8 Goede redenen om meer avocado te eten.

Avocado. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen. Avocado is nog steeds een beetje onbekend, bij veel mensen, maar het is super gezond. Je zou avocado zelfs als een superfood kunnen zien. Het zit ramvol met gezonde stoffen zoals vitaminen, mineralen, gezonde vetten en aminozuren. Hiermee is avocado onder andere goed voor je hersenen, je hart, je immuunsysteem en je cholesterol. Ook zitten er veel vezels in, waardoor het je bloedsuikerspiegel helpt te stabiliseren. En dat kan je helpen om je gezonde gewicht te bereiken. 

Avocado, wat zit erin dat het zo gezond maakt?

De avocado komt uit Mexico en bevat vele gezonde eigenschappen (1). Avocado zit bomvol vitamines, mineralen, vezels, gezonde vetten en aminozuren. Het bevat de volgende mineralen (2):

 1. Kalium
  Kalium zorg voor de begeleiding van zenuwprikkels en voor een normale bloeddruk. Ook is kalium nodig voor het samentrekken van, en de energiehuishouding in je spieren.
 2. Calcium
  Zorgt voor stevig skelet en gebit, het goed functioneren van je spieren en voor het geleiden van prikkels naar je zenuwen, het stollen van je bloed, je celgroei en draagt het bij aan de energievoorziening van je lichaamscellen
 3. Zink
  Zink is betrokken bij de groei en de vernieuwing van lichaamsweefsel, zoals aast gezonde botten, haar en huid. Ook zorgt zink voor een goed geheugen en is het onderdeel van je insuline hormoon.
 4. Selenium
  Selenium gaat de vorming van schadelijke stoffen in je lichaam tegen. Ook helpt het voor een goede weerstand en voor de ontwikkeling van je zaadcellen (mannen dus) en je haar.
 5. Fosfor
  Zorgt voor een stevig skelet en is nodig voor je stofwisseling. Het haalt de koolhydraten, eiwitten en vetten, in je darmen, uit de voeding. Ook is fosfor betrokken bij je energievoorziening en maakt het deel uit van je DNA
 6. Magnesium
  Is belangrijk voor je metabolisme, de overdracht van zenuwprikkels, stevigheid van je skelet, opbouw van je spieren, zenuwen en bloedvaten en het geeft je energie.

Vitaminen en gezonde vetten

Naast veel mineralen bevat avocado ook de vitaminen A, C, D, E, K en diverse vitaminen uit het B-complex en bevat het veel vezels en gezonde vetten waaronder de super gezonde omega 3 vetten. De omega 3 vetten zijn enorm goed voor je hersenen.

Omega 3 vetten kun je zien als een soort wondermiddel. Omega 3 is dus goed voor je hersenen en ook voor je hart, je immuunsysteem, je bloeddruk en het kan helpen tegen depressies. De vezels van avocado kunnen je helpen bij afvallen (3).

8 Redenen om meer avocado te eten

In de onderstaande opsomming heb ik een aantal redenen voor je uiteen gezet om meer avocado te eten. Er zijn nog wel meer gezonde effecten te noemen, maar goed, je snapt het punt; het is gewoon erg gezond.

1. Goed voor je hersenen

Zoals al gezegd, bevat avocado heel veel gezonde omega 3 vetten en die doen je hersenen enorm goed. Die vetten zijn zo goed dat ze kunnen helpen bij het voorkomen van depressies. Ze kunnen zelfs een rol spelen bij het voorkomen van hersenaandoeningen zoals Alzheimer.

2. Helpt bij afvallen

Avocado is bijzonder vezelrijk en daarom kan het helpen bij afvallen (3). Ook verzadigt het eten van een avocado enorm, waardoor je – als het goed is – minder calorieën eet, omdat je simpelweg geen trek hebt.

3. Goed voor je zenuwstelsel

Ook je zenuwstelsel heeft baat bij het regelmatig eten van avocado. Dit komt onder andere door die gezonde vetten (daar heb je ze weer).

4. Goed voor je hart

Avocado is goed voor je hart. Dit komt onder andere door de gezonde omega 3 vetten, maar ook door andere stofjes die de avocado rijk is. Uit studies blijkt dan mensen die dit stofje (folaat en vitamine B6) geregeld binnen krijgen, via hun voeding, minder vaak hartaandoeningen krijgen (4).

5. Cholesterol verlagend

Avocado bevat een stofje, dat in meer plantensoorten voorkomt, die je cholesterol verlaagt (5).

6. Goed voor je bloeddruk

Het mineraal kalium, dat rijkelijk aanwezig is in avocado, helpt je bloeddruk laag te houden.

7. Avocado stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Doordat avocado veel vezels bevat, helpt het je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. En dat is weer heel belangrijk voor je gezondheid in het algemeen en voor je gewicht.

8. Avocado werkt ontstekingsremmend

De vele mineralen in avocado helpen je lichaam om ontstekingen tegen te gaan.

En, wat kan jij ermee?

Wat kan jij nou met avocado? Nou, het zit bomvol gezonde vetten, mineralen, vitaminen en vezels. Het kan geen kwaad om het wat vaker te eten (6). Maar goed, hoe maak je het klaar? Nou, dat is vrij simpel. Je snijdt de avocado met een scherp mes helemaal door, totdat je bij de (grote) pit komt.

Je snijdt vervolgens langs de pit, zodat je 2 halve avocado’s krijgt. Die haal je van elkaar af, de pit verwijder je door er met een scherp mes op te slaan en het er uit te wrikken. Je kan de avocado in reepjes snijden en ze toevoegen aan een salade (wel eerst voorzichtig leeg lepelen en de schil niet gebruiken).

Je kan er ook een lekker guacamole maken (7). Een ideale snack die niet alleen lekker is maar ook enorm vult.

Als je ook wat bewuster, gezonder en lekkerder wilt eten lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens. Dat staat bomvol met inzichten om gezonde, lekkere en voedzame maaltijden op tafel te zetten.

Of misschien wil je een paar kilo afvallen en hebben je vorige pogingen helaas niet veel geholpen. Lees dan het e-boek Afvallen Veranderen en ontdek hoe je stap voor stap op een gezond gewicht komt.

Tot slot heb ik hier nog een lekker recept voor je met avocado (guacamole en zalm). Simpel te maken en super lekker.

Bronnen:
(1) https://nl.wikipedia.org/wiki/Avocado
(2) http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/mineralen/?q=avocado
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26321743
(4) http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=187209
(5) https://nl.wikipedia.org/wiki/B%C3%A8ta-sitosterol
(6) http://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/dont-fear-fats-be-cautious-with-carbs/
(7) http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/guacamole/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!