Menu

Blog

Cart

2019-06-10

Je metabolisme versnellen helpt je enorm om af te vallen en bij gewichtscontrole. Het metabolisme bepaalt namelijk hoe snel je lichaam voeding kan omzetten in energie. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, hoe beter je je gewicht onder controle kan houden, of hoe beter je zult afvallen. Je metabolisme versnellen helpt dus bij een gezond gewicht. Gelukkig zijn er genoeg factoren die je metabolisme versnellen, zoals je voedingskeuze. Welke voedingsmiddelen dat zijn lees je in dit artikel. 

Je metabolisme versnellen door te eten

Wat is dat eigenlijk, je metabolisme? Metabolisme is een ander woord door stofwisseling. Het zorgt ervoor dat voeding in energie wordt omgezet, zodat je lichaam het kan gebruiken. Hoe sneller dit proces verloopt, hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt. Door meer calorieën te verbranden help je je lichaam om op gewicht te blijven, of om af te vallen.

Metabolisme versnellen en afvallen. Meer weten? Download het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Bepaalde factoren zorgen ervoor dat je metabolisme vertraagt. Deze factoren zijn onder andere je leeftijd en je geslacht. Deze factoren kun je niet beïnvloeden.

Gelukkig zijn er manieren die je metabolisme versnellen. Denk hierbij aan lichaamsbeweging. Door meer en vaker te bewegen en door het kweken van spiermassa zal je metabolisme versnellen.

Waarom spieren?

Spieren vragen dagelijks heel veel calorieën. Vandaar dat een toename van je spiermassa je metabolisme laat versnellen. Een van de gevolgen hiervan is, is dat je slanker wordt.

Dus: Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling of spijsvertering. Dit proces kost energie. Je verbrandt dus calorieën doordat je lichaam het eten dat je binnen krijgt, omzet in energie. Echter door bepaalde voedingskeuzes kan je de snelheid van je metabolisme versnellen.

10 Voedingstips die je metabolisme versnellen

In de onderstaande 10 tips, ontdek je welke voedingsmiddelen je metabolisme versnellen. Als je hier nog meer over wilt weten, download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten. Daarin lees je nog veel meer.

1. Drink water, zwarte koffie en groene thee

Als je niet genoeg drink, dan vertraagt je stofwisseling. En dat is absoluut niet handig. Water lest je dorst en bevat geen calorieën. Ook laat water je metabolisme versnellen.

Zwarte koffie laat ook je metabolisme versnellen. Het is niet de bedoeling dat je er melk en suiker in doet, omdat dan het effect wordt opgeheven.

Ook groene thee bevat een stofje die je metabolisme versnellen. Verwacht er echter niet teveel van, maar alle kleine beetjes helpen.

Al deze 3 dranken hebben in ieder geval een beter effect dan frisdrank en andere gezoete drankjes.

2. Eet eiwitten

Het kost je lichaam meer moeite om eiwitten af te breken dan vetten en koolhydraten. Doordat je eiwitrijke voeding eet verbrand je ongeveer 2 keer zoveel calorieën. Voorbeelden van gezonde eiwitten zijn: eieren, vis en schaaldieren, mager (grasgevoerd) rundvlees, bonen, tofu, kip en noten.

3. Eet genoeg

Als je wilt afvallen; Geen crash diëten! en ga ook niet minder eten!

Hierdoor krijg je veel te weinig calorieën binnen. Ongeveer 75% van je voeding gebruikt je lichaam voor allerlei belangrijke lichaamsprocessen zoals het verteren van je eten, het kloppen van je hart, het groeien van je haren, het herstellen van weefsel en de werking van je organen.

Als je te weinig gaat eten, dan breng je al die processen in gevaar. En dat is totaal niet wenselijk en totaal niet gezond.

Natuurlijk val je in het begin af. Tot wel een paar kilo in een paar weken.

Maar je lichaam wil eigenlijk helemaal niet afvallen en het heeft daar iets op gevonden. Juist doordat je te weinig calorieën binnen krijgt – omdat je op een tijdelijk dieet zit – verbrandt je lichaam gewoon een deel van je spiermassa om in de broodnodige energiebehoefte te voorzien.

Dit betekent; minder spieren. En minder spiermassa betekent juist een vertraging van je metabolisme. Het gevolg? Nadat je eerst een paar kilo bent afgevallen, kom je weer aan, terwijl  je niet meer eet dan voorheen. Dat is dus flink balen. Herkenbaar?

Wil je verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

  • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
  • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
  • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

4. Kruid je eten

Je eten kruiden is niet alleen lekker, het laat ook je metabolisme versnellen. Een voorbeeld hiervan zijn chilipepers. Chilipepers bevatten het stofje capsaïcine en dit stofje boost je metabolisme gedurende de eerste uren na je maaltijd.

Afvallen door “heet” te eten, hoe mooi kan je het hebben?

5. Zuurkool

Eet vaker zuurkool. Zuurkool is super gezond. Het bevat veel mineralen, vitaminen, vezels en het zit vol probiotica. Daarom helpt zuurkool je lichaam te ontgiften en je darmen met goede bacteriën te bevolken, waardoor ze beter in staat zijn je eten te verteren.

6. Boerenkool

Boerenkool is ook zo’n super gezond voedingsmiddel van eigen bodem. Het bevat maar weinig calorieën en heel veel vezels, mineralen en andere gezonde stoffen.

Je lichaam heeft er vrij veel moeite mee om vezels te verteren. Hierdoor verbruik je steeds extra calorieën. Boerenkool helpt niet alleen je metabolisme te versnellen, het wordt overigens sowieso gezien als een soort superfood.

Meer weten over metabolisme versnellen? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

7. Bessen

Bessen zijn erg gezond. Of je nu aardbeien neemt, frambozen, zwarte bessen of de wat duurdere acai en goji bessen (wel de goede nemen!), ze zitten vol met antioxidanten en vezels. Daarom helpen bessen om allerlei toxische stoffen uit je lichaam te verwijderen. Ook helpen ze bij het proces van metabolisme versnellen.

8. Uien

Uien geven niet allen smaak aan je eten, ze laten ook je metabolisme versnellen. Ui is sowieso erg gezond voor je. Wist je dat uien ook nog een gunstige uitwerking hebben op je hart- en bloedvaten. Ook gaan ze hongerpieken tegen.

9. Vezels

Vezels boosten je metabolisme. Ze bevatten amper calorieën en je lichaam heeft er veel moeite mee – lees je lichaam gebruikt veel calorieën – om ze te verwerken. Daardoor gaat je lichaam je metabolisme versnellen. Vezels vind je natuurlijk in volkoren producten en havermout is bijvoorbeeld een goede bron van vezels.

Vezels vindt je ook in fruit, groenten, sla en peulvruchten. Wist je trouwens dat wetenschappers van Harvard stellen dat het eten van havermout, een levensverlengende uitwerking kan hebben?

10 Citrusvruchten

Citrusvruchten detoxen onder andere je lichaam en ze laten je metabolisme versnellen. Een goede extra tip kan zijn; heet water met verse citroensap, ’s ochtends bij je ontbijt.

Meer weten?

Je kan dus zelf je metabolisme versnellen door de bovenstaande 10 voedingsmiddelen vaker te eten/drinken. Ik hoop dat je de tips kan gebruiken en in je voordeel kan inzetten.

Je metabolisme versnellen is dus een goed manier om af te vallen. Wil je meer weten over afvallen en op je streefgewicht blijven? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

  • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
  • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
  • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wil je meer weten over gezond en lekker eten? Wil je je weer lekker fit en slank voelen?Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen. Het geeft je vele inzichten en tools om je maaltijden gezonder en verantwoord te maken.

Als je wel wat inspiratie kan gebruiken om dagelijks wat gezonds op tafel te zetten, neem dan eens een kijkje op onze recepten pagina.

Wil je meer weten over je metabolisme versnellen? Download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

NLbewustvoedingsadvies

Zal ik jou ook eens persoonlijk bijpraten over gezond eten omdat je niet chronisch ziek worden (wie wil dat nou op latere leeftijd) of omdat je wilt afvallen? Tijdens een online en persoonlijk gesprek kunnen we prima op jouw persoonlijke situatie ingaan en kan ik je voorzien van bruikbare tips en inzichten.

Boek dus ook een online consult voor voedingsadvies. Ik zit vrij vol, maar ik reageer wel binnen 24 uur.

Meld jij je ook aan voor de maandelijkse update?

Maandelijkse updates

Bronnen:
1. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508?pg=2
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0050329/
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0076592/
4. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=186793&resultClick=3
5. https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/metabolisme-verandert-ouder/item70083

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

Andere bekeken ook:

Gezonde levensstijl

10 Bewezen tips voor een gezond leven

Lees meer
Gezonde levensstijl

Superfood is niet duur en niet nieuw

Lees meer
Blog

Een gezond voedingspatroon preventief tegen ziektes?

Lees meer

Mis geen gezonde tips meer