Veel calorieën verbranden, snel fit en slank.


Calorieën verbranden NLbewustgezond.nlHoe kan je meer calorieën verbranden, zodat de kilo’s er niet aanvliegen? In deze periode van het jaar zijn veel mensen zich wat bewuster van hetgeen ze eten. Dit kan met goede voornemens te maken hebben. Hoe dan ook, mensen zijn vaak wat ongeduldig en willen snel resultaten zien. Ik heb een aantal sporten voor je op een rijtje gezet, waar je veel calorieën verbranden kan en want je wilt snel fitter en slanker worden. 

Calorieën verbranden door ze te eten

Wat zijn calorieën? Het zijn in ieder geval geen beestjes die ‘s nachts je kleding kleiner maken. Een calorie staat voor de eenheid energie die de hoeveelheid van 1 gram water met 1 graad Celsius te verwarmen. Het woord calor is Latijn (in het Spaans ook) voor warmte.

Mensen maken nog weleens de fout dat ze tijdelijk minder calorieën gaan eten, zoals bij sommige diëten het geval is. Helaas zijn de resultaten – je valt echt wel een paar kilo af – maar van korte duur. Als je stopt met het dieet, dan kom je helaas weer aan.

‘Maar wacht even’, denk je nu misschien, ‘als je te lang en teveel calorieën eet, dan kom je aan. Werkt het omgekeerde dan ook niet zo?’ Nee, door minder calorieën te eten val je niet structureel af. Door minder calorieën te eten, val je wel tijdelijk af. Echter na een week of 6 begint de snelheid van het afvallen, af te nemen.

In deze periode verliezen veel mensen hun motivatie en laten ze de teugels vieren. Het gevolg is dat ze dagelijks weer op het gebruikelijke calorieën schema zitten. Hierdoor komen ze weer aan.

Hoe komt dat?

Hoe komt het dat je aankomt van het eten van teveel calorieën, maar dat de omgekeerde weg – calorieën minderen – niet dezelfde resultaten oplevert bij afvallen? Dit komt omdat aankomen en afvallen beiden geen lineaire processen zijn. Als je dagelijks meer calorieën binnen krijgt dan dat je er verbrandt, dan kom je aan.

Echter, op een bepaalt moment is je lichaam op dusdanige wijze in omvang toegenomen, dat het al die calorieën nodig heeft om zichzelf in stand te houden. Het in stand houden van je vetmassa kost bijvoorbeeld ook energie en het voortbewegen van je (zware) lichaam kost ook wat meer energie.

Je lichaam is dus op een punt aangekomen dat het overschot aan calorieën niet meer zorgt voor het toenemen van je lichaamsgewicht. De andere kant op, door het eten van minder calorieën, zul je in de eerste paar weken best een kilo of 5 afvallen. Echter, ook hier went je lichaam aan die calorie-inname.

Het metabolisme (stofwisseling) gaat simpelweg spaarzamer om met de calorieën die het nog wel binnen krijgt. Hierdoor ziet je lichaam het tijdelijk eten van minder calorieën, als normaal. Als je nog meer wilt afvallen, dan zou je nog minder calorieën dienen te eten.

Je begrijpt dat deze methode eindig is. Op een bepaalt moment kun je niet nóg minder calorieën eten. Al in 1944 is aangetoond dat ‘uithonger diëten’ tijdelijke gewichtsreductie opleverden, maar op lange termijn leidden tot gewichtstoename.

Daarbij is de ene calorie de andere niet. Een fructose calorie uit een appel heeft een andere uitwerking op je lichaam dan een fructose calorie uit frisdrank. Dit heeft te maken met de vezels die wel in een appel zitten en niet in frisdrank. Calorieën uit eiwitten hebben ook weer een andere uitwerking dan de calorieën van zetmeelproducten. Wil je hier meer over weten, lees dan dit e-boek.

Sporten waarmee je veel calorieën verbrandt

Er is een aantal sporten waarmee je een boel calorieën verbranden kan. Ik vind deze sporten effectiever dan hardlopen, wielrennen en zwemmen. Dit komt doordat ze een combinatie zijn tussen kracht- en conditiesporten. Je lichaam heeft amper de tijd om aan het type beweging te wennen en daardoor kost het je veel energie.

Tijdens de training gebuikt je lichaam een boel energie en daarna, als je lichaam herstelt, dan blijft je lichaam wat meer energie gebruiken. Het gevolg; extra calorieën verbranden- ook als je slaapt of op de bank zit – en doorgaans haalt je lichaam die uit je vetreserves.

Ook neemt je spiermassa toe, met de onderstaande sporten. En dat is gunstig want je spieren verbruiken dagelijks heel veel energie. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie er naar die spieren gaat, hoe effectiever je lichaamsgewicht daalt.

Nou, wat zijn die sporten dan?

Bootcamp

Deze vorm van training komt oorspronkelijk uit het Amerikaanse leger en is in Nederland razend populair. Je traint doorgaans in een groep, in de buitenlucht met een bootcamp instructeur. De training kenmerkt zich vooral door hardlopen, interval training en krachtoefeningen.

Dit maakt bootcamp een prima manier om snel in conditie te geraken, fit en slanker te worden.

CrossFit

Zelf ben ik een voorstander van CrossFit. Ik probeer het wekelijks 2x te doen. CrossFit wordt doorgaans beoefend in zogenaamde CrossFit sportscholen (boxes) en het combineert de sporten gewichtheffen, atletiek, gymnastiek en fitness.

De oefeningen die je doet liggen in het verlengde van trekken, duwen, stoten, heffen, jezelf optrekken en dergelijken. Ook CrossFit is een prima manier om snel fit, slanker en ook sterker te worden. Ook met CrossFit zal je veel calorieën verbranden.

HIIT

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. HIIT is een efficiënte training als je lichaamsvet wilt verbranden. Je kunt het combineren met je fitness programma, of met typische cardio sporten zoals hardlopen, wielrennen en zwemmen.

Tijdens een training voer je periodiek het tempo op, waardoor je hart sneller gaat kloppen. Na een bepaalde periode – dit kan 10 seconden zijn, maar ook 1 minuut of zelfs 5 minuten – verlaag je de intensiteit van de training weer. Het resultaat van een HIIT is dat je in minder tijd een hoger trainingsrendement behaalt.

En, wat kan jij hiermee?

CrossFit, bootcamp en HIIT zijn pittige trainingen, waarbij een boel calorieën verbranden. Maar de trainingen hebben een flinke bonus. Doordat je lichaam tot wel 48 uur nodig heeft om te herstellen, van de training, verbrandt je gedurende die 48 uur extra calorieën. En dat is nog niet alles.

Deze sporten zorgen niet alleen voor een verbetering van je conditie en je kracht, maar ook een vergroting van je spiermassa. Spiermassa verbrandt sowieso veel calorieën, ook ‘s nachts als je ligt te slapen. Je lichaam put dan de benodigde energie uit je vetreserves. Het gevolg; je valt af.

Je kunt echter nog zoveel sporten als je wilt, maar als je niet de goede voeding eet, dan blijft het effect gering. Lees daarom over gezond eten in dit e-boek. Een gezond gewicht begint in de keuken, wordt weleens gezegd.

Als je verantwoord wilt afvallen (en op dat streefgewicht wilt blijven) kijk dan eens naar het leuke e-boek Afvallen Veranderen. In dit e-boek ontdek je vele hulpmiddelen die je helpen om op je streefgewicht te komen.

Snel calorieën verbranden doe je in de 30.000 calorieën challenge.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Calorie
http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/diets-weight-loss-carbohydrate-protein-fat/
http://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/physical-activity-and-obesity/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!