Je bent wat je eet, maar wat eet je eigenlijk?

Weet wat je eetJe bent wat je eet, maar weet je eigenlijk wel wat je eet? Dagelijks stop je tal van voedingsmiddelen in je mond. Je eet en drinkt ze zonder er eigenlijk bij na te denken. Vaak eet en drink je ze omdat je het zo gewend bent, vanwege je opvoeding, je cultuur of de beschikbaarheid ervan, of omdat je het lekker vindt.

Weet jij wat je eet?

Elke voedingsmiddel heeft een impact op je lichaam. Je kunt voeding zien als de brandstof van een auto. Als je de verkeerde brandstof in een auto doet – diesel in plaats van benzine – dan gaat de motor stuk. Voeding heeft een soortgelijk effect op je lichaam als de brandstof van een auto. Alleen, wanneer je een auto de verkeerde brandstof geeft, dan merk je dat vrijwel direct.

Wat als je niet goed eet?

Maar als je je lichaam de verkeerde brandstof geeft, dan loopt je motor niet direct vast. De motor van je lichaam gaat echter wel steeds minder goed functioneren, door dat je verkeert eet. Je zou bijvoorbeeld klachten kunnen gaan ervaren zoals allergieën, chronische vermoeidheid, ontstekingen in bijvoorbeeld je maag, depressieve gevoelens, darmproblemen, pijnlijke spieren, een duf of suf gevoel en je zou ook overgewicht kunnen ontwikkelen.

Overgewicht bijvoorbeeld, verhoogt de kans op chronische aandoeningen zoals diabetes 2, osteoporose, hoge bloeddruk, dementie en verschillende vormen van kanker (1). Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft overgewicht.

Waarom eten mensen verkeerd?

Gek genoeg eten veel mensen, bewust dan wel onbewust, de verkeerde brandstof. Die verkeerde brandstof kun je zien als bewerkte voeding. Bewerkte voeding bevat doorgaans weinig voedingsstoffen en ze vullen eigenlijk alleen maar.

Dit houdt in dat je wel veel calorieën binnen krijgt, maar geen stoffen die je lichaam nodig heeft om allerlei processen zoals je spijsvertering, je immuunsysteem, je zenuwstelsel en het herstel van je lichaam goed te kunnen uitvoeren.

Waarom eet je teveel?

Vraag jij je wel eens af waarom een zak chips vaak in 1x leeg gaat, of waarom je zo moeilijk van (melk)chocola kan afblijven?

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten allerlei stofjes die ervoor zorgen dat je er meer van wil eten. Die stofjes kunnen er zelfs voor zorgen dat een serieuze verslaving ontstaat (2). Onderzoekers van de Universiteit van Michigan onderzochten wat de meest verslavende voedingsmiddelen waren.

In dit e-boek lees je veel meer over gezond eten.

Verslavend?

De onderzoekers kwamen tot een lijst van 20 meest verslavende bewerkte voedingsmiddelen. Deze wordt gedomineerd door bewerkt voedsel vol vet en suiker.

“Net zoals drugs bewerkt worden om hun verslavende factor te verhogen, lijkt het erop dat bewerkte voeding zo gemaakt wordt dat we beloond worden als we het eten,” zo leggen de wetenschappers uit. “Door vet, suiker en geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem en suiker toe te voegen, wordt het beloningsgedeelte in onze hersenen geactiveerd.”

Dit zijn de 20 meest verslavende voedingsmiddelen, volgens de onderzoekers:
 Pizza Spek
Chocolade Gefrituurde kip
Chips Croissants
Koekjes Popcorn
IJs Cornflakes
Friet Snoepjes
Cheeseburger Biefstuk
Suikerhoudende frisdrank Muffins
Cake Nootjes
Kaas Eieren

Minder zout doet al wonderen

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten naast allerlei kunstmatig toegevoegde additieven ook vrij veel zout. Als  de producenten van bewerkte voedingsmiddelen de hoeveelheid zout in hun producten met de helft zouden verminderen, dan scheelt dit  de komende 20 jaar zo’n 30.000 hartinfarcten en 53.000 beroertes (3), zo stelt een onderzoekster van het RIVM.

Afgezien van de medische kosten en de verminderde opbrengsten van arbeidsproductiviteit die dat zou schelen, zou dus een heleboel menselijk leed bespaard blijven, indien mensen simpelweg hun zoutconsumptie zouden halveren. Maar als je je niet bewust bent van je zoutconsumptie, omdat je veel bewerkte voeding eet, dan leef je als het ware – onbewust – op een tikkende tijdbom.

En, wat kan jij hiermee?

Je bent wat je eet is een bekende uitspraak, maar door al het aanbod van bewerkte producten, weet je eigenlijk niet goed wat je eet. Om te weten wat je eet, zou de de etiketten van al die voedingsmiddelen kunnen bestuderen. Maar of je daar wijzer van wordt is de vraag.

Vaak staan er – voor veel mensen – onbegrijpelijke namen en ingrediënten op vermeld. Weet jij bijvoorbeeld of gehydrogeneerde vetten gezond of ongezond voor je zijn? Of ken jij het stofje butylhydroxtolueen?

Als je echt wilt weten wat je eet, dan raad ik je aan om verse groenten en vers fruit te kopen, rauwe noten en je vlees en vis bij de speciaalzaak. Je kunt dan letterlijk zien wat je koopt. Kun je wel wat hulp gebruiken bij je zoektocht naar gezond eten? Dan heb ik een leuk en handig e-boek voor je geschreven. Het staat bomvol gezonde inzichten.

Als je gezond eten op tafel wilt zetten, maar je kunt wel wat inspiratie gebruiken, kijk dan eens naar deze gezonde, gemakkelijk te maken en vooral lekkere recepten.

Bronnen:
1. http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/overgewicht/wat-zijn-de-mogelijke-gezondheidsgevolgen-van-overgewicht/
2. http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/516384/dit-zijn-de-meest-verslavende-voedingsmiddelen.html
3.http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2015/Minder_zout_eten_kan_tienduizenden_hartinfarcten_en_beroertes_voorkomen

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!