Ketose stimuleren om vet te verbranden en af te vallen

Ketose stimuleren zodat je lichaamsvet verbrandt en dat je afvalt? Hoe zit dat? Wat is ketose eigenlijk? Ketose is het verteringsproces waarbij ons lichaam vooral lichaamsvetten verbrandt om te voorzien in je energiebehoefte. Ketose ontstaat bij een voedingspatroon waarbij je het aandeel koolhydraten drastisch vermindert, ten opzichte van de voedingsbronnen vetten en eiwitten. Een ketose dieet wordt vaak ingezet om af te vallen. En ketose doet meer. Het helpt ook om je fitter te voelen. Omdat je amper koolhydraten eet bij een ketose dieet, is er geen – of heel weinig – glucose beschikbaar. Daarom schakelt je lichaam over op vetverbranding. Je lichaam verbrandt dan lichaamsvet om te voorzien in de energiebehoefte. Dit is ketose. En dit is goed nieuws voor mensen die graag een paar kilootjes kwijt willen raken. In deze blog ontdek je wat ketose is en hoe ketose werkt.

Wat is ketose en hoe werkt het?

Ketose is de staat waarin je lichaam verkeert als het overschakelt van de ene energiebron op de andere. Door meer vetten en eiwitten te eten schakelt je lichaam over van de ene energiebron (glucose) op de andere (lichaamsvetten). Hierdoor raakt je lichaam in staat van ketose.

Dit gebeurt dus wanneer je het aandeel koolhydraten en vooral suiker drastisch vermindert.

Ons lichaam krijgt naar verhouding heel veel koolhydraten binnen. Al die koolhydraten worden omgezet in glucose en in glycogeen. Beiden zijn zij belangrijke energiebronnen. Glucose wordt door het hormoon insuline naar je lichaamscellen gebracht. Glucose overschotten sla je op als lichaamsvet.Ketose stimuleren en afvallen Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Het nadeel van insuline

Een nadeel van insuline is dat je vetverbranding blokkeert. Hierdoor komt er wel steeds nieuw lichaamsvet bij wanneer je koolhydraat- en suikerrijk eet. Helaas is je lichaam niet in staat om al dat lichaamsvet aan te wenden als energiebron omdat de insuline dit verhindert.

Hierdoor zeul je dus een heleboel energie met je mee, zonder al die vetreserves te kunnen gebruiken.

Door het aandeel koolhydraten in je voeding sterk te verminderen, kan je lichaam (bijna) geen glucose meer aanwenden als energiebron. Binnen 3 tot 7 dagen zal je lichaam overschakelen op een andere energiebron en dit zijn de lichaamsvetten. Nu is je lichaam in staat van ketose.

Hoe ontstaat ketose?

Ketose ontstaat door het aantal ketonen in je bloed. Omdat je minder koolhydraten eet en meer voedingsvetten en eiwitten, maakt je lichaam gebruik van de energie van deze bronnen.

Ketonen zijn afvalproducten afkomstig van de vetverbranding.

Ketose ontstaat dus doordat je meer voedingsvetten gaat eten en meer eiwitten. Bij voedingsvetten kun je vooral denken aan vis, rood vlees, noten, avocado, olijfolie, kaas, eieren, roomkaas, zaden, pitten, roomboter en kokosolie of kokosvet.

Niet alleen maar vet eten

Natuurlijk is het niet de bedoeling om alleen maar verzadigde en onverzadigde voedingsvetten te eten. Dit zouden je darmen niet zo prettig vinden. Vezels zijn ook belangrijk.

Groene groenten zoals spinazie en boerenkool en ook bonen en bloemkool bevatten veel vezels – en veel mineralen en vitaminen – die je darmen helpen bij de spijsvertering.

Groene groenten bevatten overigens ook koolhydraten. Meer weten over gezond eten? Lees dan het e-boek Gezond in 10 Stappen.

Gevolgen van ketose

Doordat je metabolisme (stofwisseling) niet meer draait op glucose, maar op voedings- en lichaamsvetten ga je in eerste instantie wel een beetje uit je mond ruiken. Ook je smaak wordt tijdelijk anders. Dit kan een nadeel zijn maar dit nadeel verdwijnt binnen een paar dagen.

Door veel water te drinken, los je een deel van dat probleem op.

Hieronder zijn 3 belangrijke gevolgen van ketose:

1. Meer energie en verlies van lichaamsvet

Een van de positieve gevolgen van de ketose is onder meer dat je meer energie ervaart. Ook kun je je beter concentreren en je verliest lichaamsvet. Je lichaam is nu namelijk in staat om de vetreserves aan te spreken als energiebron. En dat terwijl je juist meer voedingsvetten eet!

2. Bloedsuikerspiegel stabiel, geen eetbuien meer

Ook je bloedsuikerspiegel blijft stabiel omdat je lichaam in ketose is. Koolhydraten – vooral de enkelvoudige koolhydraten en de suikers – kunnen je bloedsuikerspiegel behoorlijk laten pieken, waardoor honger- en eetbuien in het verschiet zullen liggen.

Doordat je metabolisme niet meer draait op glucose, maar op vetten, stabiliseert je bloedsuikerspiegel zich. Juist een stabiele bloedsuikerspiegel is een absolute must om af te vallen en om op gewicht te blijven.

Meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

3. Insulinegevoeligheid verbetert

Ook verbetert de insulinegevoeligheid van je lichaamscellen. En dat is ook goed nieuws, want als je lichaam ongevoeliger raakt voor insuline, hebben je lichaamscellen steeds meer insuline nodig om glucose op te nemen. Deze status noem je insulineresistentie en dit kan een voorloper zijn op diabetes 2.

Maar goed, het hormoon insuline is dus minder nodig. Dit is gezond.

Meer weten over gezond leven en heb je geen tijd om alles goed uit te zoeken? Geen punt, heb ik voor je gedaan. Het was een enorme klus en daar profiteer jij nu van. Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen maar eens.

En, wat kan jij hiermee?

Andere voordelen, naast afvallen en een fitter gevoel, van de staat van ketose zijn dat je beter kan slapen en dat je een groter geluksgevoel kan ervaren.

Gedurende de eerste dagen kun je de volgende symptomen van ketose ervaren; een minder energiek of een vermoeid gevoel, koude handen, lusteloosheid, slecht slapen, steeds dorst hebben en een riekende adem.

Dergelijke symptomen van ketose verdwijnen na een paar dagen, wanneer je lichaam een evenwicht heeft gevonden in de vetverbranding. Er zullen dan minder afvalstoffen worden geproduceerd.

Wil je meer weten over afvallen en heb je al diverse pogingen ondernomen (en lukt het steeds niet?). Stop dan met steeds maar hetzelfde te doen. Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens. Ik garandeer je dat je resultaten ervaart als je de stappen van het e-boek volgt. 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

We willen allemaal gezonder zijn, een gezond gewicht en ons fitter voelen. Je wilt immers niet chronisch ziek zijn op latere leeftijd, toch? Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt om de juiste stappen te zetten. Hoe meer je weet over gezond leven, hoe beter je zelf in staat ben om de juiste keuzes te maken. Daar gaat het om, toch?

NLbewustvoedingsadvies

Wil jij ook afvallen? Dan zou het proces van ketose je kunnen helpen. Er bestaan ook nog andere mogelijkheden. Als voedingsadviseur kan ik je dit exclusief en persoonlijk vertellen.

Als je dus wilt afvallen, maak dan een afspraak voor online en persoonlijk voedingsadvies.

En vergeet je je niet (ook) in te schrijven voor maandelijkse update?

Bronnen:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/12/16/dr-david-ludwig-clears-up-carbohydrate-confusion/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ketose_(metabolisme)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0056190/
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2269826/2015/03/30/Vet-eten-om-af-te-vallen-deze-nieuwe-dieethype-gaat-in-tegen-alles-wat-je-weet.dhtml

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!