Hoe gezond is vlees?

Wie eet er nou geen vlees? Bijna iedereen vindt het lekker en bij de meeste maaltijden vind je wel een stukje vlees. Als mens eten we bijna allemaal vlees. Het aantal vegetariërs in Nederland ligt rond de 750.000 personen. Even rekenen… dat is minder dan 5% van het totaal aantal Nederlanders. Vlees bevat belangrijke mineralen, vitaminen, goede voedingsvetten en eiwitten. Je lichaam kan deze bouw- en voedingsstoffen heel goed gebruiken. Maar is vlees in zijn geheel wel zo gezond? Er zijn in de afgelopen jaren meerdere schandalen geweest en hoe zit het met die verzadigde vetten? Deze vetten zouden tot chronische aandoeningen kunnen leiden zoals bepaalde typen kanker, overgewicht en jicht. Geen prettige gedachte dus. Daarover gaat dit artikel, is vlees nou wel of niet gezond?

Hoe lang eten wij al vlees?

De mens eet al vlees sinds de oertijd. Dit geldt ook voor andere voedingsbronnen zoals noten, zaden, pitten, bessen, fruit, groenten, planten en vis. Deze voedselcategorieën zou je oervoeding kunnen noemen. Dankzij deze voedingsmiddelen heeft je lichaam zich geëvolueerd tot wat het nu is.

De oermens at dus ook vlees. Er wordt vanuit gegaan dat de prehistorische mens ongeveer 30% van zijn energie inname haalde uit vlees. Sommigen stellen dat dit percentage hoger ligt, andere stellen dat het lager is. Waar het meer om draait, naar mijn idee, is de kwaliteit van het vlees. Dit is een heel erg belangrijk punt.Bewerkt vlees. Hoe gezond is vlees? Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

Vlees vroeger en nu

Er bestaat een heel groot verschil met het vlees dat onze voorouders aten en het vlees dat wij tegenwoordig eten. Je zult begrijpen dat er in de prehistorie nog geen biologische veeteelt, dan wel dat er een bio-industrie bestond. De vleesbronnen zoals runderen, kippen en schapen, liepen immers vrij in het rond en aten hun natuurlijke voedsel.

Voor koeien is dit natuurlijke voedsel bijvoorbeeld gras. Koeien beschikken niet voor niets over 4 magen om het gras te verteren. Wij mensen kunnen geen gras verteren omdat wij over slechts 1 maag beschikken.

Waarom is het zo belangrijk dat de vleesbronnen hun eigen, natuurlijke voedsel eten? Dat is belangrijk omdat juist dit natuurlijk voedsel de juiste bouwstoffen bevat, waarmee de dieren zo gezond mogelijk op konden groeien.

Een koe hoort dus gras te eten en geen maïs, zoals tegenwoordig vaak wel gebeurt. maïs kan ervoor zorgen dat de koe vetter wordt en dus zwaarder wordt. Dit is goed om de opbrengst per koe op te voeren, maar dit is niet zo goed voor de kwaliteit van het vlees. Het vlees van een koe die veel maïs heeft gegeten bevat veel ontsteking-stimulerende stoffen zoals de omega 6 vetten.

Daarnaast kregen onze vleesbronnen, in de oertijd, voldoende beweging, zodat hun spieren veelal bestond uit mager weefsel dat boordevol met goede bouwstoffen zat. Dit maakte hun vlees gezond.

Van toen naar nu

Hoe anders wordt het vlees tegenwoordig geproduceerd? Je hebt vast wel eens een documentaire gezien over hoe kippen, varkens en runderen worden gefokt. Dat ziet er niet best uit. Vanwege de kosten worden veel dieren op een beperkte plek gezet en ze worden gevoed met, voor de dieren, onnatuurlijke voeding.

Zo krijgen veel bijvoorbeeld koeien voeding gebaseerd op maïs voorgeschoteld. Dat is goedkoper (voor de mens), maar voor de koe is het niet natuurlijk. Hierdoor gaat de kwaliteit van het vlees van de koe een beetje achteruit. De koe eet immers haar eigen, natuurlijke voeding niet.

Om ervoor te zorgen dat de dieren niet ziek worden krijgen ze preventief antibiotica toegediend. Antibiotica staat voor “niet leven”. Het gedeelte “anti”, staat voor niet en “biotica” staat voor het leven. Best vreemd dus dat er een goedje bestaat dat doorgaat voor een geneesmiddel, maar wat eigenlijk “niet leven” betekend. Maar goed, dat even terzijde.

Onnatuurlijk leidt tot minder gezond

Waar het natuurlijk om gaat is dit; wanneer je een dier voedt met onnatuurlijke voeding, dan beïnvloedt dit de kwaliteit van het vlees. Stop je er rommel in, dan wordt het vlees ook rommel. Tegenwoordig bevatten vleesproducten uit de bio-industrie veel meer verzadigde vetten dan in de prehistorie. Wat we toen aten, heeft bepaald hoe ons lichaam zich heeft ontwikkeld.

Dit verklaart de huidige trend naar oervoeding. Hoe dichter bij de natuur, hoe gezonder, zo wordt gezegd. Dit zou verklaren dat biologisch vlees, van de biologische slager gezonder is dan industrieel geproduceerd vleesproducten.

Bewerkte vleesproducten bevatten meestal allerlei synthetische additieven, zoals e-nummers, extra zout en zelfs suiker. Je vindt deze stoffen op het etiket van het product. Deze stoffen zijn veelal in een laboratorium ontwikkeld en dienen ertoe om meer smaak te geven en om het product langer houdbaar te laten zijn, of om er beter uit te laten zien om maar wat te noemen.

Het nadeel van deze stoffen is dat je lichaam er nog niet aan gewend is.

Bewerkte vleeswaren zoals worsten, voorverpakte vleeswaren, bevatten veel additieven zoals e-nummers en extra zout. Ons lichaam kan daar niet goed tegen. Dit zou je kunnen merken aan allerlei vage klachten zoals allergieën en darmproblemen.

Soms denk je gezond te eten en dan blijkt het toch weer niet zo gezond. Net zo als het met vlees gaat, is kennis over gezond eten en leven super belangrijk. Maar ja, waar haal je de tijd vandaan om er uitgebreid over te lezen. Lees daarom het e-boek Gezond in 10 stappen ook eens.

Bewerkt vlees. Hoe gezond is vlees? Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen

Conclusie

Vlees kan dus bijdragen aan je gezondheid, mits je ervoor zorgt dat het vlees puur is, dus zonder toevoegingen en bij voorkeur biologisch. Koop vlees dat onbewerkt is of niet verwerkt. Hiermee bedoel ik vlees dat bestaat uit één stuk, zoals biefstuk en niet een grillworst, een kip nugget, een frikandel of een hamburger.

Ten slotte hoef je het niet dagelijks te eten. De bandbreedte, die de verschillende partijen adviseren voor dagelijkse vleesconsumptie, ligt tussen de 125 gram en de 300 gram. Je kunt relatief eenvoudig binnen deze bandbreedte blijven door 1 of 2x per week vegetarisch te eten.

Wil je meer weten over gezond leven, gezond eten en een gezond gewicht. Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Lees tip

Het e-boek Van Stress Naar Geluk is trouwens momenteel het meeste gelezen e-boek.

Mensen denken nog wel eens dat je door veel vlees te eten (vlees bevat eiwitten) zou afvallen. Eiwitrijke diëten zijn immers populair bij mensen die willen afvallen. In de praktijk werkt dit toch een beetje anders. Wil je meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

NLbewustvoedingsadvies

Je kunt dus best vlees eten. Als voedingsadviseur vertel ik dit vaak aan mensen. Het is natuurlijk ook de bedoeling dat je andere voedingsmiddelen eet, zodat je niet dik wordt, niet ziek wordt en zodat je je fit blijft voelen.

Wil jij persoonlijk voedingsadvies? Maak dan ook een online afspraak met mij.

Vergeet je niet aan te melden voor de maandelijkse update, vol met leuke en gezonde tips. Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. https://www.naturalnews.com/032890_red_meat_food_additives.html
2. https://www.healthline.com/nutrition/is-red-meat-bad-for-you-or-good#section8
3. https://www.vivalasvegas.nl/hoeveel-veganisten-vegetariers-nederland/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!