Fit zijn in 8 weken. 7 Kilo afvallen en er is meer

Fit zijn in 8 weken, 7 kilo afvallen en er is meer. Dit is deel 7 van de serie van 8 wekelijkse blogs waarin ik mijzelf tot doel heb gesteld om in 8 weken, 7 kilo af te vallen, mijn vetpercentage wil verminderen en mijn buikomvang wil verkleinen. Kortom; fit zijn in 8 weken. Toegegeven het is een ambitieus doel, maar het is te doen. In deze post vertel ik je hoe ik er voor sta, wat ik ervoor doe en wat de positieve effecten zijn. Waarom zou je dit lezen? Nou simpel, bijna iedereen is bezig met zijn of haar gewicht. Je krijgt dus allerlei tips en inzichten die werken. 

Fit zijn in zo’n korte tijd?

Fit zijn in zo’n korte tijd, kan dat wel? Laat mij je vertellen dat ik altijd veel heb gesport en dat ik doorgaans erg gezond eet. Laat ik ook maar zeggen dat ik in de 8 maanden hiervoor ongeveer 8 kilo ben aangekomen. Het jaar 2016 is namelijk een erg druk en dynamisch jaar geweest.Je metabolisme en je gewicht gaan hand in hand. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Waarom ben ik aangekomen?

In korte tijd heb ik mijn huis verkocht, het huis van mijn vriendin is eveneens verkocht en hebben we een prachtig huis ervoor terug kunnen kopen. Daar was nog wat kluswerk nodig (meer dan een maand) en toen we er nog maar net woonden, werd onze lieve dochter Bo geboren.

Natuurlijk zijn wij intens gelukkig met onze nieuwe woning en met de geboorte van onze dochter. Maar in de maanden die eraan vooraf gingen hebben we bergen werk verzet om alles voor elkaar te krijgen.

Een van de gevolgen was dat de regelmaat in het avondeten minder werd en dat we wel eens kozen voor afhaal. Dit om tijd te besparen omdat we die avond ook nog naar een winkel moesten (babyspullen, doe-het-zelf zaak….) You get the picture?

Nou, je zult begrijpen dat al die voedingskeuzes en de andere factoren niet hebben bijgedragen aan een gezond gewicht. Derhalve wil ik in 8 weken weer fit zijn.

In 8 maanden ben ik dus zo’n 8 kilo aangekomen. Dat is in korte tijd best veel en dat is ook best ongezond. Zo voelt dit ook. Daarom hoop ik die kilo’s er in 8 weken weer vanaf te hebben.

Hoe sta ik ervoor?

De zevende week gaat in, dus hoe sta ik ervoor? Met nog een krappe twee weken te gaan, heb ik niet veel tijd meer. In de onderstaande tabel zie je mijn startgegevens van 30 augustus, mijn doelen, mijn huidige status en in de laatste kolom zie je hoever ik nog van mijn doelen verwijderd ben.

Wat?Doel per 31/10Start op 30/8NuNog te gaan
Gewicht85 kilo92 kilo88,2 kilo3,2 kilo
Vetpercentage18%23%19,2%1,2%
Conditie30 km p/uur27 km p/uur28 km p/uur2 km p/uur
Taille-omtrek93 cm97 cm91 cm-2 cm. Doel gehaald!!

Fit zijn…. Lig ik op schema?

Wat ik nu ga zeggen, klinkt wellicht een beetje vreemd. Want het boeit mij eigenlijk niet zo erg of ik op schema lig. Ik wil gewoon fit zijn en fit zijn is iets anders dan de getallen op een weegschaal. Voor mij houd fit zijn in dat je je lekker en gezond voelt.

Daarbij vind ik de gewoontes (het proces) om weer fit te zijn, belangrijker dan het doel om 7 kilo af te vallen in 8 weken tijd. Wat geeft het dat ik er 1 of 2 weken langer over doe? Doordat de focus op het proces ligt, komt het doel vanzelf dichter bij.

Fit zijn lees ik dus niet af op de weegschaal, maar fit zijn voer ik uit. Fit zijn houdt – voor mij – in het consequent uitvoeren van gezonde gewoontes. Al die gezonde gewoontes bij elkaar opgeteld resulteren in een fit gevoel en in een gezond gewicht.

De doelstelling om in 8 weken weer fit te zijn, creëert voor mij dus de urgentie om in actie te komen en te blijven. Maar als ik er een paar weken langer over doe, lig ik daar niet van wakker.

Hieronder lees je waarom ik toch blij ben met de resultaten, ondanks dat ik sommige doelen niet zal halen.

1. Afvallen

Op 30 augustus woog ik nog 92 kilo. Eigenlijk woog ik zelfs nog iets meer, maar dat ter zijde. Mijn doel is om na 8 weken 85 kilo te wegen. Momenteel weeg ik 88,7 kilo. Met nog twee weken te gaan lijk ik aardig op weg.

Maar ik denk niet dat ik de 85 kilo haal, omdat ik simpelweg niet meer dan 600 gram per week afval. Het gewicht op de weegschaal is een optelsom van vetmassa, spiermassa, vocht, botten en organen. Aan de laatste 2 kan ik niet veel doen.

Aan vetmassa, spiermassa en aan vocht wel. Het mooie is dat mijn vetmassa flink is afgenomen, ik ben dus slanker geworden. Aan de andere kant is mijn spiermassa toegenomen, dus ben ik wat zwaarder geworden qua spieren. Derhalve zal ik waarschijnlijk mijn doel – 85 kilo – niet halen.

Je metabolisme en je gewicht gaan hand in hand. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Vind ik dat erg?

Nou, simpel gezegd; nee! Ik staar mij dus niet blind op de getallen van de weegschaal. Hoef jij ook niet te doen. Fit zijn is namelijk niet hetzelfde als minder hoge cijfers tussen mijn voeten. Gewicht is een indicatie.

2. Buikvet

Op 30 augustus bedroeg mijn taille-omvang zo’n 97 centimeter. Mijn broeken gingen dus minder goed dicht en mijn buik zat gewoon in de weg. Momenteel bedraagt mijn taille-omvang ongeveer 91 centimeter. Hiermee heb ik mijn doel van 93 centimeter dus ruimschoots gehaald.

Ben ik hier blij mee?

Ja, absoluut! Buikvet is namelijk heel erg ongezond. Buikvet kan leiden tot vreselijke ziektes zoals kanker en dat wil ik absoluut niet. Daarnaast voelde het gewoon niet lekker. Fit zijn is slank zijn, wat mij betreft.

3. Conditie

Op 30 augustus fietste ik gemiddeld 27 kilometer in 1 uur. Hiermee bedoel ik niet de snelheid, maar de afstand die ik in 1 uur afleg. Ik had als doel gesteld om in 1 uur in totaal 30 kilometer te kunnen afleggen, op mijn racefiets. Het ziet ernaar uit dat ik dit doel niet helemaal ga halen.

Je metabolisme en je gewicht gaan hand in hand. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Vind ik dat erg? Zie ik dat als falen?

Nou, nee absoluut niet. Momenteel fiets ik bijna 30 kilometer in 1 uur en dat is dus veel meer dan 6 weken geleden. Daar komt bij dat op 31 augustus mijn lieve dochter is geboren en ik veel minder de tijd heb gehad om aan dit doel te werken.

Iedereen die kinderen heeft weet maar al te goed hoeveel zorg een pas geborene nodig heeft. ‘s Nachts bijvoorbeeld 2 keer wakker worden om die lieve meid te voeden, troosten vanwege buikkrampjes en noem het maar op.

Maar dat maakt allemaal niets uit, als je het kindje vredig ziet slapen of als ze in je armen ligt en wanneer het je aankijkt….smelt, smelt, smelt….

4. Vetpercentage

Op 30 augustus was mijn vetpercentage nog ruim 23%. Momenteel is dit percentage gedaald tot 19,5%. Ik denk ook niet dat ik dit doel ga halen. Maar ook dat is niet erg. Uiteindelijk zal ik die 18% wel halen, het kost alleen een paar weken extra.

Waar het mij om gaat is dat mijn gewoontes zijn (een beetje) veranderd. Mijn focus ligt momenteel extra op díe gewoontes die mijn helpen fit te zijn. Fit zijn is onder andere mijn vetpercentage verminderen.

Je metabolisme en je gewicht gaan hand in hand. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Fit zijn door gewoontes

De onderstaande gewoontes dragen sterk bij aan mijn gevoel voor fit zijn. Iets specifieker; ze helpen enorm om de getallen op de weegschaal, mijn vetpercentage en mijn taille- omtrek te verminderen.

Juist door de focus te leggen op een aantal doelen, word ik er continue aan herinnerd om keer op keer gezonde keuzes te maken. Natuurlijk bieden collega’s mij ook koekjes aan, fiets ik ook langs de bakker – waar ze heerlijke kaasbroodjes hebben – en vind ik ‘s avonds een wijntje ook erg lekker.

Natuurlijk houd ik ook van patat en pizza’s en natuurlijk vind ik Franse kaas ook lekker. Door die doelen helder voor ogen te hebben, smokkel ik af en toe wel wat. Toch maak ik doorgaans juist díe keuzes die bijdragen aan fit zijn en aan een gezond gewicht.

Hieronder zet ik voor je uiteen hoe ik dat aanpak en daarna lees je hoe dat uitpakt.

1. Eten en fit zijn

Natuurlijk smokkel ik wel eens in deze periode, maar dat geeft niet. De basis van mijn voedingspatroon is gezond en draagt bij aan de doelen die ik gesteld heb.

Ik kies ervoor om in de basis volwaardige voeding te eten. Het zal je niet verbazen dat volwaardige voeding bestaat uit veel gezonde vetten, eiwitten, vezels en goede koolhydraten.

Je metabolisme en je gewicht gaan hand in hand. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Gezonde vetten?

Zijn vetten gezond dan? Ja, gezonde vetten. Dat vet slecht voor je is, behoort tot het verleden. Het is achterhaalde en gemanipuleerde kennis. Het gaat om het type vet dat je eet. Gezonde vetten helpen je lichaam om mineralen op te nemen en die helpen je lichaam weer om vitamines opnemen.

Gezonde vetten hebben geen of amper een relatie met hart- en vaatziekten en ze laten je cholesterol amper stijgen. En als dit wel zou stijgen, dan hoeft dit ook nog geen punt te zijn. De balans in je cholesterolwaarden is belangrijker.

Weston Price ontdekte zo’n 80 jaar geleden al hoe gezond oorspronkelijke voeding bleek (veel dierlijke voeding zoals vlees en vis) en hoe verwoestend westerse voeding bleek op het menselijk lichaam. Price beschreef toen al hoe gezond vetten zijn voor je botten, tanden en je gezondheid in het algemeen.

Volwaardige voeding

Doordat ik kies voor volwaardige voeding, ervaar ik geen honger en val ik wel af. Wel fit zijn dus, zonder te letten niet op calorieën. Volwaardige voeding verzadigt namelijk prima, waardoor je er (niet snel) teveel van eet.

Dit werkt anders bij sterk bewerkte voedingsmiddelen en junk food. Wat ik dus absoluut vermijd zijn die bewerkte producten, fastfood en junk food. Derhalve krijg ik geen of bijna geen enkelvoudige koolhydraten en suikers binnen. Dergelijke meuk laten je bloedsuikerspiegel sterk stijgen.

Een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel staat in relatie met overgewicht, obesitas en diabetes 2.Je metabolisme en je gewicht gaan hand in hand. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Meer weten over volwaardige voeding (en wat het allemaal voor goeds doet)? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

2. Douchen

Dagelijks neem ik ‘s ochtends een koude douche. Helpt niet alleen bij fit zijn, het helpt ook een beetje bij het versnellen van je metabolisme. Dagelijks een koude douche blijkt ook te helpen om het niet ziek te worden.

3. Sporten en bewegen

Door te sporten en door lichaamsbeweging verbrand ik ruim 7.000 calorieën per week. Check mijn RunKeeper account maar eens. Eén kilo vetmassa levert ongeveer 7.500 calorieën aan energie op. Wekelijks verbrand ik dus een kleine kilo aan lichaamsgewicht, door te sporten en door te fietsen naar mijn werk.

Natuurlijk eet ik dat gewicht er deels weer bij, want anders zou ik mijzelf uithongeren. De verbranding van die 7.000 calorieën zie ik dus bijna niet terug in de resultaten op mijn weegschaal. Het helpt wel natuurlijk. Maar er gebeurt iets anders, iets veel mooiers.

Door te sporten – en vooral door interval trainingen zoals CrossFit – versnelt mijn metabolisme en neemt mijn spiermassa toe. Beiden zorgen ervoor dat ik nóg meer calorieën verbrand. Een kilo spier verbrandt tot wel 100 extra calorieën per dag.

Je metabolisme en je gewicht gaan hand in hand. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Die 7.000 calorieën zijn er in werkelijkheid dus veel meer en als dat al niet fantastisch is, verandert mijn lichaam ook nog eens van samenstelling. Mijn vetmassa vermindert – want een hoop van die calorieën komen uit vetreserves – en mijn spiermassa neemt toe. Ik word dus slanker.

Ontdek ook (veel) meer over hoe je je metabolisme inzet om fitter en slanker te zijn. Speciaal daarvoor heb ik dit jaar het e-boek Je Metabolisme Boosten geschreven. Leer om je metabolisme in je voordeel te laten werken.

4. Slapen

Dwars door de gebroken nachten heen, probeer ik voldoende te slapen. In je bed herstel je namelijk. Fit zijn start dus met een goede nachtrust. In mijn bed verbrand ik meer calorieën (in rust) doordat mijn metabolisme op volle toeren draait.

Het verschil tussen ‘s avonds en ‘s ochtends wegen, bedraagt tussen de 0,5 en de 1 kilo. In mijn bed val ik dus af. Natuurlijk eet ik overdag weer bij, maar netto val ik dus af.

Een goede nachtrust zorgt er ook voor dat je overdag geen trek hebt in iets zoet, zouts of iets vettigs. Junk en fast food leveren je dergelijke smaken. Het ‘Vier-uur-momentje’ en de ‘Gezonde snack voor tussendoor’, zijn niet voor niets uitgevonden. Ze leveren jou echter alleen maar calorieën op, die je dik maken en de fabrikant een vette bankrekening.

De gevolgen van die gezonde gewoontes

Fit zijn is één van de gevolgen van al die gezonde gewoontes, evenals een lager getal op de weegschaal. En er is meer.

1. Geen stress

Ik ervaar geen stress, omdat ik lig redelijk goed op schema lig. Je ziet, ik tel geen calorieën, honger mijzelf niet uit, neem geen shakes of andere ‘afval-narigheid’. Het enige wat ik doe is meer bewegen en bewust eten. Dan doe ik er maar een paar weken langer over om die 85 kilo te halen.

In de tweede plaats ervaar ik geen stress in dit traject omdat ik weet dat ik goed bezig ben. De focus ligt gezonde gewoontes dus de resultaten komen vanzelf.

In de derde plaats ervaar ik geen stress omdat ik lekker veel beweeg en de stress derhalve wegvloeit.

2. Slanker

Ik ben een stuk slanker geworden. Hiervoor is vetmassa vervangen voor spiermassa. Mijn broekriem kan weer een tandje strakker. Fit zijn zie ik vooral als slanker zijn en een plattere buik hebben. Buikvet is namelijk het meest ongezonde lichaamsvet.

Je metabolisme en je gewicht gaan hand in hand. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

3. Afvallen

Het is mooi meegenomen dat ik een paar kilo minder weeg, maar echt belangrijk is het niet. Om lichaamsgewicht in perspectief te plaatsen; een bodybuilder kan bijvoorbeeld 120 kilo wegen. Dit komt door de enorme spiermassa, welke het resultaat is van jarenlange training en een strak voedingsregime.

Maar als je om je heen kijkt op kantoor of in het openbaar vervoer, dan zie je ook mensen van rond de 120 kilo en die niet aan bodybuilding doen. Dat is vet en dat is ongezond. Het gewicht vind ik dus niet zo belangrijk het gaat mij meer om fit zijn.

4. Fitter

Ondanks alle gebroken nachten, voel ik mij een stuk fitter. Fit zijn zie ik dus als een optelsom van alle gezonde gewoontes. De volwaardige voeding draagt bij aan de opbouw en het herstel van mijn lichaam. Ook zorgen die gezonde vetten, eiwitten en goede koolhydraten ervoor dat ik geen honger ervaar, maar juist verzadigd ben.

Door de lichaamsbeweging – ook al het huishoudelijke werk – verbrand ik veel calorieën en daarnaast ontlaad ik stress en spanningen.

Tot slot

Fit zijn is een optelsom van gewoontes, welke leiden tot een slanker lijf. Fit zijn en gewicht hoeft niet altijd samen te gaan, maar is wel mooi meegenomen.

Ik leg sterk de focus op het versnellen van mijn metabolisme om snel af te vallen, fitter en slanker te zijn. Metabolisme is een belangrijk aspect in gewichtsverlies en in gewichtscontrole. Lees daarom het e-boek Je metabolisme boosten.

Meer weten over verantwoord afvallen en lukte al je pogingen tot dusverre niet? Lees dan het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer tips en inzichten ontvangen? Meld je dan ook aan voor de maandelijkse update vol gezonde en leuke info.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!