (een of ander) apparaat aan de gang te gaan. In dit artikel lees je hoe een six pack zichtbaar wordt en of je op bepaalde plekken meer lichaamsvet kunt verbranden door er een accent op te leggen. 

De mythe van plaatselijk lichaamsvet verbranden

Door maar genoeg training en inspanning hopen veel mensen op een mooi wasbordje. Je ziet vele reclames die je waarin gespierde mensen verklaren dat ze zonder veel moeite een platte en strakke buik hebben gekregen. Er zijn ook zalfjes, pilletjes en ik heb wel eens een elektrische band voorbij zien komen, zie ook wonderen beloofde. Je kent dergelijke producten wel van de Tel Sell programma’s. Laten we eerst eens beginnen met het ontkrachten van de mythe dat je op bepaalde plekken lichaamsvet kunt verliezen, indien je bepaalde spieren traint. Je lichaam is niet in staat om op bepaalde plekken lichaamsvet te verbranden. Lichaamsvet is verdeeld over je hele lichaam, derhalve spreekt je lichaam de totale vetreserves aan. Indien je je buik traint, worden dus niet alleen de vetcellen geactiveerd, rondom je buikspieren, maar over je hele lichaam worden vetcellen aangesproken. Al die producten die je vertellen dat dit wel kan, scheppen dus een verkeerd beeld.

Vetpercentage en six pack

Maar worden die spieren, die je dan traint, niet groter? Ja, die worden groter. Een six pack ontstaat eigenlijk niet, je hebt hem al. Je ziet hem alleen niet. Bij de meeste mensen is hun six pack verborgen onder een laagje vet. Indien je vetpercentage zou dalen naar 12%, dan worden die spieren zichtbaar. Een gezond vetpercentage is 25% voor de vrouw, en 20% voor de man. Topsporters, zoals hockeyers, voetballers, boxers en wielrenners kunnen een vetpercentage van onder de 12% hebben, door dagelijkse training en aangepaste voeding. Wanneer je je six pack wilt showen, dan zal dus je vetmassa dienen af te nemen.

Hoe doe je dat?

Je kunt je vetmassa afbouwen door meer aan beweging te doen en gezond te eten. Krachttraining en matig intensieve beweging zijn effectieve manieren om van je lichaamsvet af te komen. Spiermassa heeft dagelijks veel calorieën nodig, om in stand gehouden te worden en bij matig intensieve beweging put je lichaam direct uit je vetmassa, om de energie te leveren die daarvoor nodig is. Gezond eten zal je ook helpen om je vetmassa te laten dalen. Rauwkost, groente en fruit kunnen je hierbij enorm helpen, even als zelf gemaakte soepen en het drinken van genoeg water op een dag. Ook voldoende slaap, zal je helpen om lichaamsvet te verbranden.

Het e-boek Gezonde Voeding kan je helpen bij het kiezen van gezonde voedingsmiddelen. In het e-boek Gezonde Voeding is beschreven welke voedingsmiddelen wel bijdragen aan een gezonde levensstijl en welke niet. Gezonde Voeding is ook als hardcopy verkrijgbaar.  Je vindt ze beiden links in dit artikel. Wellicht kan ook de Facebook pagina van NLbewustgezond.nl een positieve bijdrage leveren. Dagelijks verschijnen daar inspirerende quotes en afbeeldingen, die je aan het denken kunnen zetten.

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Schaam jij je voor je lichaam? Heb je het gevoel dat je achter loopt? Voel jij je onzeker (over wat dan ook)? Heb je te weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Als gediplomeerd voedingsadviseur en ervaringsdeskundige kan ik je helpen. Alles wat ik weet deel ik met je in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

Andere bekeken ook:

Afvallen

Thuis sporten. In 7 minuten fit

Lees meer
Blog

Waarom is een gezonde levensstijl niet gemakkelijk?

Lees meer
Gezonde levensstijl

12 Manieren om een gezond dieet vol te houden

Lees meer

Mis geen gezonde tips meer