Gezond afvallen en vetverbranding stimuleren

Veel mensen herkennen dit wel; je wilt wat kilo’s kwijt en je wilt je wat fitter voelen. Dus ga je naar de sportschool en start je vol goede moed. De eerste resultaten zijn bemoedigend, je valt af en vet maakt plaats voor spier. Maar na een paar weken gaat het zo hard niet meer. Hoe kan dat en wat kun je doen om wel blijvend af te vallen? Gezond afvallen en vetverbranding stimuleren  bereik je door routines te doorbreken.  

Gezond afvallen en vetverbranding stimuleren

Je lichaam zal altijd proberen om zo zuinig mogelijk om te gaan met de beschikbare energie. Dit geldt zowel voor de energie die je binnen krijgt, door je eten en de energie die je verbrandt door te bewegen. Door een routine in beiden, zal je lichaam steeds minder calorieën nodig hebben om je dagelijkse activiteiten te ondersteunen. Gezond afvallenDoor de routine te doorbreken, krijgt je lichaam geen kans om te wennen aan de sleur. Dit zal zowel gezond afvallen alsmede je vet verbranding stimuleren.

Hoe doe je het? Gezond afvallen en vetverbranding stimuleren

Gezond afvallen kun je op verschillende manieren doen. De sportschool is een prima plek om dat te doen, maar je kunt natuurlijk ook een paar keer per week gaan joggen, wielrennen, zwemmen of wandelen. Als je naar de sportschool gaat, dan hoef je je niet urenlang in het zweet te werken. Gezond afvallen en je vetverbranding stimuleren is meer een kwestie van het uitvoeren van meerdere verschillende soorten van lichaamsbeweging op een variërende intensiteit.

1. De sportschool

Door 3x per week naar de sportschool te gaan voor een work out van 15 tot 30 minuten kun je prima gezond afvallen en stimuleer je je vetverbranding. Veel mensen maken gebruik van een schema, dat ze maanden lang hanteren. Maar daar went je lichaam dus aan en daardoor wordt het effect minder. Je verbrandt steeds minder calorieën, bij een gelijkblijvende inspanning.

Tips voor in de sportschool:

  1. Doe altijd een warming up. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar de gym, dan ben je al warm voordat je begint.
  2. Als je wilt trainen op een cardio apparaat, wissel dan snelheid en hoge weerstand met elkaar af. Dit doe je door te kiezen voor een interval programma.
  3. Ontwikkel spiermassa, door krachttraining. Je spiermassa heeft tot wel 10x meer energie nodig per dag als je vetmassa. Dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt. Er is nog een voordeel aan spiermassa; het neemt tot wel 4x minder plaats in als lichaamsvet. Je wordt dus slanker van krachttraining.

Een interval training op een cardio toestel voer je goed uit door de weerstand en de snelheid af te wisselen. Start bijvoorbeeld eerst 5 minuten op een licht niveau, van rond de 50% van je maximale hartslag frequentie. Schroef vervolgens de weerstand omhoog, voor 1 of 2 minuten. Hierdoor stijgt de intensiteit tot ongeveer 80% van je maximale hartslag frequentie.

Na die 1 of 2 minuten, van hoge intensiteit, laat je de weerstand weer dalen tot het niveau waarop je begon. Je komt even op adem. Vervolgens schroef je de snelheid wat op, tot wederom het niveau van 80% van je maximale hartslag frequentie. Ook dit hou je 1 tot 2 minuten vol. Hierna schakel je weer terug naar het begin niveau.

Gezond afvallen komt je dus niet aanwaaien, je zult er wat voor doen. Varieer de intensiteit en de snelheid, laat je lichaam niet wennen aan een routine. Hoe weet je nou of je in de juiste hartslagzone zit? Kijk even naar het onderstaande schema:

Hartslag zone's

2. Andere activiteiten

Je hoeft natuurlijk niet naar de sportschool om wat kilo’s kwijt te raken. Door matig intensieve beweging kun je ook gezond afvallen. Als mens ben je gemaakt voor matig intensieve beweging. Het voordeel van deze vorm van beweging is, dat je het lang kunt volhouden en dat je ongeveer 250 tot 300 calorieën per uur verbrandt.

Door de lage intensiteit van de beweging, haalt je lichaam de energie voornamelijk uit je vetreserves. In een eerdere post heb ik 10 dagelijkse activiteiten opgesomd, die de vetverbranding stimuleren.

3. Wat en hoe te eten

Bij gezond afvallen hoort gezond eten. Als stelregel kun je nemen om dagelijks 3 hoofdmaaltijden te eten, waarbij het ontbijt de eerste maaltijd is. Het ontbijt start je lichaam op, het stimuleert je metabolisme en dat kan gezond afvallen stimuleren.

Als je tussen de maaltijden door trek krijgt, grijp dan niet naar suikerrijke en vette tussendoortjes – die je overal worden aangeboden – maar kies voor vers of gedroogd fruit, stukjes komkommer, wortel, tomaat, avocado, noten of een salade. Deze tussendoortjes bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels, waardoor ze je verzadigen en ze je voeden in plaats van alleen maar vullen.

Vermijd vooral suiker en suikerrijke producten. Hierbij kun je denken aan het merendeel van de producten die je door allerlei commerciële partijen worden aangeboden. Gezond afvallen (en je verloren kilo’s, ook verloren te laten zijn) lukt niet wanneer je koekjes, snoep, chips, frisdranken, fast food en diepvriesmaaltijden gaat eten.

4. Wat te drinken

Het drinken van groene thee stimuleert je vetverbranding en helpt dus bij gezond afvallen. Natuurlijk is het niet zo dat de kilo’s er vanaf vliegen bij het drinken van een paar koppen groene thee. Maar goed, het helpt een beetje. Water drinken helpt ook. Wat in ieder geval niet bijdraagt aan gezond afvallen is het drinken van frisdrank en vruchtensappen uit pak.

Dergelijke dranken zitten vaak bomvol met suiker en verzadigen niet of nauwelijks. Hierdoor krijg je ongemerkt een boel calorieën binnen. Let ook op alcohol. Alcohol is niet vriendelijk voor je lichaam. Als je het drinkt, dan stopt je lichaam als het ware direct met het verteren van je eten en zal het er alles aan doen om de alcohol te verwerken.

Doordat je lichaam prioriteit geeft aan het opruimen van de alcohol, wordt je eten opgeslagen als lichaamsvet. Wanneer je gezond wil afvallen, dan zou je je alcoholinname beter kunnen beperken.

Conclusie

Door het variëren van de intensiteit en de snelheid van je beweging kun je gezond afvallen en je vetverbranding stimuleren. Door ervoor te zorgen dat je lichaam niet went aan een bepaalde routine, zorg je ervoor dat het meer calorieën verbrandt, waardoor je resultaten kunt verwachten.

Meer Weten?

Het e-boek Afvallen Veranderen beschrijft hoe je op een verantwoorde manier afvalt en vervolgens op het streefgewicht blijft. In behapbare stappen werk je naar je ideale gewicht toe. Afvallen Veranderen staat bomvol met tips en handvatten die je allemaal kunt gebruiken om je streefgewicht te bereiken en te behouden, zodat je niet meer vervalt in het jojo-effect.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!