Eten is best makkelijk, maar ook best moeilijk
Eten doe elke dag wel een paar keer. Eten doe je ‘s ochtends, in de middag en de avond. Hier en daar een tussendoortje. Je staat er vaak niet eens bij stil, dat je eet en wat je eet. Eten is best gemakkelijk, want er is veel eten beschikbaar. Overal wordt het aangeboden. Maar dat maakt eten ook best moeilijk, want lang niet al het eten doet je gezondheid goed. Als je ongezond eet dan merk je dat aan je lichaam en omgekeerd, indien je gezonde keuzes maakt, dan voel je dat ook. Maar hoe weet je nou wat gezond eten is, als er zoveel keuze is? Ik zocht het voor je uit.
Eten, simpel toch?
Natuurlijk weet iedereen wel dat het eten van een appel gezonder is dan het eten van een gevulde koek. Maar wist je dat ongeveer 80% van de voedingsmiddelen die je in een supermarkt vindt, niet bijdraagt aan je gezondheid? In heel veel van die producten is bijvoorbeeld suiker toegevoegd. Hierdoor krijg je ongemerkt vrij veel suiker binnen als je ze eet.
Juist suiker is volgens diverse wetenschappers een belangrijke veroorzaker van overgewicht, obesitas en chronische aandoeningen.
Hoeveel suiker eet je onbewust?
De gemiddelde Nederlander krijgt jaarlijks zo’n 24 tot 44 kilo aan suiker binnen (1) en (2). Dat is 65 tot 120 gram per dag. Dat is heel veel en het zit in eten waarvan je soms niet door hebt dat het erin zit. Is dat schrikken?
Ok, de meeste mensen weten wel dat frisdrank tot wel 12 suikerklontjes kan bevatten, maar wist je ook dat een ‘gezond tussendoortje’ zoals ontbijtkoek, voor ongeveer 30% uit suiker kan bestaan? En wat te denken van al die gezoete ‘fruit’ toetjes?
Kijk voor de aardigheid maar eens op het etiket van producten zoals kindervoeding, mueslirepen, koeken, kant-en-klaar maaltijden en zelfs op die van bewerkte worstjes en chips. Hoe dacht je dat die krokante cruesli zo krokant kon zijn? Juist ja, het suikerlaagje (4).
Hoeveel is gezond?
De World Health Organization heeft gesteld in haar nieuwe richtlijnen dat 25 gram per dag voldoende is voor een goed gezondheid. 50 Gram per dag is het maximum. Ongeveer 10% van je totale calorieën zou uit suiker mogen bestaan, liever zelfs 5% (3). Dat is dus drastisch minder dan hetgeen de gemiddelde Nederlander nu door middel van eten en drinken binnen krijgt.
En zout?
Zout is ook zo’n voorbeeld. In veel voedingsmiddelen wordt zout toegevoegd – en andere smaakmakers – om het product een bepaalde smaak te geven. Ongemerkt krijg derhalve teveel zout binnen indien je vaak dergelijke producten eet. Teveel zout kan leiden tot aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, een hartaanval en andere vervelende hartaandoeningen (5). Iets waar je liever niet aan denkt, als je aan het eten bent.
Welk eten?
Suiker, zout en andere toevoegingen komen in heel veel bewerkte voeding voor. Dat bewerkte eten koop je gewoon in de supermarkt, bij pompstations en in stationsrestauraties. Dat sterk bewerkte eten kom je niet alleen tegen in een supermarkt. Je vindt het ook in sportkantines, snoepautomaten, bedrijfskantines, restaurants (vooral de fastfood ketens) en in winkelstraten.
Eigenlijk vind je dergelijk eten overal waar mensen komen. Het is alom aanwezig. Je denk hierbij wellicht al aan de ‘usual suspects’ zoals frisdrank, ijs, chocola, koek, snoep en zoet broodbeleg. Maar wat te denken van ketchup, chips, bewerkte worst, soepen en sauzen uit een pakje of een blik, ontbijtkoek, vruchtenyoghurt, voorverpakte vleeswaren, cruesli en ga zo maar door?
Wil jij ook meer weten over gezond eten? Lees dan dit e-boek. Daarin doe je veel ontdekkingen die best opmerkelijk zou kunnen vinden.
Verleiding en omgeving
Je leeft in een omgeving waar nu eenmaal een overschot is aan eten en waarin de producten van die producten door middel van slimme marketingtrucs je continu proberen te verleiden om iets te kopen en te eten.
Of je nou een sportwedstrijd bekijkt (Olympische Spelen), over de snelweg rijdt, een magazine leest, TV kijkt of gewoon naar het straatbeeld kijkt, je komt steeds in aanraking met eten.
Valt het jou bijvoorbeeld ook op dat er ’s avonds veel reclames op TV zijn die iets te maken hebben met een tussendoortje, of gewoon om iets te eten? Let er maar eens op.
Je leeft dus in een obese omgeving. Een obese omgeving is een omgeving waarin je continue verleid wordt om iets te eten en daar ook uiteindelijk aan toegeeft. Derhalve bestaat het risico dat je dikker wordt. Van de volwassenen in Nederland is 3 van de 5 te dik (6).
Waar word je dik van?
Je wordt al dik van een overschot van 11 calorieën per dag (7). Ter indicatie; een blikje fris of een candy bar levert grofweg tussen de 200 en 250 calorieën op. Veel meer dus. Die 11 calorieën overschot levert een gewichtstoename van ongeveer 0,5 kilo op jaarbasis op. Dat is niets, zou je zeggen, maar in de loop van de jaren word je dus steeds zwaarder en bij veel mensen blijft het niet bij die 11 calorieën.
Na een jaar of 5 zou je zomaar 2,5 kilo meer kunnen wegen en na 10 jaar 5 kilo. Overgewicht verhoogt de risico’s op het krijgen van typische westerse ouderdomsziekten zoals diabetes 2, bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten, botontkalking en Alzheimer. Niet zo mooi dus.
Herken jij die geleidelijke toename in gewicht ook en wil je die kilo’s kwijt? Dan heb ik een heel handig en praktisch e-boek voor je. Het helpt je stap voor stap van je overtollige kilo’s af.
Het is maar ‘normaal’
Het punt is eigenlijk ook dat we het maar normaal vinden dat er zoveel eten verkrijgbaar is en dat het best ‘mag’ dat je een vetrandje hebt. Het is ook maar normaal dat kinderen tegenwoordig ‘s ochtends al chips eten en frisdrank drinken. Ook energiedrankjes vinden gretig aftrek bij de jeugd.
En als de volwassenen ‘s avonds – na een dag werk – lekker relaxen voor de buis, hoe vaak wordt er dan wel niet een zak nootjes, of een andere snack gegeten? Om nog maar te zwijgen van de frisdrank.
En, wat kan jij hiermee?
Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om allerlei beperkingen omtrent eten en drinken op te leggen. Zelf houd ik namelijk behoorlijk van lekker eten. Onder lekker eten versta ik; verse groenten, vlees, vis, bereid met verse kruiden. Ook eten wij een aantal keren per week vegetarisch. Daar zijn super lekkere recepten voor.
Doordat wij eten kopen bij de groenteboer, de slager, de poelier, de kaashandel, de visboer en soms bij een molen (voor muesli, volkoren en spelt granen) hebben wij bijna automatisch de gezonde voedingsmiddelen in huis. Als je iet goed weet wat voor producten goed voor je zijn download dan deze geweldig gezonde aanbieding. Je ontdekt heel veel over gezond en verantwoord eten en hoe je op (een gezond) gewicht blijft.
Toegegeven, ook bij deze speciaalzaken kun je natuurlijk ook de wat ongezondere voedingsmiddelen krijgen. Maar goed, wij hebben dus een selectie gemaakt in de producten waarvan we weten dat ze bijdragen aan onze gezondheid. Vervolgens kopen wij gewoon wat we lekker vinden.
Leuke post?
Wil je ook op de hoogte blijven van gezonde berichten? Geef je dan ook op voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand een mailtje met de leukste artikelen van de maand. Simpel toch?
Bronnen:
1. http://www.kenniscentrumsuiker.nl/thema-s/voedselconsumptie/hoeveel-suiker-sacharose-nemen-mannen-en-vrouwen-per-dag-in
2. https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#tbm=nws&q=hoeveel+suiker+eet+de+gemiddelde+nederlander+per+dag
3. http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/05/who-we-eten-allemaal-te-veel-suiker
4. http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/22358537/Bak_cruesli_en_kop_soep_is_te_veel_suiker___.html
5. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/sodium-health-risks-and-disease/
6. http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/overgewicht/hoeveel-mensen-hebben-overgewicht/
7. http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/06/13/suiker-het-heerlijke-gevaar-1503724