Krachttraining om af te vallen

Krachttraining om af te vallen? Je wordt er toch juist super gespierd van? Krachttraining is een prima manier om slanker te worden en om af te vallen. Wanneer mensen willen afvallen, denkt men vaak aan een tijdelijke aanpassing in het voedings- en beweegpatroon. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan minder snoepen en aan meer lichaamsbeweging. Bij lichaamsbeweging (om af te vallen) denken veel mensen juist aan hardlopen en cardiotraining. In principe is daar natuurlijk helemaal niets mis mee. Weinig mensen denken aan krachttraining om af te vallen. Wel denken veel mensen, bij krachttraining, aan bovenmatig gespierde en narcistische kerels. Bezoek maar eens een willekeurige sportschool. Je zult zien dat dit beeld, heel anders is. Spieren zijn juist goed. Juist die spieren zijn zeer effectief om dagelijks veel calorieën en lichaamsvet mee te verbranden. Juist daar word je slanker van. Spieren zijn het enige organisme van het lichaam dat in staat is om lichaamsvet te verbranden. In dit artikel ontdek je hoe je krachttraining inzet om af te vallen.

Krachttraining om af te vallen?

Krachttraining is training met gewichten en met weerstand. Door krachttraining vergoot je de kracht van je spieren en je spiermassa neemt in volume iets toe.

Niet veel mensen denken aan krachttraining wanneer ze willen afvallen. En dat is jammer. Krachttraining is juist een heel erg effectieve manier om slanker te worden en om af te vallen (bron). Spiermassa vraagt bijvoorbeeld tot wel 10 keer meer energie om zichzelf in stand te houden dan vetmassa.

Krachttraining om af te vallen. Meer weten? Download het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Door krachttraining ontwikkel je spiermassa en daardoor gaat een groot deel van de energie – de calorieën die je binnen krijgt door middel van voeding – naar je spiermassa. Ook verhoogt spiermassa de snelheid van je metabolisme (bron). En dit is heel erg belangrijk voor het verbranden van lichaamsvet. Je wilt toch juist van je lichaamsvet af?

Meer calorieën verbranden met krachttraining

De snelheid van je metabolisme stijgt met ongeveer 8% wanneer je 3 kilo spiermassa weet op te bouwen. Het metabolisme is de snelheid waarmee je lichaam in staat is om voeding om te zetten in energie. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt, hoe effectiever je zal afvallen (bron).

Meer weten over het versnellen van je metabolisme, omdat je wilt afvallen en slanker wilt zijn? Download het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen dan eens.

Diëten en (niet) afvallen

De meeste mensen denken helaas aan diëten en niet zo snel aan krachttraining om af te vallen. Het vervelende aan een dieet is meestal dat het moeilijk vol te houden is (bron).

Een ander vervelend effect is de spiermassa vaak juist afneemt. En dat is ontzettend zonde omdat het juist die spieren zijn die veel calorieën verbranden (bron).

Ook de snelheid van je metabolisme daalt vaak door zo’n tijdelijk dieet. Dit komt doordat je minder calorieën binnen krijgt, dan dat je er nodig hebt. Hierdoor val je een paar kilo af, dat wel. Maar doordat je minder eet, denkt je lichaam dat er nood is. Het gaat nu zuiniger om met de calorieën die het wel binnen krijgt.

Dit betekent eigenlijk dat je lichaam gaat wennen aan minder calorieën. En het gevolg hiervan is heel erg vervelend omdat je weer aankomt, wanneer je stopt met het dieet. Herkenbaar?

De meeste diëten (om af te vallen) zijn tijdelijk. Dus eigenlijk kom je altijd weer aan, nadat je met het dieet gestopt bent.

Het is dus belangrijk om calorieën te verbranden, als je wilt afvallen. Juist door middel van krachttraining verbrand je een boel calorieën. Door aan krachttraining te doen verbrand je op 3 manieren calorieën (bron).

 1. Tijdens de training
 2. Na de training omdat je lichaam moet herstellen (bron)
 3. Je verbrandt ook meer calorieën omdat je spiermassa is toegenomen en daardoor ook je metabolisme is versneld.

Wil jij ook flink afvallen en wil je (als je eenmaal op je streefgewicht bent) niet weer aankomen? Ben jij ook bereid om “de knop” om te zetten? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Waarom zijn er dan zoveel diëten?

Er bestaat er een enorme dieetindustrie. Google maar eens op het zoekwoord “afvallen” en de aanbieders van dieetproducten spatten van je scherm af. Toch bestaat er geen enkel tijdelijk dieet dat tot duurzame gewichtsreductie leidt (bron).

Onderzoek laat zien dat tijdelijke diëten op de langere termijn niet werken (bron). Helaas trappen nog steeds heel veel mensen in deze val.

Inmiddels weet jij eigenlijk zelf ook wel dat tijdelijke calorierestrictie niet werkt op de lange termijn. Wellicht ben jij zelfs ervaringsdeskundige omdat je diverse diëten hebt geprobeerd en niets voor je werkte op de lange termijn. Dit kan heel erg vervelend zijn.

En hoelang weten we dit (niet)?

Al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw is het bekend dat simpelweg minder eten, niet werkt bij afvallen. Ook is het bekend dat minder eten ook niet werkt om om dat streefgewicht te blijven. Toch bieden talloze bedrijven diëten aan waarbij je minder calorieën tot je neemt.

Deze bedrijven profiteren van 1 ding en dat is “hoop”.

Hoop om af te vallen

Je hoopt immers dat het deze keer wel gaat lukken. Deze keer zal je wel afvallen want het is een nieuw dieet en je ziet allemaal slanke mensen in de commercial.

Laten we wel wezen, de dieetindustrie heeft een jaarlijkse omzet van miljarden euro’s en de markt voor dieetproducten groeit jaarlijks.

Het klopt niet

Is het niet vreemd dat de markt voor dieetproducten groeit? Als hun producten zouden doen wat het belooft – afvallen – dan zou de markt toch kleiner moeten worden?

Je mag het antwoord zelf geven. Zelf ben ik een groot voorstander van krachttraining. Krachttraining werkt niet alleen bij afvallen, het levert ook een fit gevoel op en een slank lichaam. Soms val je niet af met krachttraining, wel word je slanker.

Krachttraining om slanker te worden

Door aan krachttraining te doen word je slanker omdat spieren tot wel 4 keer minder massa innemen dan vetmassa. Ofwel 1 kilo spier is 4 keer zo klein als 1 kilo lichaamsvet. Zeg eens, wat heb je liever?

Wil jij ook slanker worden en afvallen? Automatisch word je ook fitter en energieker, tenminste wanneer je er goed bij eet. De juiste voeding is cruciaal. Volg daarom de stappen van het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

We gaan nu dieper in waarom krachttraining om af te vallen zo effectief is.

Waarom is krachttraining zo effectief om af te vallen?

Krachttraining is zeer effectief om lichaamsvet te verbranden. Het maakt je slanker en fitter. Om lichaamsvet te verbranden werkt krachttraining zelfs effectiever dan cardiotraining zoals hardlopen (bron) en (bron).

Hoe gaat dat in zijn werk? Hieronder lees je hoe al die calorieën worden verbrand, door middel van krachttraining.

1. Calorieën verbranden tijdens krachttraining

Tijdens het trainen verbrand je al calorieën. Gedurende 1 uur flink fitnessen kun je wel 400 of 500 calorieën verbranden. Ter vergelijking, 1 uur hardlopen of cardiotraining vergt zo’n 600 tot 700 calorieën.

Je verbrandt met krachttraining weliswaar minder calorieën dan met cardiotraining. Maar na de krachttraining verbrandt je lichaam juist extra calorieën. Dit noem je het kick back effect. En daar is het om te doen.

Krachttraining om af te vallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

2. Het kick back effect, of de after burn

Het trainingseffect van krachttraining beperkt zich dus niet alleen tot de training zelf. In de 24 tot 48 uren na de training ligt het effect van calorie- en vetverbranding bij krachttraining een stuk hoger dan bij cardiotraining (bron). Dit noem je het kick back effect. Ook wel de after burn genoemd.

Een uur krachttraining vergt zo’n 400 tot 500 calorieën. Dat is tot wel 30% minder calorieën dan bij cardiotraining. Maar het kick back effect van krachttraining ligt veel hoger.

Hoe werkt dat, die after burn?

Tijdens een cardiotraining verbrand je weliswaar meer calorieën. Het lichaam schakelt als het ware naar een hogere versnelling, om zodoende de spieren te voorzien van extra energie. Enkele uren na de cardiotraining (het uurtje hardlopen of fietsen) stabiliseert het lichaam zich en schakelt het weer terug, naar het normale niveau van calorieverbranding

Bij krachttraining blijft het lichaam juist in die hoge versnelling zitten en zodoende put je lichaam energie uit de vetreserves. En daardoor word je slanker.

3. Meer spiermassa, dus nog meer calorieën verbranden

Na krachttraining blijft de snelheid van het metabolisme dus tot wel 48 uur lang verhoogd. In die 48 uur verbrand je dus meer calorieën, dan dat je normaal zou doen (bron).

Voor iedereen is dit verschillend, dus kan ik er geen harde getallen aan koppelen. Maar goed, je kunt wel uitgaan van 8% verhoging van je metabolisme bij een toename van je spiermassa met 3 kilo.

Deze 8% is best veel. Omgezet in energie, kan dit wel oplopen tot 200 calorieën per dag. Deze calorieën haalt het lichaam onder andere uit de vetmassa, bij een gelijkblijvend voedingspatroon. Wanneer je dus hetzelfde blijft eten zoals je altijd doet en je bouwt spiermassa op, dan verbrand je dus continu meer calorieën.

Het gevolg hiervan is dat je slanker wordt. Spieren nemen immers veel minder plek in dan lichaamsvet.

Wil je meer weten over het versnellen van je metabolisme en wil je flink afvallen? Download dan dit speciale e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Krachttraining om af te vallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Niets doen en toch lichaamsvet verbranden?

Die 200 calorieën per dag, lijken misschien niet veel, maar ik denk dat je het moet zien als een bonus. Door krachttraining ontwikkel je spiermassa en dat heeft diverse voorbeelden.

 1. Tijdens de krachttraining heb al de nodige calorieën verbrandt.
 2. Je profiteert van het zogenaamde kick back effect.
 3. De snelheid van het metabolisme stijgt waardoor je automatisch nog meer calorieën verbrandt.
Een rekenvoorbeeld:

Een kilo lichaamsvet levert voor zo’n 7.500 calorieën aan energie op. Die 200 calorieën alleen al, verbranden in (7.500 Kcal : 200 Kcal) = 37,5 dagen voor 1 kilo aan lichaamsvet. En daar hoef je niets extra’s voor te doen.

Tel daar je trainingen bij op, waarbij je zo’n 400 tot 500 calorieën per keer verbrandt. En tel daar je versnelde metabolisme (als gevolg van toegenomen spiermassa) bij op.

Meer weten?

Het metabolisme (en de snelheid ervan is een heel erg belangrijk proces. Hoe sneller het werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, waardoor je op een gezond gewicht blijft.

Wil je afvallen en lijkt niets te lukken? Dit is heel normaal en dit is (helaas) al jaren bekend. Alleen weten heel veel mensen dit niet. Op de gangbare manieren afvallen (minder calorieën eten en meer bewegen) werkt niet. Wil je weten wat wel werkt? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

Je loopt overigens geen enkel risico’s. Ik geef je namelijk een niet goed, geld terug garantie. Dit kan ik je aanbieden omdat ik er 100% van overtuigd ben dat het werkt.

Ben jij ongeduldig en moeten die kilo’s er snel vanaf? Volg dan de stappen van het e-boek 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden eens.

Natuurlijk is een gezond voedingspatroon ook belangrijk wanneer je wilt afvallen en daar krachttraining bij gebruikt. Hoewel krachttraining je enorm kan helpen om de broodnodige calorieën te verbranden – zowel tijdens alsmede na de training – is gezond eten ook heel erg belangrijk. Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt om de juiste stappen te zetten.

Wat heel veel mensen trouwens ook lezen; het zelf-hulp e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. Je gaat je gelukkiger, zekerder en dankbaarder voelen.

NLbewustvoedingsadvies

Krachttraining is super belangrijk om slanker, fitter en gezonder te worden. Maar als je niet goed eet, dan kom je nergens. Als voedingsadviseur kan ik je daar van alles over vertellen. Plan daarom ook snel een online consult in voor persoonlijk voedingsadvies.

Tijdens een gesprek gaan we lekker diep op jouw persoonlijke situatie in. Daardoor krijg goede inzichten die effect gaan sorteren. Niet te lang wachten, omdat ik behoorlijk vol zit. Ik reageer wel binnen 24 uur.

Vergeet je je niet in te schrijven voor de maandelijkse update? Af en toe ontvang je een mail bomvol gezonde tips en inzichten.

Ook leuk te lezen/Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/weight-training-appears-key-to-controlling-belly-fat/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/diabetes-weight-training-nutrition/
3. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/type-2-diabetes-weight-training/
4. https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/hartfalen-gids/leven-naast-iemand-met-hartfalen/gezond-leven-bij-hartfalen
5. https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/fitness-maak-sporten-leuk-met-een-origineel-fitness-schema/item28154

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!