Met bootcamp afvallen. Effectief en afwisselend

Met bootcamp afvallenDe bootcamp rage kan je eigenlijk niet voorbij zijn gegaan. Als je wel eens door een park, een bos, de stad of gewoon langs de weg een groepje mensen zichzelf in het zweet ziet werken, dan is de kans groot dat je een bootcamp clubje hebt gezien. Bootcamp is populair omdat het enorm effectief is. Je verbrandt er in korte tijd veel calorieën mee, je wordt snel fitter, slanker en als je het geregeld doet kan je met bootcamp afvallen. In deze blog heb ik voor je uitgezocht waarom bootcamp afvallen doet bevorderen. 

Met bootcamp afvallen

Met bootcamp afvallen, hoe werkt dat? Eerst gaan we vaststellen wat bootcamp eigenlijk is. Bootcamp komt uit Amerika, waar het als training wordt aangewend om soldaten snel in conditie te brengen. Bootcamp is een vorm van High Intensity Interval Training (HIIT).

Het doel van bootcamp is om je kracht en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Gedurende een uur werk je jezelf behoorlijk in het zweet en verbrand je tot wel 1.000 calorieën. Van bootcamp worden je spieren sterker, je conditie verbetert en je voelt (en wordt) een stuk fitter. Hierdoor word je in korte tijd slanker en kan je ook van bootcamp afvallen.

Je kan dus met bootcamp afvallen, laten we daar eens verder naar kijken. Hoe zit dat? Ik heb het een en ander voor je uitgezocht, hieronder lees je mijn bevindingen.

Waarom zal je door bootcamp afvallen?

Waarom zou je nou (beter) met bootcamp afvallen dan met normale cardio of krachttraining? Bij cardiotraining train je doorgaans op een niveau dat je koolhydraten verbrandt. Die koolhydraten, ook wel glycogeen genoemd (koolhydraten worden tijdens je spijsvertering onder ander in glycogeen omgezet) vormen de brandstof voor je spieren.

Na een cardiotraining worden de koolhydraat (glycogeen) reserves weer aangevuld en zou het best kunnen voorkomen dat je wat meer trek hebt. Je eet dus wat meer, waardoor je amper zult afvallen. Wel bouw je conditie op en dat is ook erg nuttig.

Je zou wel kunnen afvallen met cardiotraining door de intensiteit van de training vrij laag te houden. Hierdoor verbrand je direct lichaamsvet.

Uit een onderzoek blijkt dat, zuurstofopname tijdens traditionele krachtoefeningen significant lager is dan bij bootcamp oefeningen. Dit kan te maken hebben met de combinatie van kracht en uithoudingsvermogen tijdens de bootcamp trainingen.

Wat houdt dat nou precies in, dat de zuurstofopname bij bootcamp veel hoger is dan bij traditionele krachttraining? Nou, dit betekent dat er sprake is van een veel hoger metabolisme. Ofwel, je verbrandt veel meer calorieën. Je verbrandt met bootcamp tot wel 1.000 calorieën per uur!

Hierdoor kan je met bootcamp afvallen. En dat is nog niet alles, want na de training heeft je lichaam tot wel 48 uur de tijd nodig om te herstellen van de training. Dit geldt overigens ook voor krachttraining. Je noemt dit het afterburn effect. Gedurende die 48 verbrand je extra calorieën.

Veel van die extra calorieën onttrekt je lichaam uit je vetreserves. Hierdoor word je slanker. Natuurlijk is het effect gering als je maar 1x per week een bootcamp training doet. Maar goed, als je het regelmatig doet, zal je door bootcamp afvallen.

En, wat kan jij hiermee?

Bootcamp trainingen zijn nooit hetzelfde, wel kom je dezelfde oefeningen regelmatig tegen. Echter ze verschillen vaak van intensiteit. Hierdoor went je lichaam nooit aan de bewegingen, of aan de trainingsroutine. Je lichaam wordt steeds opnieuw geprikkeld. Dat werkt bijzonder effectief en daardoor stimuleert bootcamp afvallen.

Meestal werk je een bootcamp af in de buitenlucht en werk je met je eigen gewicht, of met palen, bankjes of bomen. Net wat voorhanden is. Vooral het feit dat je in de buitenlucht sport kan je behoorlijk goed doen. En ook dat is best lekker.

Je kan dus met bootcamp afvallen doordat je lichaam heel veel zuurstof nodig heeft en daardoor neemt de verbranding van het aantal calorieën toe.

Wil je meer weten over afvallen (en op je streefgewicht blijven)? Dan heb ik een leuk e-boek voor je geschreven. Het heet Afvallen Veranderen. Het staat bomvol tips en handvatten die je kan gebruiken.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bootcamp_(sport)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24942174
http://www.elsevier.nl/Juist/achtergrond/2014/2/De-stad-als-sportschool-1466692W/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!