Waarom artsen voor energiedrank waarschuwen.

Onder jongeren is energiedrank erg populair, maar bij de ouders wat minder. Medici stellen zelfs dat energiedrank vreemd is om alcohol voor jongeren onder de 18 jaar oud te verbieden en energiedrank niet. Overconsumptie van dergelijke drankjes kan leiden tot hartkloppingen, slaapstoornissen, concentratieproblemen, druk gedrag en maagklachten. Dat is me nogal wat. Inmiddels hebben ongeveer 140 middelbare scholen energiedrank in de ban gedaan. De producenten van de drankjes stellen weer dat het zo’n vaart niet loopt.

Energiedrank wat is het?

Energiedrank wordt soms vergeleken met softdrugs. Ze stimuleren het zenuwstelsel overmatig en na langdurig gebruik kan er een vorm van verslaving optreden. Dit houdt in dat je van dezelfde hoeveelheid energiedrank, niet meer hetzelfde effect krijgt en er dus meer van dient te nemen om dat effect te bereiken. Energiedrank bevat de ingrediënten cafeïne, suiker en taurine.Energiedrank. Gezond leven? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Cafeïne

Cafeïne staat bekend als een drug. Zo’n drankje bevat rond de 80 milligram cafeïne per 250 milliliter. Deskundigen bevelen aan dat 2,5 mg per kilo lichaamsgewicht als maximum per dag dient in te nemen. Even rekenen; een tiener weegt grofweg tussen de 40 en de 60 kilogram. In maximum aanbevolen hoeveelheid cafeïne per dag kom je dan tussen de 100 en de 150 mg cafeïne. Nou, mooi toch zou je zeggen. Met die 80 mg per 250 cl blijven de fabrikanten daar onder.

Dat klopt, er is een grote maar. Er worden ook grotere blikjes aangeboden en jongeren kunnen meerdere blikjes per dag drinken. Daarnaast betreft het hier nog steeds kinderen die in de groei zijn. Denk bij jezelf eens hoeveel koffie jij op de middelbare school dronk per dag. Een blikje energiedrank staat ongeveer voor 1 kopje koffie aan cafeïne. Sommige kinderen drinken wel 5 blikjes energiedrank per dag.

Suiker

Energiedrank bevat veel suiker en van suiker zijn een boel nadelige effecten bekend. Er wordt van suiker gesteld dat kinderen er druk van worden, vanwege het effect dat suiker heeft in de hersenen. Maar er zijn ook aanwijzingen dat je hersenen prima in staat zijn de toevoer van glucose (afkomstig uit de suiker) te reguleren, zodat er nooit teveel suiker in de hersenen komt.

Je kan dit vergelijken met de brandstoftank van een auto. Met een volle tank, rij je niet harder of sneller dan met een minder volle tank. Maar goed, suiker bevat een boel energie, in de vorm van calorieën en dat draagt niet bij aan een gezond gewicht, als je er teveel van neemt. Gemiddeld gezien neemt de Nederlander meer dan 30 kilo suiker tot zich per jaar. Dat is erg veel.

Taurine

Taurine is wellicht een wat minder bekend ingrediënt, maar het beïnvloed het vochtgehalte in je hersenen en je hartslagfrequentie. Als je te weinig vocht in je hersenen hebt, dan ontstaat hoofdpijn en een onregelmatige hartslagfrequentie is in zijn geheel niet wenselijk, lijkt mij.

Wat zeggen medisch specialisten?

Bij medisch specialisten kun je denken aan voedingsdeskundigen, artsen en tandartsen. Zij uiten hun zorgen over jongeren die energiedrank drinken. Zij stellen dat het drinken van deze drankjes kan leiden tot hartritmestoornissen. Energiedrank kan “Een overbelasting voor je hart geven. Als je er gevoelig voor bent, kan er een fatale hartritmestoornis ontstaan”, zo stelt de cardiologe Janneke Wittekoek.  “Kinderen reageren er ook heftiger op, die gaan stuiteren van de combinatie van cafeïne, taurine en suiker.” Wittekoek ontvangt regelmatig kinderen en jongeren die letterlijk dienen af te kicken van het deze drankjes.

Een andere voedingsdeskundige stelt dat energiedrank “een groot chemisch, synthetisch mengsel is met nul voedingswaarde. Ik wil jongeren niet aanzetten tot het drinken van alcohol, maar feitelijk is pure wodka minder slecht voor je dan energiedrank.” Dat vind ik nogal wat.

Eerder waarschuwde de GGD ook al voor het gevaar van energiedrank. Deze gezondheidsdienst pleit ervoor dat de drankjes voortaan alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn en dus niet in supermarkten. Hierdoor zouden kinderen er minder snel aan kunnen komen.

Wat zegt de industrie zelf?

Hier volgt een citaat: “Energiedrank is niet gevaarlijk, maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je teveel eet en drinkt. Er worden voorbeelden aangehaald van jongeren die vijf blikjes per dag drinken. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn. Het voedingscentrum raadt daarom jongeren tussen de 13 en 18 jaar aan maximaal één energiedrank per dag te drinken.” Je kunt het zelf hier lezen.

Eigen oordeel

Oordeel zelf, zou ik zeggen. Zelf drink ik nooit energiedrank, om de simpele reden dat ik het niet lekker vind en ik vind dat het stinkt. Maar goed, dat zeggen sommigen ook van tarwegrassap en dat drink ik wel.

Ik geloof veel meer in de kracht van echte vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten en andere gezonde bouw- en voedingsstoffen die groenten, fruit, noten, peulvruchten en ander oorspronkelijk voedsel. Wanneer je daar meer over wilt lezen ga dan naar de website of koop het e-boek Gezonde Voeding, die ook als paperback verkrijgbaar is.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!