Hoe worden Japanners gezond oud?

gezond oudJapan telt de meeste inwoners die 100 jaar en ouder zijn. Per 100.000 inwoners zijn er 40,2 personen 100 jaar en ouder. Het eiland Okinawa zijn dat er 62,8. Deze opmerkelijke getallen hebben de aandacht van diverse wetenschappers getrokken. Wat is het geheim van de eilandbewoners van Okinawa? Is er een speciaal dieet, wat is hun levensstijl en, belangrijk, is dat geheim ook elders toepasbaar? Een van de wetenschappers die de bewoners van Okinawa bestudeert is de Canadese arts arts Bradley Willcox. Hij is verbonden aan het Okinawa Centenarian Studiecentrum dat al ruim 37 jaar de 100-plussers op het volgt. Willcox geeft aan dat er eigenlijk geen geheim is.

Hoe wordt de Japanner gezond oud?

Bradley Willcox is de schrijver van het boek The Okinawa Program en in dat boek staat te lezen dat, indien de Amerikanen zouden leven als de eilandbewoners van Okinawa, dat 80% van de cardiologie, 30% van de oncologie afdelingen en vele ziekenhuizen kunnen sluiten. Dat is me nogal wat. Nu is wel bekend dat onze westerse levensstijl verantwoordelijk is voor ongeveer 50% van de zorgkosten. Door de ongezonde levensstijl brengt de gemiddelde westerling een groot deel van zijn of haar leven door, afhankelijk van medicatie. De meest verkochte medicijnen in Europa en de VS zijn cholesterolverlagers en antidepressiva. Overgewicht, artrose, osteoporose, diverse typen kanker en diabetes 2 komen veel voor. Zo niet in Okinawa.

Ligt het aan de genen? Worden de mensen uit Okinawa gezond oud omdat ze sterke genen hebben? Het antwoord hierop is nee. In de afgelopen decennia zijn vele Japanners naar de VS geëmigreerd en hebben daar de ongezonde gewoontes overgenomen. Derhalve werden zijn net zo ziek als de Amerikanen. Het ligt dus niet aan de genen. Hoe kan het dan dat de inwoners van Okinawa veel minder vaak kanker krijgen, minder botten breken, ouder worden, fit en vitaal blijven?

De arts Willcox geeft aan waarom deze mensen gezond oud worden: “Mede door hun voedingskeuzes hebben de oudere op Okinawa opvallend jonge aderen, sterke botten, beschikken ze over een heldere geesten en slanke lijven.” “De gemiddelde BMI  is met 21 aan de lage kant en de eilandbewoners meer flavonoïden in hun bloed dan wie ook”, vertelt Willcox. “Japanners hebben daar tot 50x zoveel van als westerlingen.” Flavonoïden zijn antioxidanten en ze beschermen je tegen kanker. Je vindt ze in lijnzaad en sojabonen en dat eten ze dan ook heel veel. In tegenstelling tot zuivel en vlees. Ze drinken geen melk en eten bijna geen vlees. Hoewel de relatie tussen het voorkomen van kanker en de consumptie van flavonoïden nog niet wetenschappelijk is gelegd, zou je empirisch gezien, wel een voorzichtige conclusie kunnen trekken in het voordeel van de flavonoïden.

Het voedingspatroon

Op het Okinawa menu staat veel plant dan dier, vette vis, sojaproducten, paddenstoelen, zoete aardappelen, groene thee. Men bakt in koolzaadolie. Dit is een gezond vet en je zou het kunnen vergelijken met olijfolie. Meer dan 80% van het voedingspatroon bestaat uit groente, fruit, granen en peulvruchten. Vooral sojaproducten en groenten worden veel gegeten. Je kunt hierbij denken aan sojapasta, tofu, zeewier, diverse groentes en een stuk vis. Deze voedingsmiddelen komen in bijna elke maaltijd terug. Ook eten de bewoners van Okinawa niet teveel. Ze stoppen met eten indien ze voor 80% vol zitten.

Gezonde VoedingHet geheim is dus niet erg ingewikkeld. Door het eten van veel groenten, peulvruchten, fruit, zeewier, oliën, zaden, vette vis en het juist niet nuttigen (of heel weinig) van zuivel en vlees leven de inwoners van Okinawa langer en gezonder. Hoewel er diverse wetenschappelijke studies naar deze eilandbewoners zijn verschenen, is het nog steeds moeilijk om de relatie tussen hun voedingspatroon en de effecten op de gezondheid, aan te tonen. De meeste geldschieters voor dergelijke onderzoeken zijn de grote ondernemingen uit de voedingsmiddelenindustrie. Je kent ze wel, ze maken frisdrank, chips, snoep, koek, repen, diepvriespizza’s, ijs en nog veel meer. Zij zijn  niet gebaat bij dergelijk onderzoek.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!