Wil je weer snel fit en slank zijn?

fit en slankWil jij ook weer snel fit en slank zijn en er straks weer goed bij te lopen op het strand? De zon begint eindelijk weer te schijnen en daar wil je natuurlijk gretig van profiteren. Na een hoop regen en een vervelende winter hebben we dat wel verdiend. Maar misschien zijn er net wat teveel wijntjes in gegaan de afgelopen tijd en voelt je kleding op bepaalde plekken wat strakker aan. Hoog tijd dus om weer fit en slank te worden. In deze blog zet ik voor je uiteen hoe je dat vrij gemakkelijk voor elkaar kan krijgen

Fit en slank naar de zon

Natuurlijk heb je niet de tijd om je lichaam zodanig af te trainen zodat je de komende zomer jaloerse blikken ontvangt. Je hebt ook nog zoiets als een leven, een gezin en werk. Maar je wilt wel fit en slank zijn en je comfortabel voelen over je lichaam als je over een paar maanden weer over het strand loopt.

Inmiddels heb je ook wel door dat een tijdelijk dieet, op de lange termijn niet werkt. Het is dan ook niet voor niets een ‘tijdelijke’ actie, deze sorteert dus eigenlijk automatische een tijdelijk effect. Als je snel weer fit en slank wilt zijn dan begin je eigenlijk in de keuken.

Ongeveer 85% van je gewicht wordt bepaald door je voeding en ongeveer 15% door lichaamsbeweging. Hoe beter je eet dus, hoe beter je gewicht. Door te sporten verbrand je natuurlijke wel extra calorieën, maar je krijgt er ook honger van. Dus zul je wat meer eten.

Als je dus meer zou gaan sporten, dan ga je automatisch ook meer eten. Je lichaam vraagt immers om extra energie en het is ook goed om die energie toe te laten. Maar hoe word je dan fit en slank?

Hoe wordt je weer snel fit en slank?

Zonder dat je het eigenlijk door hebt, kan het eten dat je eet ervoor zorgen dat je er meer en zelfs teveel van eet. Dit komt simpelweg doordat veel voedingsmiddelen slechts ‘vullen’ en amper ‘voeden’. Veel voedingsmiddelen veroorzaken snelle stijgingen in je bloedsuikerspiegel.

1. Vermijden van bloedsuiker pieken

Doordat je bloedsuikerspiegel snel stijgt doordat je zogenaamde snelle suikers eet, zoals wit brood, pasta, aardappelen, bewerkte ontbijtgranen, frisdranken en vruchtensappen drinkt ontvangt je lichaam een enorme hoeveelheid glucose in een korte tijd.

Om die glucose te verwerken, gaat het hormoon insuline aan de slag en brengt die massa glucose naar je lichaams- en je vetcellen. Na een uur or 2 heeft de insuline haar werk gedaan en zit er amper meer glucose in je bloed, waardoor je je energieloos voelt. Het gevolg is dat je weer wilt eten.

Het gevolg daarvan is dat je op die dat waarschijnlijk teveel calorieën binnen krijgt en dat gaat je niet helpen om fit en slank te worden. Meer over gezond eten en wat calorieën doen, lees je in dit uiterst informatieve e-boek.

2. Stop met de vetfobie

Hoewel er jarenlang is verteld dat vet slecht voor je zou zijn, blijkt het tegendeel eerder waar te zijn. Natuurlijk bedoel ik hier niet de vetten die je binnen zou krijgen als je patat en kroketten eet. Ik bedoel de vetten die je binnen krijgt uit voedingsmiddelen zoals vis, avocado, noten en ook uit kwalitatief goed rood vlees, kokosvet, olijfolie en zelfs roomboter.

Vet is een uitstekende energiebron en hoewel vet heel veel calorieën levert – meer dan 2x zoveel als eiwitten en koolhydraten – gebruikt je lichaam vet voor verschillende doeleinden. In de eerste plaats verbruikt je lichaam een groot deel van de calorieën, die vetten leveren, voor het verwerken (verteren) van de vetten zelf.

In de tweede plaats gebruikt je lichaam vetten voor allerlei processen zoals het maken van je celmembranen. Uiteindelijk leveren vetten je ook de broodnodige energie, die je nodig hebt om bijvoorbeeld een lange wandeling te maken en om allerlei dagelijkse activiteiten te ondernemen.

3. Fit en slank worden door deze tips

Veel mensen zie ik rond deze tijd weer starten met hardlopen. Hardlopen is een vorm van cardio training en is goed voor uithoudingsvermogen. Ook verbrand je tijdens een uurtje hardlopen een boel calorieën, maar die komen voornamelijk uit glycogeenvoorraad.

Die glycogeenvoorraad bevindt zich tussen je spieren en rond je lever en deze wordt weer aangevuld door de glucose uit je voeding. Als je het hartlopen effectiever wilt maken – om fit en slank te worden – pas dan de principes van HIIT toe.

HIIT trainingen

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Tijdens zo’n training laat je je lichaam periodiek harder laten werken. Door bijvoorbeeld een paar sprintjes te trekken tijdens het hardlopen of een aantal keren een heuvel op te rennen. Je hartslag gaat dan flink omhoog, waardoor je flink wat extra calorieën verbrandt.

Het is wel even doorbijten, maar de bonus ontvang je na de training. HIIT is niet alleen goed om je conditie sneller op te bouwen en om er flink wat calorieën mee te verbranden. Je spieren worden ook extra belast, waardoor ze extra lang herstellen. Hierdoor verbrand je automatisch extra calorieën en die komen meestal uit je vetreserves.

Nog een bonus, je spieren worden sterker en nemen iets toe in omvang. Niet veel, je zult geen enorme spiermassa kweken, maar die spieren hebben sowieso extra energie nodig. Doordat je spiermassa wat toeneemt, verbrand je automatisch meer calorieën.

Voorbeelden van HIIT zijn onder andere CrossFit, Bootcamp en BodyPump. Je wordt er snel fit en slank door, maar het vergt wel wat van je mentale vermogens. Als je op zoek bent naar de juiste mindset, lees dan dit geweldige e-boek.

Warm water met citroen

Neem ‘s ochtend, voor het ontbijt een glas warm water met verse citroensap. Dit zet je metabolisme aan het werk, waardoor je extra calorieën verbrandt. Kleine moeite.

Havermout met vers fruit

Nu we het toch over ontbijt hebben, een ontbijt zet je metabolisme aan. Dit is belangrijk om slank en fit te worden. Een kom havermout met vers fruit helpt ook. Het bevat veel vezels, die behoorlijk verzadigen en het zorgt voor een geleidelijke stijging in je bloedsuikerspiegel. Je zult niet snel weer trek krijgen.

Groene thee en zwarte koffie

Neem gerust een kopje koffie en als je een theedrinker bent, neem dan vooral groene thee. Beide drankjes bevatten stofjes die je metabolisme aanjagen. Geen suiker toevoegen! Dat doet dit effect weer teniet.

Extra peper eten

Kruid je eten ‘s avonds met extra zwarte of verse rode peper. Pepers bevatten namelijk ook een stofje waardoor je metabolisme sneller gaat functioneren, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Eet noten

Rauwe noten (ongebrand en ongezouten) verzadigen enorm en ze bevatten veel gezonde vetten. Eet gerust een handje noten voordat je gaat eten – op zo’n moment dat je trek hebt – de kans is groot dat je minder opschept, waardoor je minder calorieën binnen krijgt.

Plantaardige eiwitten

Eet ‘s avonds vooral plantaardige eiwitten zoals bonen, quinoa, erwten, linzen, groenten, noten en peulvruchten Meer over gezond en verantwoord eten lees je in dit e-boek.

Toch vlees?

Als je toch wat vlees wilt, kies voor kip, kalkoen of ander gevogelte. Vette vis is meer aan te bevelen. Dat zit ook nog eens vol met omega 3. Dat is niet alleen goed voor je hersenen, het helpt je ook bij afvallen.

En, wat kan jij hiermee?

Fit en slank start dus al in de keuken en extra lichaamsbeweging helpt je ook om fit en slank te worden. Door middel van HIIT zul effectief calorieën verbranden en stimuleer je de vetverbranding en je metabolisme.

Wat je beter aan je voorbij kan laten gaan, zijn producten waar suiker aan is toegevoegd zoals vruchtensappen, fruit toetjes, frisdranken en natuurlijk koeken en snoep. Deze laten je bloedsuikerspiegel stijgen. Als je nog meer wilt weten hoe je effectief fit en slank wordt, download dan dit super effectieve e-boek. Het helpt je om stap voor stap op een gezond gewicht te komen.

Wat je ook beter aan je voorbij kan laten gaan zijn producten met veel bewerkte koolhydraten zoals wit brood, pasta, witte rijst en sterk bewerkte ontbijtgranen. De koolhydraten zijn ontdaan van hun vlies (de vezels) en veel van hun voedzame waarde is verloren gegaan. Hierdoor laten ze je bloedsuikerspiegel snel stijgen.

Wil jij ook snel fit en slank worden en wil je nog meer te weten komen over hoe je dat doet, download dan deze leuke aanbieding.

Leuke post?

Wil je ook wat vaker handige tips ontvangen over hoe je gemakkelijk gezond, fit en slank wordt? Schrijf je dan in op de maandelijkse nieuwsbrief en mis geen tips meer.

Bronnen:
www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/a-healthy-breakfast-essential-to-losing-weight/
www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/diets-weight-loss-carbohydrate-protein-fat/
www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/low-fat-diet-not-most-effective-in-long-term-weight-loss/
www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!