Hoolhydraatarm ontbijt

Koolhydraatarm ontbijt

Hou jij ook zo van pasta, pizza, patat, brood of gewoon van koek en chips? Eet jij ook wel eens chips of kies je wel eens voor ‘iets gemakkelijks’ om te eten omdat je trek had? Ongemerkt krijg je dagelijks een boel koolhydraten binnen en de meeste daarvan heb je helemaal niet nodig. Koolhydraatarm eten lijkt dus wenselijk.

Je doet er goed aan om koolhydraatarm te eten want je lichaam is helemaal niet gewend om heel veel koolhydraten te eten. Je lichaam werkt nog bijna precies hetzelfde als talloze jaren geleden toen de mens nog een jager-verzamelaar was.Koolhydraatarm eten. Gezond leven. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Onze voorouders aten veelal groente, knollen, zaden, pitten, fruit, noten en ze leefden van de opbrengst van de jacht. Behoorlijk koolhydraatarm dus. Als mens heb je echt wel koolhydraten nodig. Je hersenen kunnen bijvoorbeeld niet zonder. Maar wij eten er simpelweg veel teveel van.

Wij krijgen teveel koolhydraten binnen – en dan vooral de geraffineerde koolhydraten – doordat wij simpelweg teveel brood, pasta, koekjes, pizza’s patat eten en teveel suikerhoudende frisdranken drinken. Je lijf is daar helemaal niet voor gemaakt.

Koolhydraten en de vicieuze cirkel

Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam wanneer je koolhydraten eet? Nou, die koolhydraatrijke hapjes worden snel omgezet in glucose en glucose levert je de energie die je nodig hebt om te bewegen. Maar er gebeurt nog wel meer (1):

1. Glucose

Die glucose wordt naar je lichaamscellen gebracht en dat doet het hormoon insuline. Omdat de meeste mensen niet veel lichaamsbeweging meer krijgen – doordat we nu eenmaal veelal een zittend beroep hebben, of vaak de auto nemen – wordt een groot deel van die glucose (koolhydraten) opgeslagen in je vetreserves.

2. Fluctuerende bloedsuikerspiegel

Doordat het hormoon insuline haar werk erg goed doet, daalt je bloedsuikerspiegel weer vrij snel en hierdoor krijg jij een slap en futloos gevoel. Dit gevoel kan al ontstaan binnen 2 uur nadat jij je koolhydraatrijke hapje hebt genomen. Het gevolg laat zich raden, je neemt weer een hapje.

3. Snel weer trek en wie profiteren daarvan?

Het gevolg is dat je de hele dag door bloedsuikerpieken en -dalen hebt, waardoor jij je afwisselend energiek en hongerig, futloos of vermoeid voelt. De voedingsindustrie heeft hier handig op ingespeeld en heeft in de afgelopen jaren talloze ‘tussendoortjes’ geïntroduceerd.

Die tussendoortjes ‘stillen je trek’ of zijn ‘een momentje voor jezelf’, of weet ik wat ze allemaal bedacht hebben. Het punt is dat mensen er vrij veel van eten, want ze worden overal aangeboden en ze worden veelvuldig aangeprezen.

Gevolgen van teveel koolhydraten

Als je teveel koolhydraten eet, gedurende een aantal jaren, dan kan je insulinegevoeligheid verminderen en de onderstaande teweeg brengen (1) (2):

  • Overgewicht, zeer ernstig zelfsKoolhydraten
  • Diabetes 2
  • Versnelde veroudering vanwege de glucose
  • Prikkelbare darm
  • Verminderde weerstand
  • Depressieve gevoelens
  • Hart- en vaatziekten

Deze opsomming is slechts een kleine greep van de (vervelende) gevolgen die het eten van teveel koolhydraten – en dan vooral de koolhydraten die je vindt in bewerkte voeding – kunnen veroorzaken. Het is dus best belangrijk om, net als onze voorouders, koolhydraatarm te eten.

Wat is een koolhydraatarm ontbijt?

Koolhydraten heb je dus wel nodig, maar we eten er eigenlijk veel teveel. Glucose vormt een belangrijke verbrandingsbron voor je hersenen. Als je wat licht in je hoofd wordt, dan kan dit duiden op een lage bloedsuikerspiegel. Je hersenen kunnen slechte een zeer beperkte voorraad van ongeveer 1,5 minuut aanleggen.

Maar goed, hoe los je het op? Hoe zorg je er nou voor dat je die bloedsuikerspiegel constanter houdt, zodat je geen (of in ieder geval) minder hongergevoelens ervaart? Die hongergevoelens kunnen namelijk leiden tot gênante vreetbuien. En volgens mij wil je die voorkomen en door koolhydraatarm te eten lukt je dat zeer behoorlijk.

Koolhydraatarm ontbijt in 6 stappen

1. Koolhydraatarm eten doe je door te eten zoals onze prehistorische voorouders aten. Dus veel verse groente, fruit, noten, vis, ei, kip, knollen en af en toe een mager stuk vlees.

2. Ontbijt ‘s ochtends met hele ontbijtgranen. Dus niet met gezoete en bewerkte producten (4).

3. Eet minder brood. Kijk bijvoorbeeld tijdens de lunch of er ook salades verkrijgbaar zijn. Steeds meer bedrijfsrestaurants bieden spelt en zuurdesem brood (voor als je niet zonder brood kunt) en serveren gerechten met quinoa, lijnzaad en ei.

4. Drink minder fruitsapjes en eet meer fruit. De meeste fruitsapjes zijn ontdaan van vezels. Vezels verzadigen juist enorm en spelen nog een positieve rol in je darmen ook. Een fruitsapje zit bomvol glucose en zal je suikerspiegel doen stijgen.

5. Kies ‘s avonds minder vaak voor aardappelen en juist meer voor quinoa, een extra groente, bonen of kikkererwten. Ze zijn super lekker – vooral als je ze combineert met verse kruiden – en zitten vol met gezonde en verzadigende voedingsstoffen.

6. Groente, noten, zaden, bonen, kikkererwten, sla, peulvruchten en dergelijken, bevatten ook koolhydraten. Het verschil met (wit) brood, patat en chips is dat je deze voedingsmiddelen kan scharen in de categorie koolhydraatarm eten.

Wat levert een koolhydraatarm ontbijt je op?

Er zijn sterke aanwijzingen dat koolhydraatarm ertoe bijdraagt dan je wat afvalt (3). Bovenal voel je je gewoon lekker fit en fris. Doordat je koolhydraatarm eet, zullen die honger- en energiepieken (en – dalen) ook afnemen.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over koolhydraatarm eten, of je vindt het niet gemakkelijk om gezond eten in huis te halen – waar begin je en hoe weet je nou wat wel gezond is en wat niet – lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens. Dat staat vol met praktische inzichten en kennis waar jij direct mee uit de voeten kan.

Wil je meer over gezond leven, eten en gewicht weten en wil je ook blijven genieten van de leuke dingen van het leven? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Bronnen:
(1) http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/
(2) http://www.livescience.com/48969-heart-disease-diabetes-risks-carbohydrate-saturated-fat.html
(3) http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/low-carbohydrate-diets/
(4) http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

  1. José schreef:

    Ik ben verslaafd aan drop en zwartwit snoep .

    Ik kan het niet volhouden om eraf te blijven

    Hoe gooi ik de knop om ?

    • Matthijn schreef:

      Hi José,
      Het kan zijn dat je enorm veel behoefte aan suiker hebt, maar ook dat je het speciale dropsmaakje niet kunt weerstaan.

      In mijn optiek kun je 2 dingen doen. Drop eten minderen en minder suiker eten.

      Dit doe je als volgt: je eet minder drop omdat je om de dag drop gaat eten (en vervolgens dat patroon ook weer afbouwt), of je gaat per dag minder drop eten. Dit doe je door bijvoorbeeld een dagdeel geen drop te eten.

      Stap voor stap bouw je je ‘dropverslaving’ dus af. Als je het in 1x wilt doen, dan hou je dat ongetwijfeld een paar dagen vol, maar er volgt meestal een terugslag, om dat je lichaam nu eenmaal hunkert naar de drop en de suiker.

      De suiker: in heel veel producten zit suiker. Koop er minder van, want suiker kan ervoor zorgen dat je meer en meer wil eten.

      Kun je hier wat mee?