Snel afvallen met het Dukan dieet?
Het Dukan dieet is in korte tijd erg populair geworden bij mensen die willen afvallen. Het Dukan dieet leidt immers tot prima resultaten. Ook zou het niet moeilijk zijn om je aan het Dukan dieet te houden. Dit is dus goed nieuws voor iedereen die wil afvallen. En dat zijn heel erg veel mensen. Is het Dukan dieet dan de oplossing? Er kleven echter ook een paar nadelen aan Dukan dieet. Ik heb daarom het een en ander voor je uitgezocht. In dit artikel ontdek je wat het Dukan dieet is, waarom het resultaten geeft en wat Dukan dieet met je doet.
Wat is het Dukan dieet?
Het Dukan dieet ontleent haar naam aan de Franse arts dr. Pierre Dukan. Deze Fransman heeft een dieet ontwikkeld waarbij je voedingsvetten en koolhydraten grotendeels schrapt uit je dieet en juist heel veel eiwitten eet. In Frankrijk zijn er, naar verluidt, 5 miljoen volgers van het Dukan dieet.
Het Dukan dieet is een commercieel succes
Miljoenen volgers in Frankrijk, dat is natuurlijk een bijzondere prestatie. Ook in andere landen is het Dukan dieet een commercieel succes. In Spanje bijvoorbeeld werden er in korte tijd meer dan 150.000 boeken verkocht. Ook in Nederland en Engeland hebben veel mensen er kennis van genomen.
Het Dukan dieet is echter wel omstreden. Diverse voedingswetenschappers zijn er niet erg happig op. Daarover straks meer.
Eerst maar eens het begin, wat is het Dukan dieet? Hieronder ontdek je wat het is en welke voedingsmiddelen er voorgeschreven worden en welke juist ‘verboden’ zijn.
Het Dukan dieet bestaat uit 4 fases
Het Dukan dieet bestaat uit de 4 fases. Ieder fase heeft een specifiek doel. Je zou het Dukan dieet kunnen zien als een vrij extreem eiwitrijk dieet, waarbij calorieën tellen niet hoeft. Een nadeel, is dat het heel weinig vezels en gezonde vetten bevat.
Hieronder lees je de 4 verschillende fases van het Dukan dieet.
1. De aanvalsfase van het Dukan dieet
De eerste fase duurt tussen de 1 en de 10 dagen. De duur is afhankelijk van het aantal kilo’s dat je wilt verliezen. Als je minder dan 10 kilo wilt verliezen dan duurt deze fase ongeveer 3 dagen. Wil je meer dan 10 kilo afvallen dan duurt de aanvalsfase 5 dagen.
Je eet in deze fase vooral eiwitten. Hierbij kun je denken aan mager vlees, lever, vis, zeevruchten, gevogelte, eieren en zuivelproducten met een vetgehalte van 0%. Vlees van varken en lam is niet toegestaan, evenals vette vis.
Het is de bedoeling dat je deze voedingsmiddelen bereidt zonder, of met zo min mogelijk vet. Dus geen olijfolie, boter of kokosvet om te bakken.
In de aanvalsfase drink je ook minimal 1,5 liter water per dag. Dit doe je om de afvalstoffen goed te laten afvloeien.
Het vreemde van het Dukan dieet – vind ik – is dat je wel light frisdranken zou mogen drinken. Deze frisdranken bevatten weliswaar weinig calorieën, maar wel zoetstoffen. Juist deze zoetstoffen hebben een soort boomerang effect op je vetopslag.
Via een omweg (een samenspel tussen je hersenen en je hormonen) krijg je meer trek, ga je meer eten en vindt vetopslag plaats.
Bottom line; ik zou het je niet aanbevelen om light frisdranken te drinken als je wilt afvallen.
2. De doorloopfase van het Dukan dieet
In de tweede fase van het Dukan dieet eet je dezelfde voedingsmiddelen als die van de aanvalsfase, aangevuld met groenten, soja, tofu en salades. Hierbij is het wel belangrijk dat je groenten die zetmeel bevatten zoals aardappelen, rijst, erwten, knollen en pasta niet eet.
Ook in deze fase is het de bedoeling dat je zo min mogelijk vet binnen krijgt en dat je 1,5 liter water per dag drinkt. De doorloopfase duurt totdat het streefgewicht is bereikt.
3. Het Dukan dieet fase 3: de consolidatiefase
Fase 3 van het Dukan dieet is de consolidatiefase. In de consolidatiefase van het Dukan dieet eet je dezelfde voedingsmiddelen als in de doorloopfase. Er verandert dus niet veel. De consolidatiefase is bedoeld om het ‘jojo-effect’ te voorkomen.
Het ‘jojo-effect’ kan je natuurlijk ook op ander manieren voorkomen. Meer daarover ontdek je – als je verantwoorde wilt afvallen – in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Ben je ongeduldig en wil je in korte tijd flink (en op de juiste manier) afvallen. Volg dan het plan (e-boek) 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden. Super praktisch!
Tijdens de consolidatiefase is wel het toegestaan om beperkt brood, kaas, fruit en zetmeel te eten. Niet teveel natuurlijk, omdat eiwitten de boventoon blijven voeren.
Het leuke aan deze fase is dat je 2x per week een maaltijd kan ‘zondigen’. Dan eet je dus pizza, een hamburger of een zoete pudding.
Hoelang duurt deze periode? Deze periode van het Dukan dieet duurt 10 dagen per verloren kilo lichaamsgewicht. Dus als je 10 kilo bent afgevallen, dan duurt deze periode 10 x 10 = 100 dagen.
4. De stabilisatiefase
De stabilisatiefase van het Dukan dieet heeft als doel om niet meer aan te komen. Je kunt voortaan eten wat je wilt, maar het is wel belangrijk om 1x per week een pure aanvalsdag (fase 1) in acht te nemen. Tijdens die dag eet je vooral eiwitten en zo min mogelijk vetten.
Vette vis zoals haring, makreel en zalm zijn op die dag bijvoorbeeld niet toegestaan. Ik vind dit vreemd, omdat aan vette vis worden tal van gezonde effecten toegeschreven en ze bevatten eiwitten. Wist je bijvoorbeeld dat de vetten van vis (omega 3) juist de verbranding van lichaamsvet kunnen stimuleren?
Meer weten over gezond en verantwoord wil afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed, geld terug garantie. Zo overtuigd ben ik ervan dit het werkt.
De risico’s van het Dukan dieet
Het Dukan dieet bestaat uit heel veel eiwitten en weinig koolhydraten, vezels en voedingsvetten. Het schrappen van koolhydraten – vooral de bewerkte varianten (cornflakes, cruesli, candy bars, koeken, wit brood) – afkomstig van pasta, aardappelen en rijst vind ik te begrijpen.
Het schrappen van gezonde voedingsvetten en vezels vind ik onverantwoord.
Hieronder lees je de risico’s (of minder goede punten) van het Dukan dieet.
Minder koolhydraten door minder groeten en fruit te eten
In Nederland en andere westerse landen eten we veel te veel koolhydraten. We eten vooral te veel geraffineerde koolhydraten (en ook suikers). Dit leidt dikwijls tot koolhydraat overschotten. En dat is een probleem.
Juist die koolhydraat overschotten slaat je lichaam op in je vetreserves.
Deze (geraffineerde) koolhydraat overschotten maken je dik en ze verzadigen je niet waardoor je nóg meer wilt eten. Dit is pure biologie; je lichaam vraag om (meer) eten, juist omdat je de verkeerde koolhydraten binnen krijgt. Zie het als een vicieuze cirkel.
Tegen biologie (je krijgt hoe dan ook honger) is geen wilskracht opgewassen.
Alle koolhydraten schrappen?
Het Dukan dieet schrijft dus minder koolhydraten voor. Niet alleen de geraffineerde, nee alle koolhydraten worden over 1 kam geschoren. En dat is, wat mij betreft niet zo handig.
Groenten en fruit bevatten immers ook koolhydraten. Echter, deze schrap je dus in de eerste fase van het Dukan dieet. Groente en fruit bevatten daarnaast ook nog talloze andere gezonde voedings- en bouwstoffen die je lichaam gewoon nodig heeft.
Eiwitten bijvoorbeeld, bevatten geen vezels. Groeten en fruit bevatten wel vezels. Vezels zijn er belangrijk om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Vezels zijn ook belangrijk voor een gezonde darmflora.
Een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel staat namelijk in relatie tot overgewicht en obesitas. Dit wil je niet. En een ongezonde darmflora staat in relatie tot allerlei vervelende en vage klachten.
Minder vezels
Het Dukan dieet bevat minder vezels. Maar goed je lichaam heeft vezels nodig, om je darmen het eten op een goede manier te laten verteren. Een tekort aan vezels kan leiden tot verstoppingen in je darmen. Een vezeltekort kan ook leiden tot een verminderde weerstand tegen ziektes.
Vezels verzadigen ook sterk. Je hebt dus niet snel weer honger.
Wil jij liever verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Minder vetten en meer eiwitten
Het Dukan dieet schrijft minder vetten voor. Eiwitten zijn bouwstenen voor al je lichaamscellen. Ze zijn mega belangrijk. Voedingsvetten zijn ook belangrijk.
Vetten vormen namelijk het membraan. Celmembraan is het randje om die lichaamscellen heen. Je hele lichaam bestaat uit lichaamscellen. Al die lichaamscellen worden bij elkaar gehouden door het celmembraan.
Het celmembraan wordt opgebouwd uit voedingsvetten. Wat zou er gebeuren wanneer je minder vetten binnen krijgt? Zomaar een vraag.
Vet is daarnaast een bron van directe energie.
Je kunt je echter afvragen hoe gezond het is om vetten voor een groot deel uit je voedingspatroon te schrappen. De vetten uit vette vis en rauwe noten bijvoorbeeld, zijn bijzonder goed voor onder andere je hersenen en ja hart- en bloedvaten.
Schrappen van 2 van de 3 voedingsbronnen
Het Dukan dieet schrijft voor dat je 2 van de 3 voedingsbronnen schrapt. Het schrappen van 2 van de 3 belangrijke voedingsbronnen – koolhydraten, vetten en eiwitten – kan leiden tot aandoeningen zoals osteoporose en een verminderde opname van vitaminen en mineralen. Niet zo mooi dus.
De vitaminen A, D, E en K bijvoorbeeld zijn in vet oplosbaar. Als er te weinig vetten zijn om deze belangrijke vitamines op te lossen, hoe kunnen zij dan hun (goede) werk doen in je lichaam? Just saying.
Als je meer wilt weten over gezond eten en wat al die voedings- en bouwstoffen met je doen, lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.
Het Dukan dieet werkt niet?
In Engeland staat het Dukan dieet al 3 jaar op de lijst van diëten die je juist zou vermijden. Ook in andere landen blijken voedingsexperts niet altijd een voorstander van het Dukan dieet. Zelf vind ik vooral het schrappen van 2 van de 3 belangrijke voedingsstoffen – sterke focus op eiwitten en heel weinig koolhydraten en vetten – een risico.
Als voedingsdeskundige raad ik het Dukan dieet niet aan bij mijn cliënten.
Lukte bij jou de vorige pogingen om af te vallen ook niet? Ben jij het zat om steeds weer aan te komen, nadat je juist was afgevallen? Ben je het ook zo zat om je onzeker over jezelf te voelen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Je gaat afvallen zonder honger en zonder ingewikkelde schema’s. Niet goed geld terug garantie!
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!
In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
Ben je ongeduldig en wil je snel (en op de juiste manier) een flink aantal kilo’s kwijt? Volg dan de stappen van dit plan (e-boek) 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden. (Niet goed geld terug garantie! Zo overtuigd ben ik ervan dat het werkt).
Meer weten over gezond leven, een slanker postuur en toch blijven genieten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.
NLbewustvoedingsadvies
Ik zou je niet adviseren om voedingsvetten en koolhydraten uit je voedingspatroon weg te halen. Wel zou ik je adviseren om de juiste vetten een koolhydraten te eten.
Kun jij ook wel wat advies, coaching, inspiratie en een stok achter de deur gebruiken? Volg dan ook een online en persoonlijk coachingstraject.
Wil jij ook meer gezonde tips en inzichten van mij ontvangen? Meld je dan ook aan voor de maandelijkse update.
Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Dukan-dieet
2. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20110302_132
3. http://inspanje.nl/algemeen/2813/gevaarlijk-dr-dukan-dieet-verovert-spanje
4. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/an-epidemic-of-obesity/
Ik geloof niet in diëten zoals veel verstandige mensen. De dikste mensen hebben altijd de meeste diëten gevolgd en/of zijn vaak ongelukkig. Ik geloof in orthomoleculair voeding. En verder ook vooral minder eten. Dat kanwel meer eiwitten dan koolhydraten betekenen.
Daar geloof ik ook veel meer in. Vandaar deze blog 🙂
Dit dieet werkte voor mij heel goed. Ik voelde me er super bij en had nergens last van. MAAR het pakt een onderliggend eetproblemen niet aan. Je mag van bepaalde producten onbeperkt ete. Heel handig voor een overeter met eetbuien, want dat is niet nodig. En ongeacht de hoeveelheid viel ik gewoon af! Maar dit is niet levenslang vol te houden. Inmiddels heb ik met gezonde voeding, weinig koolhydraten en genoeg beweging en de juiste psychologische hulp mijn weg gevonden. Maar ik ken de verleidingen van dit soort diëten en boeken maar al te goed.
Wat een geweldige reactie Janine. Dank je wel daarvoor, je slaat de spijker precies op zijn kop. Wat fijn dat je een goede weg hebt gevonden!