Snel klaar met de 7 minute workout. Werkt het echt?

 

7 minute workout. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

De 7 minute workout is letterlijk wat het is; een workout van slechts 7 minuten lang. De 7 minute workout is pittig, absoluut niet comfortabel om te doen en tegelijkertijd bijzonder effectief. Vooral als je niet veel tijd hebt om te sporten en je wilt wel fit zijn, of wilt afvallen, dan kan de 7 minute workout je enorm helpen. Zelf doe ik de 7 minute workout, wanneer ik weinig tijd heb om te sporten. Het mooie van de 7 minuten workout is dat deze wetenschappelijk is samengesteld. En om dit na te gaan was ik heel erg benieuwd of de 7 minute workout echt werkt. In dit artikel mijn ervaring en die van anderen over de 7 minute workout, doe er je voordeel mee. 

De 7 minute workout, 7 minuten afzien en klaar

Eerst even dit; wat is de 7 minute workout eigenlijk? De 7 minute workout is een vorm van High Intensity Interval Training (HIIT). Dit is een intensieve trainingsvorm waarbij je in korte tijd heel veel effect sorteert (bron). HIIT staat bekend om pittige trainingen, waarbij je flink gaat hijgen en zweten.

Tijdens zo’n HIIT voer je de intensiteit van de training, die je op dat moment aan het doen bent (bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen), voor korte tijd op. Je gaat dus een korte tijd een stuk harder rennen of fietsen.

Hierdoor raak je snel vermoeid, verzuurd of je gaat flink hijgen en zweten. Na de korte intensieve interval, volgt een interval waarin je de intensiteit weer omlaag brengt. Je rent of fiets weer op je normale intensiteit.

Deze cyclus, van hoge en lage intensiteit herhaalt zich enkele malen.

Het doel van HIIT is om snel conditie op te bouwen, spiermassa te ontwikkelen en om explosiviteit te trainen (bron).

De 7 minute workout wetenschappelijk onderbouwd

De 7 minute workout is wetenschappelijk samengesteld en het werkt. Ook dat is onderzocht. Mensen met een normaal gewicht, die de 7 minute workout gingen doen, werden een stuk slanker rond hun middelomtrek.

De deelnemers aan het onderzoek bleven hetzelfde eten en brachten verder ook geen andere veranderingen aan in hun leven.

Wat ze wel deden was elke dag van de week een 7 minute workout, gedurende 6 weken lang. Gemiddeld verminderde de taille-omtrek van de deelnemers met 4 centimeter. Ook de gemiddelde BMI daalde. Niet heel veel, maar toch.

In slechts 7 minuten per dag, een slankere taille. Hoe mooi is dat?

De 7 minute workout is wetenschappelijk samengesteld

Doordat de 7 minute workout op een bepaalde (wetenschappelijke) manier is samengesteld, vinden er bepaalde moleculaire veranderingen in je spieren plaats. En dit is heel erg handig.

Deze moleculaire veranderingen zijn vergelijkbaar met het effect van een aantal uren hardlopen of fietsen. Dit maakt de 7 minute workout dus heel erg efficiënt en tijdsbesparend. Ideaal wanneer je een volle agenda hebt en je wilt toch fit zijn of slank blijven (of worden) (bron).

Moleculaire veranderingen

Om deze moleculaire verandering te bewerkstelligen is het belangrijk dat je de 12 verschillende oefeningen van de 7 minute workout op ongeveer 80% van je maximale fysieke capaciteit, uitvoert. Over de volgorde van deze 12 oefeningen is dus goed nagedacht. De ene spiergroep krijgt even rust, terwijl je de andere spiergroep flink aanpakt.

Hoe werkt de 7 minute workout?

De oefeningen van de 7 minute workout zijn zo gemaakt dat je alle grote spiergroepen aanpakt. Terwijl de ene spiergroep rust, bijvoorbeeld de spiergroep van de benen, train je de armen. De verschillende spiergroepen komen ieder 30 seconden aan bod en tijdens die 30 seconden kunnen je spieren behoorlijk verzuren.

Geloof mij, die 30 seconden is echt genoeg.

Na de interval van 30 seconden intensieve inspanning, volgt een interval van 10 seconden rust. En dat is erg prettig omdat je op dat moment echt even op adem wilt komen.

Je hoeft geen warming up te doen, omdat de 7 minute workout daarin ook voorziet.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je gezond eet, als je de effecten van de 7 minute workout wilt ervaren. Je spieren hebben energie nodig en ook je botten worden sterker. Opbouw van je lichaam is dus heel erg belangrijk en dit doe je door gezond te eten.

Afvallen begint eigenlijk met hetgeen je in je mond stopt. Natuurlijk zorgt de 7 minute workout voor een slankere taille en een daling in je lichaamsgewicht. Maar als je echt gezonder en slanker wilt zijn, dan moet je echt anders gaan eten. Hoe je dat doet, ontdek je in mijn e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

 • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
 • Het belang van een goede hormonale balans
 • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

De 7 minute workout, wat doet het nog meer?

Bewegen is sowieso gezond voor je, dat staat vast (bron). De 7 minute workout draagt hieraan bij. Waarom is bewegen eigenlijk goed? Lichaamsbeweging is een van de gezondste dingen die je kunt doen. Dagelijks bewegen werkt bijvoorbeeld preventief tegen overgewicht, chronische ziektes en het ontlaadt stress.

1. Voorkomen van ziektes

Voldoende lichaamsbeweging is bijvoorbeeld goed om je bloeddruk te verbeteren. Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor op het krijgen van een hartaanval (bron). Een van de belangrijkste doodsoorzaken in onze wereld.

2. Lichaamsvet vermindert

Ook helpt lichaamsbeweging om je vetpercentage te laten dalen, zodat je slanker wordt (bron). Beweging zorgt ook voor een toename van je spiermassa. Door het toenemen van je spiermassa verbrand je dagelijks flink wat extra calorieën, omdat de snelheid van het metabolisme stijgt.

Met de 7 minute workout train je je spieren. Dit is heel erg nuttig wanneer je wilt afvallen omdat spieren dagelijks heel veel calorieën verbranden. Niet alleen val je af, door je spieren te trainen, je blijft ook nog eens makkelijker op je streefgewicht.

Wil jij ook afvallen en ben je op zoek naar een manier die (wel) werkt? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

3. Botten worden sterker en betere ontgifting

Ook je botten worden sterker door lichaamsbeweging (bron) en er ontstaat een beter ontgifting en een betere doorbloeding van je lichaam. Je lichaam voert immers de afvalstoffen, die je dagelijks binnen krijgt, sneller en beter af. Dit komt, simpelweg doordat het hart sneller gaat kloppen en doordat je gaat zweten.

4. Mentaal

Beweging stimuleert ook de aanmaak van de neurotransmitters endorfine en dopamine. Na de lichaamsbeweging maakt je lichaam de neurotransmitter endorfine aan. Dit zijn de zogenaamde gelukshormonen (bron).

Deze neurotransmitters worden aangemaakt tijdens en na het sporten en ze geven je een lekker, trots en euforisch gevoel. Dat is de reden dat je je na het sporten zo prettig voelt.

Wil je meer weten over neurotransmitters? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

Dat je je na het sporten lekker voelt geldt zeker voor de 7 minute workout, omdat je tijdens de workout zou willen dat het voorbij was. En aan het einde voel je je bijzonder trots.

Wil je de 7 minute workout een keertje proberen?

Doe mee met deze dame. Het duurt maar 7 minuten 🙂

Eigen ervaringen

Mijn ervaringen over de 7 minute workshop zijn heel erg positief. Wanneer ik met mijn gezin op vakantie ben, of indien ik weinig tijd heb om te sporten, dan werk ik de 7 minute workout regelmatig af. Eerlijk gezegd ga ik liever een uurtje CrossFitten, wielrennen of zwemmen, omdat ik dit bijzonder ontspannend vindt.

Meestal doe ik de 7 minute workout ‘s ochtends, voor of na het ontbijt. Hierdoor verbrand ik de hele dag door extra calorieën en dat is erg effectief om tijdens een vakantie niet aan te komen en om een strak in je vel te blijven zitten.

Het is even 7 minuten afzien en voor de rest van de dag ben ik klaar. Natuurlijk ga ik meestal ook nog een uurtje zwemmen :-). Ik houd nu eenmaal van bewegen.

Ik zie er meestal wel tegenop om die 7 minute workout te starten, zal ik je eerlijk zeggen. Als ik eenmaal bezig ben, dan hoop ik dat die 30 seconden snel voorbij zijn en als de laatste oefening afgelopen is, dan ben ik erg blij.

Toch werk ik de 7 minute workout af (wanneer ik weinig tijd heb) omdat ik hem zo ongelofelijk effectief vindt.

Wel goed eten!!

Om de 7 minute workout nog effectiever te laten zijn, dan dat het al is, zorg ik er ‘s ochtends voor dat ik goed ontbijt. Dit houdt in; veel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

De eiwitten zou je kunnen halen uit eieren en volle kwark, maar ook uit plantaardige bronnen zoals hummus en zelf gemaakte pindakaas. Verder kies ik voor volle ontbijtgranen zoals havermout en muesli, tomaten, sla, ui (ook echt super gezond), geraspte wortel, paprika en radijs.

Goede voeding is immers mega belangrijk. Wist je dat een gezond gewicht voor 80% het resultaat is van de juiste voeding? Afvallen begint dus in de keuken. Wil je ook meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen. Hoe meer je weet over gezond eten hoe beter je in staat bent om de juiste keuzes te maken. En dat is de bedoeling, toch?

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

 • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
 • Het belang van een goede hormonale balans
 • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

De 7 minute workout review van anderen

Wat vinden anderen van de 7 minuten workout? Nou, ik heb een flink aantal ervaringen bekeken en heb deze als samenvatting voor je op een rijtje gezet.

Mensen vinden de 7 minute workout:

 1. Kort en krachtig. Logisch natuurlijk, omdat het duurt maar 7 minuten duurt.
 2. Effectief om je fitter te voelen en om fitter te worden.
 3. Een boost voor de calorieverbranding.
 4. Erg prettig omdat je na een paar keer al goede resultaten merkt. Je loopt bijvoorbeeld gemakkelijker een trap op. Je conditie verbetert dus.
 5. Erg handig omdat je gemakkelijker met de fiets een brug of heuvel oprijdt (na een paar keer de 7 minute workout te hebben gedaan). Je bent immers sterker geworden.
 6. Prettig omdat je makkelijker herstelt na een sprintje naar de bus of de trein.
 7. Goedkoop, omdat het niets kost. Het enige wat je nodig hebt is een stoel en een muur en de app.

Andere reacties op de 7 minute workout waren: vreselijk, hell, pittig en “oncomfortabel”. Maar goed, het dient een doel en dat doel is dat je je fitter voelt en dat het bijdraagt aan een gezond gewicht.

7 minute workout results…

Om kort te gaan, de 7 minute workout kent een hoop voordelen en positieve effecten, voor de korte tijd die je eraan hoeft te besteden.

Wat zijn de resultaten?

Helpt de 7 minute workout je om bikini-klaar te worden? Helpt het je aan een wasbordje? Bouw je er veel spiermassa mee op?

Het antwoord hierop is nee.

Als je weer klaar wilt zijn voor het strand – je wilt wat slanker in je vel zitten – of je wilt niet meer in je lichaam ‘hangen’ – je wilt wat meer spiermassa – dan is de 7 minute workout een leuke aanzet.

Een aanzet

De 7 minute workout is, naar mijn idee, een goede manier om de eerste stappen te zetten om fitter en slanker te worden. En de 7 minute workout is een goede manier om, wanneer je al fit bent, fit te blijven in  zeer korte tijd.

Om slanker en gespierder (strakker in je vel) te worden en eventueel om af te vallen zijn wel wat meer trainingsuurtjes nodig (en een heleboel gezond eten). Een gezond, fit en slank lichaam begint immers in de keuken.

Ongeveer 80% van een slank lichaam komt door je voeding (dus wat er uit de keuken komt). Ongeveer 20% van je slanke lijf bereik je door training.

Is het de bedoeling dat jij flink gaat afvallen en wil je weten hoe het echt werkt? Volg dan ook de online Cursus Afvallen (en gezonder leven).

Online Cursus Afvallen

Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen

In deze cursus leer je onder andere:

  • Zonder honger af te vallen
  • Afvallen zonder calorieën te tellen
  • Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
  • Waarom je juist in je bed afvalt
  • Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
  • Wat de juiste voeding is om af te vallen
  • Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen

Download de Online Cursus Afvallen

 

Wat kan jij hiermee?

De 7 minute workout is dus een effectieve workout die je helpt om vrij snel resultaten te boeken. De 7 minute workout is best oncomfortabel om te doen, weet ik uit eigen ervaring. Maar ach, die 7 minuten kom je echt wel door.

De 7 minute workout is gratis. Je kan een gratis app downloaden (betaalde zijn er ook) of gewoon via YouTube laten afspelen. Dat laatste doe ik ook altijd.

Ook vind ik het wel saai om steeds dezelfde workout te doen, de volgorde van de oefeningen is immers belangrijk, maar goed het 7 minuten-argument geldt hier ook, wat mij betreft.

Meer weten?

Gezond eten blijft echter super belangrijk. Je kan de 7 minuten workout niet inzetten om een voedingspatroon van junk food te compenseren. Als je je echt wilt verdiepen in gezond eten, lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Is het jou om het afvallen te doen en heeft tot dusverre niets gewerkt? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Door de 7 minuten workout verbrand je meer calorieën. Het lichaam schakelt letterlijk een tandje bij. Hierdoor versnelt ook het metabolisme en dat is erg handig bij afvallen, een slank lichaam of bij gewichtsbehoud. Wil je meer weten over extra calorieverbranding? Download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Mentale deuk?

Even heel iets anders, ben jij tevreden met je leven? Ok vind je dat er meer uit te halen valt? Lees dan de nieuwe editie van het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens. Geluk zit namelijk echt niet in een klein hoekje. Je kunt het e-boek (na betaling) direct van de site downloaden.

NLbewustvoedingsadvies

Een 7 Minute workout kan je dus een hoop tijd besparen. Wil jij gezonder leven, afvallen en bovenal niet chronisch ziek worden als je ouder wordt? Plan dan ook een online gesprek in voor persoonlijk voedingsadvies. In 30 minuten praat ik je helemaal bij zodat jij weet wat je moet doen om af te vallen en om chronische ziektes in de toekomst te voorkomen.

Ook de maandelijkse update ontvangen? Je ontvangt af en toe een mail vol met gezonde info die je gezonder, fitter en slanker kan maken.

Ook leuk te lezen/Bronnen:
1. http://well.blogs.nytimes.com/2013/05/09/the-scientific-7-minute-workout/?_r=1
2. http://journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2013/05000/HIGH_INTENSITY_CIRCUIT_TRAINING_USING_BODY_WEIGHT_.5.aspx
3. http://www.nlbewustgezond.nl/fitness-in-7-minuten-geen-tijd-om-te-sporten-onzin/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!