Maak meer neurotransmitters aan om je lekker te voelen

Neurotransmitters zijn de boodschappers van je lichaam. Ze dragen boodschappen over van de ene lichaamscel naar de andere. Je zenuwcellen zijn in staat om met elkaar te communiceren met behulp van deze stofjes en daardoor is je lichaam in staat om allerlei functies uit te voeren. Neurotransmitters dragen er ook aan bij dat je emoties zoals angst en liefde kan voelen. Een goede werking van deze stofjes is erg belangrijk, want als neurotransmitters niet goed werken dan kun je allerlei mentale klachten ervaren. Gelukkig kun je er zelf vrij gemakkelijk voor zorgen dat dit systeem goed werkt. In deze blog lees je hoe je dat doet. 

Wat zijn neurotransmitters?

Je hersenen bestaan uit talloze miljarden zenuwcellen. Al die cellen communiceren met elkaar door middel van neurotransmitters. Neurotransmitters brengen dus boodschappen over van de ene naar de andere cel en daardoor kan je lichaam allerlei complexe taken uitvoeren.Neurotransmitters. Meer weten over deze stofjes? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Wat doen neurotransmitters?

Neurotransmitters zijn betrokken bij tal van zaken. Denk hierbij aan je emoties, je dag- en nachtritme, bij stress, je geheugen, je herinneringen, assertiviteit en je seksdrive. En het gaat nog verder. Ze zijn ook betrokken bij een goede werking van je immuunsysteem en je zenuwstelsel.

Omdat neurotransmitters ook bij je zenuwstelsel betrokken zijn beïnvloeden ze ook je motivatie, concentratie, alertheid, pijnsensaties, je gevoel van trots en het ervaren van een ‘kick’.

Wat als je neurotransmitters niet goed werken?

Als je neurotransmitters niet goed werken dan kun je tal van mentale en psychische klachten ervaren. Je kan hierbij denken aan een gering concentratievermogen, angst, slapeloosheid, agressie, een verhoogde pijngevoeligheid, depressie en zelfs eetstoornissen.

Je lichaam maakt zelf deze stofjes zelf aan. Endorfine, dopamine, serotonine en adrenaline zijn voorbeelden van neurotransmitters. Je bent er dus eigenlijk zelf verantwoordelijk voor. Daarom kan je er maar beter voor zorgen dat je het goed aanpakt, want ze beïnvloeden dus voor een heel erg belangrijk deel je gevoelsleven. Het is dus best handig om ze een handje te helpen.

Hoe zorg je ervoor dat neurotransmitters goed werken?

Allereerst is het van belang dat de bloedcirculatie naar je hersenen goed verloopt. Je bloed transporteert onder andere glucose en zuurstof. Glucose is brandstof voor je hersenen. De onderstaande factoren helpen ook bij een goede werking van je neurotransmitters:

Stabiele bloedsuikerspiegel

De zenuwcellen in je hersenen hebben een continue aanvoer van glucose nodig. Glucose ontstaat doordat je lichaam voedingsstoffen zoals complexe koolhydraten, omzet in glucose. Je hersenen kunnen een zeer beperkte glucosevoorraad aanleggen van slechts 2 minuten.

Als die glucosevoorraad uitgeput is dan kun je geïrriteerd raken, je minder goed concentreren, je depressief voelen en tijdelijks zelfs een beetje vergeetachtig raken.

Pieken in je bloedsuikerspiegel, veroorzaakt door suiker, geraffineerde koolhydraten en alcohol, doen je geen goed.

Omega 3 vetten, vitamines en mineralen

Je hersenen bestaan voor meer dan 60% uit vet. Omega 3 vetten spelen een belangrijke rol in de celmembranen van je hersencellen. Omega 3 vetten maken je celwanden namelijk lekker soepel, zodat de boodschappen die de neurotransmitters leveren, gemakkelijk door de cel heen kan.

Vitamines en mineralen zijn betrokken bij de productie, het verzenden en het ontvangen van neurotransmitters.

Voeding

Voedingsmiddelen die de aanmaak van diverse neurotransmitters stimuleren zijn onder andere vis, schelpdieren, eieren, vlees, kaas, melk, avocado, noten, zaden, peulvruchten, bieten, bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes, fruit zoals bananen, broccoli, groene groenten zoals spinazie, aardappelen en uien.

Waardoor ontstaan problemen?

Een neurotransmitter is erg kwetsbaar. Dopamine bijvoorbeeld is zo’n neurotransmitter snel wordt aangetast. Dopamine regelt je immuunsysteem, je zenuwstelsel, je libido en je assertiviteit. Stoffen zoals cafeïne, nicotine, narcotica en ook suiker blijken dopamine behoorlijk dwars te zitten.

Ook een tekort aan vitaminen en mineralen doen de aanmaak en de werking van je neurotransmitters frustreren. Gezond eten is dus belangrijk. In het e-boek Gezonde Voeding ontdek je meer over gezonde voeding.

Stress doet ook geen goed. Het hormoon cortisol, dat in stress situaties actief is zorgt er onder andere voor dat minder glucose je hersenen bereikt. Problemen kunnen ook ontstaan door schadelijke stoffen zoals lood, zware metalen en oplosmiddelen, een tekort aan zonlicht, zuurstof en tekort aan beweging.

En, wat kan jij hiermee?

Een lekker en een gelukkig gevoel heb je voor een groot deel dus zelf in de hand door hetgeen je eet, drinkt, hoeveel je beweegt en hoeveel frisse lucht die je per dag inademt. Een neurotransmitter is ook gevoelig voor zware metalen, het plastic van verpakkingen (om voedingsmiddelen heen) en de mate van stress die je ervaart.

Meer weten?

Het is dus belangrijk dat je die zware metalen en andere ongezonde stoffen (en de invloeden van stress) zoveel mogelijk neutraliseert. Wil jij je gevoelsleven ook op een hoger niveau brengen? Lees dan het e-boek  Wat Je Denkt Ben Je Zelf.

Wil je meer weten over hoe dopamine, serotonine en de andere boodschappers je leven beïnvloeden? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Neurotransmitter
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0023301/
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/drug-addiction/multimedia/neurotransmitters/img-20008288
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=636&
http://www.btsg.nl/infobulletin/dementie/neurotransmitters.html

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!