De balans tussen insuline en je bloedsuikerspiegel

Het is voor je gezondheid van enorm groot belang dat je bloed de juiste hoeveelheden bloedsuiker bevat. Wanneer je bloedsuikerspiegel te laag is, dan merk je dat je minder goed kunt nadenken en je wordt trillerig en flauw. Wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is, dan loop je vergrote risico’s op chronische ziekten. Insuline regelt deze balans. Het hormoon insuline, dat door je alvleesklier wordt uitgescheiden, neemt de glucose (een ander woord voor bloedsuikers) mee naar je lichaamscellen. Dit maakt het hormoon insuline als het ware de sleutel voor je glucose om opgenomen te worden door je spier-, lever-, en je vetcellen. Wanneer de insuline haar werk heeft gedaan, dan daalt je bloedsuikerspiegel weer. Door het westerse voedingspatroon bevat onze voeding veel suiker, waardoor je bloedsuikerspiegel heftige pieken heeft, of zelfs te hoog blijft. 

Verstoring van de balans tussen insuline en glucosespiegel

Doordat er teveel suiker in je bloedbaan komt, draait je alvleesklier overuren om steeds maar meer insuline je bloedbaan in te schieten. Dit heeft als nadelig effect dat al je lichaamscellen, waar de glucose heen wordt gebracht door de insuline, ongevoeliger raken voor het hormoon. Hierdoor is nog meer insuline nodig om de glucose toch in je lichaamscellen te krijgen. Dit proces heeft zeer nadelig effect op je gezondheid. Dit proces wordt insulineresistentie genoemd. Insulineresistentie vergroot je kans op het krijgen van diabetes 2, overgewicht en zelfs hart- en vaatziekten.

Hoe komt die suiker je lichaam in? Die suiker komt je lichaam in via je voeding. Maar welke voeding levert nu problemen op en welke voeding kun je met een gerust hart eten? Om te beginnen met de voedingsmiddelen die je beter kunt mijden, dit zijn veelal de bewerkte voedingsmiddelen, waarvan je vaak niet eens bewust bent dat er suiker in zit. Laatst liet iemand mij een fruitdrankje zien, dat volledig uit vers fruit bestond en verder geen toevoegingen had. Althans, dat stond te lezen op het etiket. Toen ik verder op het etiket keek, bij de ingrediënten, zag ik dat dit fruitdrankje voor 10% uit toegevoegde suikers bestond. Vaak wordt je gefopt waar je bij staat. In de meeste bewerkte voedingsmiddelen is suiker toegevoegd. Of het nu gaat om de gebruikelijke producten als koek, taart, candy bars en snoep, of om een pot rode kool of appelmoes. Producenten van dergelijke producten voegen bijna overal suiker aan toe. Zelfs volle melk en light pindakaas bevatten suiker.

Hoe los je het op?

Je kunt je insuline een helpen door meer eiwitten, vezels en vetten te eten. Eiwitten, vezels en vetten vertragen de opname van suikers, waaronder enkelvoudige koolhydraten. Wanneer je deze blog vaker leest, of de website vaker bezoekt, dan heb je vast al eens gelezen over enkelvoudige koolhydraten. Deze jongens zijn de devil in disguise. Je vindt ze in veel bewerkte producten, zoals bewerkte ontbijtgranen, ontbijtkoek, crackers, bruin supermarktbrood, stokbrood, afbakbrood, pasta en nog veel meer. Deze producten zorgen voor insuline- en bloedsuikerpieken. Je voorkomt die pieken door wat minder enkelvoudige koolhydraten te eten en ze te combineren met eiwitten, vetten en vezels. Daarnaast kun je de enkelvoudige koolhydraten ook vervangen voor complexe koolhydraten. Hier is al veel over geschreven op deze site.

Gezonde VoedingWanneer je bijvoorbeeld niet zonder de traditionele aardappel kan (enkelvoudige koolhydraten), serveer de aardappel dan met een moot vis of een stukje vlees. De eiwitten en vetten van deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de suikers geleidelijk door je darmen worden opgenomen en je bloedbaan in gestuurd in komen. Verkies zilvervliesrijst boven witte rijst. De vezel van de zilvervliesrijst, zorgt ervoor dat de suikers van de rijstkorrel geleidelijker in je bloedbaan terecht komen. Wanneer je geen grote aanpassingen wilt doen aan je voedingspatroon, je wilt bijvoorbeeld niet van je witte boterham af, neem dan ‘s ochtends een eetlepel lijnzaad. Dit helpt je op de pieken enigszins te voorkomen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!