Waarom koolhydraten je dik kunnen maken, de koolhydraatloop
Koolhydraten maken je op zich niet dik, echter de beschikbare hoeveelheid ervan kan je behoorlijk dik maken. Eigenlijk is je lichaam helemaal niet gebouwd om veel koolhydraten te eten, het is juist gebouwd om veel vetten en eiwitten te kunnen verwerken. Doordat onze voorouders ongeveer 20.000 jaar geleden aan landbouw zijn gaan doen, zijn granen aan ons menu toegevoegd. Dat is op zich nog niet zo’n groot probleem, bewerkte granen vormen het probleem. Bewerkte granen kunnen je behoorlijk in gewicht laten toenemen. In deze blog ontdek je hoe je zogenaamde koolhydraatloop kan stoppen, zodat je gewicht weer naar de gezonde kant gaat.
Verschil in type koolhydraten en ontstaan koolhydraatloop
Hoe zat het ook al weer? Er waren toch verschillende soorten koolhydraten? Nou, koolhydraten zijn afkomstig van granen, maar je vindt ze ook in groenten, fruit en peulvruchten. Het gaat vooral om het type koolhydraat, dat gezond, dan wel ongezond is. Er zijn grofweg 2 typen koolhydraten: complexe koolhydraten en geraffineerde koolhydraten.
Complexe koolhydraten
Dit type koolhydraat is niet geraffineerd, of bewerkt. Deze koolhydraten bestaan uit vezels, vitaminen en mineralen. Je vind ze onder andere in groente, fruit en volle granen zoals havermout, spelt en volkoren producten.
Deze koolhydraten worden langzaam in je lichaam opgenomen. Ze zorgen voor een geringe stijging van je bloedsuikerspiegel. En dat is goed.
Geraffineerde koolhydraten
Bij geraffineerde, of bewerkte koolhydraten zijn de vezels veelal verwijderd van het graan en blijft alleen het (witte) meel over, zoals chips, koek, candy bars, wit brood en witte pasta het geval is. Deze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Hierdoor worden onder andere hongerpieken veroorzaakt. Dit is niet ok.
Je leest meer over koolhydraten en over gezond eten in het algemeen, in dit e-boek. Het is erg praktische geschreven en het staat bomvol goede tips.
Wat gebeurt er met die koolhydraten in je lijf?
Koolhydraatrijk eten zoals patat, wit brood en chips wordt tijdens de spijsvertering omgezet in glucose. Glucose is bloedsuiker en dat wordt aangewend door je lichaamscellen voor energie. Alle koolhydraten, die je eet, worden omgezet in glucose en daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel.
1. Stijging bloedsuikerspiegel
Echter bij de geraffineerde koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel. In korte tijd is er veel glucose in je bloed aanwezig. Die glucose wordt door je lichaamscellen opgenomen, door de tussenkomst van het hormoon insuline.
2. Insuline niveau stijgt
Insuline heeft als functie om de glucose uit je bloedbaan te halen en het in je lichaamscellen te stoppen. Op een bepaalt moment zitten die lichaamscellen vol. Het overschot aan glucose wordt dan in je vetcellen opgeslagen.
3. Vetopslag
Insuline is dus een prima manier om glucose uit je bloedbaan te halen en deze in je lichaamscellen te stoppen. Een nadeel van insuline is echter dat – vooral bij koolhydraat overschotten waardoor veel insuline in je bloedbaan zit – dat je een suf en naar gevoel krijgt als al die glucose is opgeruimd.
4. Honger
Je wil dus weer wat eten en de kans is groot dat dit nieuwe koolhydraten zijn. Deze worden bijna direct toegevoegd aan je vetcellen. Je lichaamscellen zitten immers vol.
5. Insuline blokkeert vetverbranding
Nog een nadeel van insuline is dat het het vermogen van je lichaam blokkeert om lichaamsvet als energiebron aan te wenden.
Door deze stappen komt het dus voor dat je in principe over voldoende energie beschikt – vetmassa is aanwezig – maar dat je lichaam deze niet kan aanspreken, omdat de sleutel van die lichaamscellen (insuline) maar één kant op werkt. Er gaat wel energie in, maar dan gaat de deur dicht. Hoe verander je dat?
Hoe keer je die koolhydraatloop om?
Dat is natuurlijk de vraag. Nou, koolhydraten heb je wel nodig, je hersenen kunnen bijvoorbeeld niet zonder. Het gaat dus om het type koolhydraat. En daar heb je veel invloed op. De onderstaande 3 punten zullen het een en ander voor je verduidelijken.
In dit e-boek ontdek je trouwens hoe je op een verantwoorde manier afvalt en op je streefgewicht blijft.
1. Kies voor de juiste bronnen van koolhydraten
Als je veel chips, cornflakes, cruesli, wit brood, pasta en geregeld koek eet en frisdrank drinkt, dan krijg je een boel geraffineerde koolhydraten binnen. Deze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen en zetten de koolhydraatloop in gang.
Maar als je geregeld fruit eet, verse groente, noten, paddenstoelen, peulvruchten, spel en zuurdesem brood en havermout dan krijg je ook koolhydraten binnen. Echter deze koolhydraten worden niet snel opgenomen in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt en waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt.
Je hebt dus niet snel weer trek, waardoor je minder snel geneigd bent om wat te eten. Daarnaast heeft je lichaam veel minder insuline nodig.
2. Meer vetten
Vet levert dan wel veel calorieën, maar die calorieën plak je lang niet allemaal aan je heupen. Het verteren – metaboliseren – van vetten kost je lichaam namelijk best veel energie. Eiwitten en koolhydraten leveren per gram maar 4 calorieën. Echter, van de 9 calorieën, die 1 gram vet levert, gebruikt je lichaam een deel voor het metabolisme.
Vetten zijn trouwens hard nodig om mineralen op te nemen en de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K te laten opnemen. Oervolken die veel dierlijke vetten aten zoals vis, vlees, rauwe melk en zuivel kregen tot wel 10x zoveel binnen als westerlingen. Ze waren erg gezond.
3. Meer eiwitten
Als je meer vetten eet, dan krijg je bijna automatisch meer eiwitten binnen. Eiwit rijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld kip, vis, ei en vlees en deze bevatten ook vetten. Hierbij kun je denken aan de super gezonde omega 3 vetten (vette vis). Maar je vindt eiwitten ook in paddenstoelen, quinoa en noten.
Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Vrijwel alle eiwitten die je eet gebruikt je lichaam. Overschotten plas je uit. Nog een voordeel van eiwitten boven koolhydraten; ze geven een langdurig verzadigend gevoel.
En, wat kan jij hiermee?
We zijn weer aanbeland bij het praktische deel van de blog; hoe zet je de theorie om in de praktijk? Je eet waarschijnlijk onbewust teveel koolhydraten vanwege de enorme beschikbaarheid ervan. Kijk maar eens om je heen in de supermarkten, bij de pompstations, bedrijfskantines en alle andere plekken waar je eten kunt kopen.
Het aanbod van koolhydraten is enorm. Dat is niet zo vreemd, want ze zijn vrij lang houdbaar. Vooral de bewerkte varianten. Maar goed, de kans dat je er teveel van eet is dus best groot en daardoor zou je er al vrij snel teveel van binnen kunnen krijgen, waardoor de koolhydraatloop ontstaat.
Als jij ook gezonder wilt eten en wellicht wat slanker wilt zijn, lees dan deze combi van e-boeken eens. Het is een leuke aanbieding, die bomvol nuttige tips en inzichten staat, waarmee je uit de voeten kunt.
Je hebt geen invloed in het assortiment van al die winkels en verkoopplaatsen. Je hebt wel invloed in je koopgedrag. Als je geen koek, hamburger, frisdrank of candy bar koopt dan krijg je die koolhydraten ook niet binnen. Kies voor meer groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten.
Wees ook niet bank om wat meer vetten en eiwitten te eten. Weet je niet goed wat je dan op tafel kan zetten? Neem dan eens een kijkje op deze receptenpagina.
Bronnen:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0012817/
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/12/16/dr-david-ludwig-clears-up-carbohydrate-confusion/
http://www.hpdetijd.nl/2016-01-04/voedingsadvies-eet-veel-en-val-af/
http://www.leptine.nl/