Jezelf doelen stellen om niet zo hard te werken

Doelen stellenJezelf doelen stellen en er vervolgens niet hard voorhoeven te werken, dat klinkt tegenstrijdig. Mensen die zichzelf doelen stellen, lijken toch vaak harde werkers? Ze zijn gefocussed, weten wat ze willen en hebben er veel voor over om hun doelen te bereiken. Echter, vaak doen deze mensen juist niet veel van alles, maar veel van weinig. Ze maken keuzes in de dingen die belangrijk voor ze zijn en richten daar hun aandacht op. Jezelf doelen stellen zorg je er bijna automatisch voor dat je een selectie maakt in de dingen die je doet. Zelf merk ik dat doelen stellen erg goed werkt en daarom wil ik dit met je delen, zodat jij er je voordeel mee kan doen. 

Zonder doelen stellen, geen resultaat

Hoezo, geen resultaat als je geen doelen definieert? Nou, dat laat zich makkelijk verklaren. Als je jezelf niet van te voren bedenkt wat je wilt bereiken, dan behaal je ook geen resultaat. Zo simpel is het. Het resultaat van je acties zou dan toeval zijn. Doelen stellen zorgt voor een helder eindpunt, dat je in een bepaalde periode kan bereiken.

Wellicht heb je wel eens meegedaan aan een schaatstocht, een grachten loop of een wielerronde. Dan is het ook de bedoeling dat je een bepaalt aantal kilometers aflegt. Of wellicht heb je wel eens wat verbouwd in je huis. Als je je dan van te voren niet bedenkt wat je wilt, dat wordt het karwei lastig uit te voeren. Doelen stellen hoort dus bij resultaten behalen.

Het goede nieuws is dat vrijwel iedereen is in staat om zijn of haar doelen te verwezenlijken. Het is geen trucje of een kwestie van geluk. Of het nu gaat om het afronden van een studie, het verbouwen van je huis, het volbrengen van een sportieve prestatie of het creëren van meer geluk. Vrijwel alles is haalbaar, mits je de tijd en de aandacht aan de juiste zaken besteedt.

Doelen stellen en resultaten behalen, hoe doe je dat?

Als je tijd en aandacht besteedt aan datgene wat je graag wilt, dan zul je de resultaten ervaren. Je eerste stap is het definiëren en het noteren van je doelen. Als jij bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilt opzetten – wat ik mij prima kan voorstellen – schrijf dat dan op in een notitieboekje. Zelf noteer ik al jaren mijn doelen en andere aantekeningen in een speciaal notitieblok. Het werkt erg goed en het structureert mijn gedachten.

Definieer je doel

Als jij bijvoorbeeld een eigen baas wilt worden, definieer dan je doel en schrijf het op. Jezelf doelen stellen structureert en prioriteert je gedachten. Dit heeft als voordeel dat je – soms onbewust – nadenkt over je eigen bedrijf, of over datgene wat je graag wilt. Andere zaken worden dan een stukje minder belangrijk voor je.

Leer erover, ermee bezig zijn

Je zal aan andere zaken wat minder tijd besteden. Je kunt dit zien als het opfietsen van de Mont Ventoux. In principe zou je deze berg zonder noemenswaardige training kunnen opfietsen, maar dit is zeer onverstandig. De kans op blessures of serieuze fysieke schade is dan vrij groot. Zo is het ook niet verstandig om zonder een goed idee en een goed plan een bedrijf te starten.

Als je goed bent voorbereid – je hebt goed getraind – dan is het vrij logisch dat je de top bereikt. Om die top te bereiken heb je trainingsuren nodig. Deze uren besteed je in de maanden voordat je naar Zuid Frankrijk afreist. De trainingsuren voor je eigen bedrijf kun je terug lezen in je business plan en in de andere voorbereidingen.

Die trainingsuren om de Ventoux op te fietsen besteed je dus aan het opbouwen van een goede conditie en derhalve besteed je ze niet aan andere dingen zoals TV kijken, gamen of biertjes drinken in een sportkantine. Je bedrijfsplan ontwikkel je in de avonduren, na je werk en in de weekenden wanneer je de tijd hebt om er goed over na te denken.

Je besteedt je tijd dus anders. Je bent niet noodzakelijkerwijs meer tijd kwijt, je besteedt alleen meer tijd aan je training en voorbereiding. Je zult ook andere keuzes gaan maken op andere gebieden. Zo zal je, om een zware beproeving als die van de Mont Ventoux te volbrengen, de juiste voeding kiezen en wat meer slapen. Slapen bevordert namelijk je herstel. Over gezond eten heb ik overigens een geweldig e-boek geschreven.

Merk op dat je andere keuzes maakt

Je zult merken dat de investeringen, die je doet om de doelen die je jezelf hebt gesteld, zich ook op andere gebieden gaan manifesteren. De factor tijd bijvoorbeeld wordt een schaars goed. Je wilt natuurlijk dolgraag beginnen met je eigen bedrijf en alles wat daarmee samenhangt, maar je wilt er ook zijn voor je gezin en voor je partner.

Hoe breng je dat in evenwicht? Door het maken van keuzes kom je een heel eind. Het gamen en biertjes drinken met je vrienden in de sportkantine hoeft echter niet over te zijn, je zal het alleen veel minder vaak doen. Dit betekent niet dat je minder geniet.

Het zou goed kunnen dat je er juist veel meer van die momenten geniet, juist omdat je tijd schaars is. Je zou extra van die momenten kunnen genieten omdat je dan even niet met je gezin of je bedrijf, of je Mont Ventoux training bezig bent. Je hebt dus een keuze voor jezelf gemaakt, om juist meer tijd te besteden aan datgene wat voor jou extra belangrijk is.

Het behalen van je doelen is eigenlijk heel eenvoudig

Jezelf doelen stellen en deze realiseren is overigens veelal een kwestie van niet stoppen en gewoon doorgaan. Als je dagelijks tijd besteedt aan het realiseren van je doelen, dan wordt het een gewoonte. Je hoeft dus niet extra tijd te besteden aan het realiseren van je plannen, maar je deelt je tijd anders in.

Het kan zijn dat jij een extra zetje nodig hebt om het proces van doelen stellen en realiseren – en alles wat daarbij komt kijken – in goede banen te leiden. Ik heb hier een zeer praktisch e-boek over geschreven, dat je goed op weg helpt.

En, wat kan jij hiermee?

Jezelf doelen stellen betekent dus eigenlijk dat je een focus aanbrengt in je acties. Door jezelf te committeren aan een wens – zoals een eigen bedrijf en het opfietsen van de Ventoux – veranderen je acties. Je zult minder vaak in de sportkantine te vinden zijn en meer tijd spenderen aan de voorbereidingen van je bedrijf of je fietstocht.

Je zult minder vaak TV kijken of gamen, maar je zal merken dat dit niet erg is. De momenten dat je dit wel doet, zijn opeens waardevoller voor je. Daarnaast heb je iets in gang gezet dat veel belangrijker is. Je bent jouw droom aan het realiseren. Meestal komt die droom uit een verlangen dat zich diep van binnen bij je genesteld heeft.

Door het vrijmaken van dat verlangen, komt een onnoemelijke hoeveelheid energie vrij. En het mooie is, die energie raakt niet op. Nou je, die raakt wel op, maar dan op het moment dat je dingen gaat doen die niet in het verlengde liggen van je doelen.

Nu is het punt ook dat veel mensen hun doelen stellen binnen hun comfort zone. Dit houdt in dat ze bijvoorbeeld een opleiding willen afronden, een groter huis willen kopen of bijvoorbeeld een promotie. Vaak liggen de wensen van mensen in het verlengde van hetgeen ze toch al doen. Een logisch gevolg hiervan is dat ze hun doel toch wel halen.

Je kan je zelf ook doelen stellen die buiten je comfort zone liggen, zoals een eigen bedrijf starten of bijvoorbeeld de Mont Ventoux opfietsen. De aanpak is precies hetzelfde, de uitvoering ook. Alleen het resultaat ligt in een onbekend gebied. En laten daar nou juist de mooiste kansen liggen.

Jezelf doelen stellen is een bijzonder krachtige manier om datgene te bereiken wat je wilt, ook al lijkt je droom ver weg te zijn, of zelfs niet realistisch. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Download dan dit e-boek. Het staat bomvol inzichten en strategieën waarmee je uit de voeten kan.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

  1. jw tromp/A. tromp- bouchier schreef:

    Mooi geschreven Matthijn!