Nog snel afvallen dit jaar?

Snel afvallenJe had je voorgenomen, aan het begin van dit jaar om een paar kilootjes af te vallen. Door allerlei omstandigheden is dat helaas niet gelukt. Toch wil je die kilo’s dit jaar nog wel kwijt. Hoe pak je dat aan en waar begin je? Snel afvallen door weinig te eten is geen optie, want die kilo’s komen er toch wel weer aan. Je kan snel afvallen wanneer je een aantal verschillende factoren aanpakt. Welke dat zijn lees je in deze blog. 

Snel afvallen?

Met snel afvallen bedoel ik natuurlijk niet dat je jezelf een paar weken uithongert en, gedurende die periode, flink gaat sporten om de nodige calorieën te verbranden. Inmiddels weet je wel dat mijn focus ligt op een gezonde levensstijl en daartoe behoort ook een gezond gewicht.

Met snel afvallen bedoel ik dat je in een paar weken best flinke resultaten kan ervaren en dat je tevens er goed aan doet om het niet bij een tijdelijke en korte interventie te laten. Afvallen kost tijd, maar in een korte tijd kan je behoorlijke resultaten behalen.

Inmiddels ken ik verhalen genoeg van mensen die in een jaar veel gewicht zijn kwijtgeraakt. Hierbij kun je denken aan gewichtsverlies tussen de 10 en 20 kilo en soms nog wel meer.

Snel afvallen kun je, mijns inziens het beste zien als; zo snel mogelijk beginnen met een van de onderstaande tips en steeds meer tips toepassen. Ook kan persoonlijke begeleiding heel goed werken. Maar goed, op naar de tips, want je wil snel afvallen.

Snel afvallen met deze tips

De tips zijn verdeeld in 3 categorieën; bewegen, eten en drinken en mentaal welzijn. Er bestaan natuurlijk nog veel meer tips die snel afvallen mogelijk kunnen maken, maar deze tips zijn gemakkelijk toe te passen en in te plannen in je huidige (drukke) programma.

Het is belangrijk dat je meerdere tips uitvoert. Snel afvallen is niet een kwestie van 1 van de onderstaande punten – extreem – uitvoeren, zoals bijvoorbeeld enorm veel te sporten. Snel afvallen is meer een zaak van veel verschillende dingen doen, zodat je de hele dag door meer calorieën verbrandt (door beweging) en er minder binnen krijgt (door je voeding).

1. Bewegen

CrossFit

Als je 1 of 2x in de week aan CrossFit gaat doen, zul je snel afvallen en vooral slanker, fitter en sterker worden. Met CrossFit verbrand je veel calorieën en vergroot je je spiermassa, waardoor je automatisch dagelijks meer calorieën verbrandt. Veel van die calorieën komen uit je vetreserves.

Ik doe het zelf ook en kan het je van harte aanbevelen.

Wandelen

Wist je dat je door een wandeling van 1 uur, tussen de 250 tot 300 calorieën verbrandt en dat die calorieën bijna allemaal uit je vetreserves komen? Na ongeveer 20 minuten wandelen schakelt je lichaam van glucoseverbranding naar vetverbranding.

Huishoudelijk werk

Huishoudelijk werk is wellicht niet altijd populair, maar ongemerkt verbrand je er een boel calorieën mee en die calorieën komen – net als bij het wandelen – uit je vetreserves. Dus, maak je huis schoon, schilder een paar kamers en boen de badkamer eens goed uit. Het is voor een goed doel.

2. Eten en drinken

Water met citroen

Bij sommige mensen werkt het heel goed als ze ‘s ochtends een glas (lauw) water met citroen drinken. Citroensap stimuleert namelijk je metabolisme (spijsvertering) en daarmee je vetverbranding. Snel afvallen zul je er niet mee doen, maar door water te drinken (met citroen) drink je geen calorierijke frisdranken en vruchtensappen. En dat scheelt een boel calorieën.

Drink gemberthee en groene thee

Gemberthee ontgift en zuivert je lichaam en is derhalve prima om je afvalstoffen af te voeren. Doordat je afvalt zullen er namelijk best wat afvalstoffen vrijkomen en het is wel handig indien deze afgevoerd worden. Groene thee bevat stofjes die je stofwisseling versnellen en je vetverbranding bevorderen.

Eet pittig

Door je eten flink wat pittiger te maken met verse of met gemalen peper, verbrand je automatisch wat extra calorieën. Dat komt doordat je lichaam zichzelf wil koelen en dat kost energie.

Drink voor het eten een groot glas water

Je maag kan een inhoud van ongeveer 1 liter aan totdat hij vol zit. Als je, voor het eten, een groot glas water drinkt dan zit je maag dus al voor ongeveer 200 cl vol. Je eet dan automatisch wat minder. Er past gewoon minder in je maag op dat moment.

Schep meer groenten op

Groenten bevatten nauwelijks calorieën als je het tegenover het aantal gezonde voedingsstoffen afzet zoals de vitaminen en mineralen. Groenten bevatten ook vezels, die je verzadigen en die er tevens voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt.

Pieken in je bloedsuikerspiegel leiden dikwijls tot hongergevoelens en die leiden doorgaans weer tot extra inname van calorieën. En dat wil je niet, want je wil snel afvallen. Schep ‘s avonds meer groente op en minder koolhydraten.

Kies voor onbewerkte voeding

Bewerkt vlees is inmiddels ook op de ongezonde lijstjes terecht gekomen en eigenlijk zou je veel bewerkte voedingsmiddelen daaraan kunnen toevoegen. Bewerkte voeding bevat doorgaans veel suiker en geraffineerde koolhydraten (snelle stijging van je bloedsuikerspiegel), veel calorieën en weinig vezels. Veel vullen dus en (meestal) weinig voeding.

Meer eiwitten en vetten

Door het eten van kwalitatief goede eiwitten (wit en mager vlees, kip, vis, ei, noten, paddenstoelen, graanproducten en pseudogranen zoals quinoa) raak je snel en langdurig verzadigd. Je hebt gedurende een langere tijd, minder last van hongergevoelens en daardoor eet je minder op een dag.

Door een eiwitrijk voedingspatroon kun je snel afvallen, maar ga niet overdrijven. In eiwitrijke voeding vind je over het algemeen ook veel gezonde vetten, zoals de gezonde omega 3 vetten.

Minder koolhydraten

Koolhydraten lijken een voorname veroorzaker te zijn van overgewicht. Derhalve bestaan er vrij veel diëten die koolhydraten mijden. Dit is echter niet verstandig, want je hebt ze wel nodig. Koolhydraten bevatten namelijk glucose en glucose is onmisbaar voor het goed functioneren van je hersenen.

Het gaat erom dat je de juiste koolhydraten binnen krijgt. Gezonde koolhydraten vind je onder andere in volkoren producten, groente, peulvruchten, knolgewassen, hele ontbijtgranen, fruit, groente en zilvervliesrijst.

In bewerkte voeding vind je vaak vooral de geraffineerde (snelle) koolhydraten. Deze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen, waardoor snel afvallen erg moeilijk wordt.

3. Mentaal welzijn

Minder stress

Doordat je stress ervaart, produceert je lichaam automatisch de neurotransmitter cortisol. Cortisol is een uitermate nuttige neurotransmitter bij vecht-vlucht situaties, die vroeger – in prehistorische tijden – voorkwamen. Het nadeel van deze neurotransmitter is echter dat insuline glucose opslaat in je vetreserves. Ofwel, je komt aan.

Stress ontladen en snel afvallen hebben derhalve een aantal overeenkomsten. Door dagelijks te wandelen, te sporten of gewoon te ontspannen zorg je ervoor dat stress afvloeit. Ik heb een leuke blog geschreven over afvallen en de rol van stress.

Beter slapen

Als je niet goed of te weinig slaapt dan kan je gedurende de dag trek ervaren in vettig en calorierijk eten. Dergelijk eten bevordert je streven naar een beter figuur niet echt. Ook kan je lichaam in een soort van stress situatie functioneren. En daar heb je zojuist iets over gelezen. Goed slapen dus.

En, wat kan jij hiermee?

Je merk al dat snel afvallen geen trucje is van een beetje groene thee drinken, of extra calorieën verbranden door wat extra lichaamsbeweging. Afvallen is gewoon super moeilijk en heel vaak lukt het dan ook niet. Eigenlijk wil je lichaam helemaal niet dat jij gewicht verliest.

Het is dus belangrijk dat jij je lichaam steeds op een andere manier prikkelt om toch wat extra (vet) te verbranden, zodat de kilo’s verdwijnen. Als je het gevoel heb dat er meer te ontdekken valt over gezond eten en een gezond gewicht, download dan een van de praktisch geschreven e-boeken.

De informatie uit de e-boeken is gemakkelijk in de praktijk te brengen, waardoor je al vrij snel resultaten ervaart.

Kijk anders even op deze pagina. Daar vind je allerlei lekkere, gezonde en gemakkelijke recepten (of ideeën) die je kan gebruiken om snel fit te worden en een paar kilootjes af te vallen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!