Voedingsmiddelen die je bloeddruk kunnen verlagen.

Een hoge bloeddruk is een stille sluipmoordenaar. Volgens het RIVM lijdt één op de drie Nederlanders aan een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is bijzonder risicovol. Je hoge bloeddruk kan immers een opmaat zijn voor hart- en vaatziekten en beroertes met eventueel de dood tot gevolg. Een hoge bloeddruk is eigenlijk dus een tikkende tijdbom. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die de bloeddruk kunnen verlagen. En gelukkig zijn deze voedingsmiddelen in ruime mate verkrijgbaar en absoluut niet duur. Ik dit artikel lees je welke voedingsmiddelen helpen om een hoge bloeddruk te verlagen. 

Hoe kom je aan een hoge bloeddruk ?

Laten we eerste even kijken hoe een hoge bloeddruk tot stand komt. Grofweg kun je stellen dat ongezonde gewoonten een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Ik zeg hier speciaal “kunnen” omdat elk lichaam weer anders is en elk lichaam reageert verschillend op hetgeen waar het aan bloot wordt gesteld.

Zo kent iedereen wel iemand die heel oud is geworden, ondanks het feit dat deze persoon veel gerookt heeft gedurende zijn of haar leven. Aan de andere kant ken iedereen ook wel iemand die juist daardoor eerder is heengegaan.

Maar goed, een hoge bloeddruk kan tot stand komen door bijvoorbeeld stress, roken en ongezonde voeding.

Bloeddruk verlagen. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen.

Heb jij ook last van stress, depressiviteit, spanningen, gejaagdheid, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? In het e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe hele kleine stofjes – neurotransmitters – daar verantwoordelijke voor zijn. Je leert om deze stofjes in je voordeel te laten werken.

Voedingsmiddelen die de bloeddruk helpen te verlagen

In dit artikel zet ik een aantal voedingsmiddelen voor je op een rij die bijdragen aan het voorkomen van een hoge bloeddruk.

1. Rozijnen kunnen de bloeddruk verlagen.

Door drie maal daags een handje rozijnen te eten, bereik je al resultaten¹. Dit bleek uit een onderzoek waarbij 46 mannen en vrouwen met een hoge bloeddruk, gedurende 12 weken werden gevolgd. In die 12 weken kregen zij rozijnen.

Hoe simpel kun je het hebben?

2. Bietensap kan de bloeddruk binnen enkele uren verlagen.

Ik ben echt een mega fan van bietensap. Niet omdat het zo lekker is (ik vind het namelijk niet heel erg lekker). Het gaat juist om de gezondheidsvoordelen.

Bietensap verwijdt namelijk je bloedvaten, waardoor het bloed er gemakkelijker doorheen kan. Dit komt door het stofje nitriet. Het is echter niet verstandig om elke dag bietensap te drinken. Ook hier geldt, overdaad schaadt.

Bietensap helpt overigens niet alleen om je bloeddruk te verlagen. Ook je sportieve prestaties verbeteren.

3. Havermout

Havermout en ander onbewerkte volle en vezelrijke ontbijtgranen dragen ook bij aan het verlagen van de bloeddruk. Dit bleek uit een Harvard studie. Ook blijken volle granen, je leven in zijn geheel te verlengen. Het is dus geen gek idee om ‘s ochtends een kom havermout te eten.

Havermout gezond, NLbewustgezond.nl E-boek Gezond in 10 stappen.

4. Bosbessen

Bosbessen bevatten ook stofjes die je beschermen tegen een hoge bloeddruk. Het mooie van bosbessen is dat je er maar één portie per week van nodig hebt. Een ander voordeel is dat ze goedkoper zijn dan sommige superfoods.

Verwerk ze ‘s ochtends in je smoothie. Doe ik ook. Super lekker, makkelijk en gezond.

5. Knoflook

Knoflook kent ook een bloeddruk verlagend effect. Al meer dan 5.000 jaar wordt knoflook als medicijn gebruikt. Reden temeer om vaker een teentje knoflook door je eten heen te persen. Er wordt wel gezegd: ‘One garlic a day, keeps the docter away’.

Knoflook bloeddruk verlagend. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Overdrijf echter niet met de hoeveelheid knoflook. Het is natuurlijk leuk dat de dokter wegblijft, maar het is niet de bedoeling dat anderen uit je buurt blijven.

6. Cacao

Cacao bevat hoge concentraties flavonoïden en magnesium, wat je vooral vindt in donkere en bittere chocola. En dat helpt de bloeddruk te verlagen. Het is echter niet zo dat elke reep chocola goed is voor je. Kijk goed naar het etiket, omdat in veel chocolade extra suiker is verwerkt.

7. Chilipeper

Hete chilipeper kan ook bloeddruk verlagend werken. Chilipeper bevat een stofje dat de bloedvaten, net als bietensap, verwijdt. Een ander voordeel van chilipeper is dat het een klein beetje bijdraagt aan het verminderen van je lichaamsgewicht.

Doordat chilipeper heet van smaak is, heeft je lichaam extra energie nodig om zichzelf te koelen. Daardoor verbrand je extra calorieën. Heet eten heeft dus zo zijn voordelen, het geeft je metabolisme een boost.

8. Kurkuma

Het kruid kurkuma komt op menig lijstje voor van gezonde voedingsmiddelen en gezonde kruiden. Kurkuma zit vol met antioxidanten en het werkt ontstekingsremmend en het verwijdt, net als chilipeper en bietensap, je bloedvaten.

Gezonde voeding en gezond gewicht

Gezonde voeding draagt dus bij aan een goede bloeddruk en dit geldt ook voor een gezond gewicht.

Iedereen kent het belang wel van een goede gezondheid en een gezond gewicht. Dat weet iedereen. De vraag is nu hoe breng je het nou eigenlijk in de praktijk? Waar begin je en met wat kun je het beste starten? Ik vertel het je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Overgewicht speelt ook vaak een belangrijke rol bij een hoge bloeddruk. Wil jij ook slanker zijn en ben je de worsteling met je gewicht ook gewoon beu? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Wat ook heel veel mensen lezen; het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Schrijf je in voor de maandelijkse update en ontvang vele gezonde tips en inzichten in je mailbox.

Bronnen:
1. http://www.cardiosource.org/News-Media/Media-Center/News-Releases/2012/03/Raisins_BP.aspx
2. http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/voeding/wat-is-de-relatie-tussen-voeding-en-gezondheid/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!