Afvallen met voedingsmiddelen die je metabolisme versnellen

Je doet er goed aan je metabolisme te versnellen. Waarom? Het metabolisme versnellen kan je enorm helpen om af te vallen. En wanneer je eenmaal bent afgevallen, dan helpt het snelle metabolisme bij gewichtscontrole. Je komt dus niet snel weer aan. Het metabolisme bepaalt namelijk hoe snel je lichaam voeding kan omzetten in energie. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, hoe beter je je gewicht onder controle kan houden, of hoe beter je zult afvallen. Je metabolisme versnellen helpt dus bij een gezond gewicht. Gelukkig zijn er genoeg factoren die je metabolisme versnellen, zoals je voedingskeuze. In dit artikel leer je 10 manieren om je metabolisme te versnellen. Metabolisme versnellen en afvallen. Meer weten? Download het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Je metabolisme versnellen door te eten

Wat is dat eigenlijk, je metabolisme? Metabolisme is een ander woord door stofwisseling. Het zorgt ervoor dat voeding in energie wordt omgezet, zodat je lichaam het kan gebruiken. Hoe sneller het metabolisme verloopt, hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt. Door meer calorieën te verbranden help je je lichaam om op gewicht te blijven, of om af te vallen.

Bepaalde factoren zorgen ervoor dat je metabolisme vertraagt. Deze factoren zijn onder andere je leeftijd en je geslacht. Deze factoren kun je niet beïnvloeden.

Gelukkig zijn er manieren die je metabolisme versnellen. Denk hierbij aan lichaamsbeweging. Door meer en vaker te bewegen en door het kweken van spiermassa zal je metabolisme versnellen.

Waarom versnellen spieren je metabolisme?

Spieren vragen dagelijks heel veel calorieën. Vandaar dat een toename van je spiermassa je metabolisme laat versnellen. Een van de merkbare gevolgen hiervan is, is dat je slanker wordt.

Meestal verlies je ook spiermassa wanneer je afvalt. Het kweken van spiermassa, door krachttraining en eiwitrijk te eten, kan dit verlies compenseren (bron).

Dus: Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling of spijsvertering. Dit proces kost energie. Je verbrandt dus calorieën doordat je lichaam het eten dat je binnen krijgt, omzet in energie. Echter door bepaalde voedingskeuzes kan je de snelheid van je metabolisme versnellen.

10 Voedingstips die je metabolisme versnellen

In de onderstaande 10 tips, ontdek je welke voedingsmiddelen je metabolisme versnellen. Als je hier nog meer over wilt weten, download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten. Daarin lees je nog veel meer over het versnellen van je metabolisme.

1. Drink water, zwarte koffie en groene thee

Als je niet genoeg drink, dan vertraagt je stofwisseling. En dat is absoluut niet handig. Water lest je dorst en bevat geen calorieën. Ook laat water je metabolisme versnellen.

Zwarte koffie laat ook je metabolisme versnellen (bron). Het is niet de bedoeling dat je er melk en suiker in doet, omdat dan het metabolisme versnellende effect wordt opgeheven.

Ook groene thee bevat een stofje die je metabolisme versnellen (bron). Verwacht er echter niet teveel van, maar alle kleine beetjes helpen.

Al deze 3 dranken hebben in ieder geval een beter effect dan frisdrank en andere gezoete drankjes.

2. Eet eiwitten om je stofwisseling te versnellen

Het kost je lichaam meer moeite om eiwitten af te breken dan voedingsvetten en koolhydraten. Doordat je eiwitrijke voeding eet verbrandt je lichaam ongeveer 2 keer zoveel calorieën. Juist eiwitten helpen dus om je stofwisseling te versnellen (bron).

Voorbeelden van gezonde eiwitten zijn: eieren, vis en schaaldieren, mager (grasgevoerd) rundvlees, bonen, tofu, kip en noten.

3. Eet genoeg

Als je wilt afvallen; Geen crash diëten! en ga ook niet minder eten! Door een crash dieet zal je stofwisseling juist niet versnellen. Het gaat vertragen. En dat is niet de bedoeling. Crash diëten zouden zelfs kunnen leiden tot psychotische aandoeningen (bron).

Door een crash dieet krijg je veel te weinig calorieën binnen. Je eet immers veel minder dan dat je nodig hebt. Sommige crash diëten schrijven niet meer dan 1.000 calorieën per dag voor. Veel te weinig!

Ongeveer 75% van je voeding gebruikt je lichaam voor allerlei belangrijke lichaamsprocessen zoals het verteren van je eten, het kloppen van je hart, het groeien van je haren, het herstellen van weefsel en de werking van je organen.

Juist als je te weinig gaat eten, dan breng je al deze belangrijke processen in gevaar. En dat is totaal niet wenselijk en totaal niet gezond.

Maar je valt toch af?

Natuurlijk val je in het begin af. Tot wel een paar kilo in een paar weken.

Maar je lichaam wil eigenlijk helemaal niet afvallen en het heeft daar iets op gevonden. Juist doordat je te weinig calorieën binnen krijgt – omdat je op een tijdelijk dieet zit – verbrandt je lichaam gewoon een deel van je spiermassa om in de broodnodige energiebehoefte te voorzien.

Dit betekent; minder spieren. En minder spiermassa betekent juist een vertraging van je metabolisme. Het gevolg? Nadat je eerst een paar kilo bent afgevallen, kom je weer aan, terwijl  je niet meer eet dan voorheen. Dat is dus flink balen. Herkenbaar?

Wil je verantwoord afvallen, zonder honger en zonder al te veel poespas? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

4. Kruid je eten

Je eten kruiden is niet alleen lekker, het laat ook je stofwisseling versnellen. Een voorbeeld hiervan zijn chilipepers. Chilipepers bevatten het stofje capsaïcine en dit stofje boost je metabolisme gedurende de eerste uren na je maaltijd (bron).

Afvallen door “heet” te eten, hoe mooi kan je het hebben?

5. Zuurkool

Eet vaker zuurkool. Zuurkool is super gezond en het helpt om je stofwisseling te versnellen. Zo bevat zuurkool veel mineralen, vitaminen, veel vezels ook. Het zit vol probiotica. Daarom helpt zuurkool om je lichaam te ontgiften en tevens helpt zuurkool om je darmen met goede bacteriën te bevolken. Dit noem je ook wel het microbioom.

Wanneer de darmen de verkeerde microbioom bacteriën bevatten, verhoogt het risico op overgewicht (bron) Het is dus belangrijk dat je de juiste voeding eet, omdat juist voeding een grote invloed heeft op de aanwas van de juiste bacteriën in het microbioom (bron).

6. Boerenkool

Boerenkool is ook zo’n super gezond voedingsmiddel van eigen bodem. Het bevat maar weinig calorieën en heel veel vezels, mineralen en andere gezonde stoffen. Eigenlijk geldt voor boerenkool hetzelfde bij zuurkool.

Je lichaam heeft er vrij veel moeite mee om vezels te verteren. Hierdoor verbruik je steeds extra calorieën. Boerenkool helpt niet alleen je stofwisseling te versnellen, waardoor het bijdraagt aan een gezond gewicht. En boerenkool kan je ook zien als een soort superfood.

Meer weten over metabolisme versnellen? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

7. Bessen

Bessen zijn erg gezond. Of je nu aardbeien neemt, frambozen, zwarte bessen of de wat duurdere acai en goji bessen (wel de goede nemen!), ze zitten vol met antioxidanten en vezels. Daarom helpen bessen om allerlei toxische stoffen uit je lichaam te verwijderen. Ook helpen ze bij het proces van metabolisme versnellen.

8. Uien

Uien geven niet allen smaak aan je eten, ze laten ook je metabolisme versnellen. Ui is sowieso erg gezond voor je. Wist je dat uien ook nog een gunstige uitwerking hebben op je hart- en bloedvaten. Ook gaan ze hongerpieken tegen.

Wil jij ook flink en verantwoord afvallen? Je hebt natuurlijk geen zin in hongergevoelens. Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

9. Vezels

Vezels boosten je metabolisme. Ze bevatten amper calorieën en je lichaam heeft er veel moeite mee – lees je lichaam gebruikt veel calorieën – om ze te verwerken. Daardoor gaat je lichaam je metabolisme versnellen (bron). Vezels vind je natuurlijk in vol

Vezels vindt je ook in fruit, groenten, sla en peulvruchten. Wist je trouwens dat wetenschappers van Harvard stellen dat het eten van meer plantaardig voedsel zoals havermout, een levensverlengende uitwerking kan hebben? (bron)

Volkoren producten en havermout is bijvoorbeeld een goede bron van vezels.k het Mediterraanse voedingspatroon zal je goed doen, het bevat veel vezels en helpt je stofwisseling te versnellen (bron). Niet alleen helpt het Mediterraanse voedingspatroon je met afvallen, het is ook nog eens goed voor je hart-en bloedvaten (bron).

10 Citrusvruchten

Citrusvruchten detoxen onder andere je lichaam en ze laten je metabolisme versnellen. Een goede extra tip kan zijn; heet water met verse citroensap, ‘s ochtends bij je ontbijt.

Meer weten?

Je kan dus zelf je metabolisme versnellen door de bovenstaande 10 voedingsmiddelen vaker te eten/drinken. Ik hoop dat je de tips kan gebruiken en in je voordeel kan inzetten.

Je metabolisme versnellen is dus een goed manier om af te vallen. Wil je meer weten over afvallen en op je streefgewicht blijven? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wil je meer weten over gezond en lekker eten? Wil je je weer lekker fit en slank voelen?Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen. Het geeft je vele inzichten en tools om je maaltijden gezonder en verantwoord te maken.

Als je wel wat inspiratie kan gebruiken om dagelijks wat gezonds op tafel te zetten, neem dan eens een kijkje op onze recepten pagina.

Wil je meer weten over je metabolisme versnellen? Download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

NLbewustvoedingsadvies

Zal ik jou ook eens persoonlijk bijpraten over gezond eten omdat je niet chronisch ziek worden (wie wil dat nou op latere leeftijd) of omdat je wilt afvallen? Tijdens een online en persoonlijk gesprek kunnen we prima op jouw persoonlijke situatie ingaan en kan ik je voorzien van bruikbare tips en inzichten.

Boek dus ook een online consult voor voedingsadvies. Ik zit vrij vol, maar ik reageer wel binnen 24 uur.

Meld jij je ook aan voor de maandelijkse update?

Ook leuk te lezen/Bronnen:
1. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508?pg=2
2. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=186793&resultClick=3
3. https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/metabolisme-verandert-ouder/item70083

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

 1. J. Kanebraaier schreef:

  Mijn metabolisme gaat al zo snel dat ik mezelf soms op de rug kijk. Zonder al die foefjes. Maar evengoed bedankt Matthijn