Hoe suiker verslavend werkt

Heb je ooit geprobeerd om minder suiker te eten? Dan ben je waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat suiker verslavend werkt. Dr. Robert Lustig, professor aan de Universiteit van San Francisco voert een ware kruistocht tegen suiker. Hij stelt dat suiker verslavend kan zijn, zoals drugs dat ook kunnen zijn. 

Suiker verslavend, is het een drug?

Is suiker verslavend? Als dat zo is, waarom mag het dan verkocht worden? Als het verslavend is, zoals nicotine en drugs, dan zouden er toch waarschuwingen op een pak met suiker thuis horen? En alle producten waar suiker in zit – en dat zijn er heel erg veel – zouden eveneens een dergelijk label dienen te krijgen.Hoe suiker verslavend werkt. Liever gezond eten? Download het e-boek Gezonde Voeding

Dr. Robert Lustig stelt dat suiker je hersenen beïnvloedt en dat daardoor je voedselinname verstoord raakt. Dit maakt het dat suiker verslavend werkt. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Bewerkte voeding

Veel (sterk) bewerkte voedingsmiddelen zoals junk en fast food, bevatten suiker. Aan dergelijke voedingsmiddelen is simpelweg suiker toegevoegd om het product meer smaak te geven. Die suiker heeft een bepaalde uitwerking op je hersenen en dat maakt het dat je meer kan eten van dergelijke producten.

Dopamine

In een bepaalt deel van je hersenen zit het zogenaamde beloningssysteem. Dat beloningssysteem geeft de neurotransmitter dopamine uit. Als dopamine vrijkomt voel je je plezierig en gelukkig. Je hersenen maken dopamine ook aan na het sporten. Dopamine is een soort beloning. Dopamine komt niet voor niets uit je beloningssysteem.Hoe suiker verslavend werkt. Liever gezond eten? Download het e-boek Gezonde Voeding

Echter, doordat suiker de productie van dopamine beïnvloedt, vind je het prettig om dergelijk suikerrijk eten te nuttigen. Je eet er dus al gauw meer van en dat kan leiden tot overgewicht en obesitas. Het blijkt dat de hersenen van mensen met obesitas anders reageren op voeding, dan die van mensen met een gezond gewicht.

Je hersenen zorgen ervoor dat suiker verslavend werkt

Door het eten van suikerrijke voeding, krijg je dus een kick. Maar de dopamine receptoren in je hersenen raken steeds ongevoeliger voor de vrijgekomen dopamine. Derhalve heb je meer suikerrijk eten nodig, om dezelfde kick te ervaren. Klinkt dit als een verslaving?

Het is heel erg moeilijk om weerstand te bieden tegen dopamine. Natuurlijk houd je het wel even vol, maar geen dagen, of weken. Je hunkert op een gegeven moment gewoon naar suiker. Door die hunkering eet je meer en daarom ligt overgewicht op de loer. En dat is niet zo mooi.

Suiker is dus niet zo onschuldig

Dr. David Ludwig heeft in een kinderziekenhuis in Boston studie gedaan naar de effecten van suikerdrankjes op de zwaarlijvigheid van kinderen. Hij constateerde dat de kinderen steeds wat dikker werden, als je suikerdrankjes dronken.

Frisdranken blijken ook diabetes 2 te kunnen veroorzaken. Frisdranken bevatten namelijk fructose en dat zorgde er in een studie onder zestien vrijwilligers voor dat zij, in tien weken extra dikke cellen rond hun hart, lever en ander verteringsorganen hadden gekregen. Zij vertoonden al symptomen die leken op beginnende diabetes 2 en hartziekten.

Hoe suiker verslavend werkt. Liever gezond eten? Download het e-boek Gezonde Voeding

In Engeland is zelfs een studie gedaan op scholen, waarbij de frisdrankautomaten werden verwijderd. Bij de scholen waarbij de frisdrankautomaten weg waren gehaald, werden de leerlingen niet zwaarder. Bij scholen waar de frisdrankautomaten bleven staan, werden de kinderen zwaarder.

Tot slot

Suiker zit ook in tal van natuurlijke producten zoals in fruit. Deze suikers gaan vergezeld van allerlei vitaminen, mineralen en andere stoffen die de suiker helpen te verteren. Als je op een dergelijke manier suiker binnen krijgt, dan loop je weinig kans op overconsumptie.

Echter door de consumptie van frisdrank, energiedrankjes, fast food, junk food, gesuikerde vruchtenyoghurt, ijsjes, diepvriespizza’s (junk food), bewerkte ontbijtgranen, ontbijtkoek, muesli repen, vruchtensappen uit een pak, ingeblikte soepen en sauzen, kant-en-klare salade dressings, dip sausjes, chips (zit daar ook suiker in?), drinkyoghurt, candy bars en natuurlijk de usual suspects koek en snoep krijg je veel teveel suiker binnen. Met alle gevolgen van dien.

Meer weten?

Wil je liever gezond eten en wil je daar meer over weten? Lees dan het e-boek over gezond eten eens.

Wil je meer weten over gezond leven en een gezond gewicht? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Bronnen:
1. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/aug/24/robert-lustig-sugar-poison
2. https://authoritynutrition.com/how-sugar-makes-you-addicted/
3. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/added-sugar-in-the-diet/
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/
5. https://www.hsph.harvard.edu/prc/2014/11/21/study-children-eat-more-junk-food-and-nearly-twice-as-many-calories-when-bringing-their-own-snacks-to-after-school-programs/
6. https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Lustig

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!