Maak tijd voor beweging, of maak tijd om ziek te zijn.
De afgelopen decennia is veel onderzoek gedaan naar de effecten van regelmatige beweging op de gezondheid. Als algehele conclusie kan gezegd worden dat dagelijks voldoende beweging misschien wel het beste is, dat je je lichaam kunt geven. Beweging werkt preventief tegen vele lichamelijke en geestelijke ongemakken zoals hart- en vaatziekten, diabetes 2, depressies, botontkalking, overgewicht en tientallen andere chronische aandoeningen. Maak dus tijd voor beweging.
Gezonde levensstijl
Wereldwijd bestaan talloze organisaties, zoals de World Health Organization die een gezonde levensstijl door middel van beweging onderschrijven. Deze organisatie heeft ook eens onderzoek gedaan naar de gevolgen van een inactieve levensstijl. Zo overlijden wereldwijd bijna 2 miljoen mensen vanwege hun inactieve levensstijl. Jaarlijks overlijden meer dan tientallen miljoen mensen aan een chronische aandoening. Hierbij kun je denken aan diabetes 2, kanker en hart- en vaatziekten. Uitgedrukt in een percentage, vormt deze groep ongeveer 60% van het wereldwijd aantal sterfgevallen.
Geen tijd voor beweging
Maak tijd voor beweging, maak anders tijd om ziek te zijn. Deze stelling verdient het om getoetst te worden aan een aantal demografische cijfers. In Europa kampen 200 miljoen mensen met overgewicht. In Nederland ligt dat aantal op 8 miljoen, ofwel de helft van de bevolking. Ook hebben meer dan 55 miljoen Europeanen diabetes 2. In Nederland zijn dat er thans zo’n 750.000 en het ziet er naar uit dat dit aantal bijna verdubbeld is in 2025. Naar schatting moet bij het huidige aantal diabetespatiënten zo’n 250.000 personen worden opgeteld. Bij deze mensen is nog geen diabetes gediagnosticeerd.
Beweging werkt preventief
Je kunt nu zeggen dat lichaamsbeweging de kans op blessures vergroot, of dat je een ongeluk krijgt, of wat dan ook. Het punt is dat de voordelen van een actieve levensstijl ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Voldoende beweging werkt preventief tegen allerlei fysieke ongemakken, zoals je al eerder las in deze blog. Het werkt ook preventief tegen vreetbuien, het toenemen van je vetmassa, Alzheimer, een hoog cholesterolgehalte, osteoporose, overgewicht en allerlei andere ouderdomsgerelateerde aandoeningen.
Matig intensief bewegen
Alles goed en wel, denk je nu, dat zijn overtuigende argumenten voor een actieve levensstijl, maar hoe moet ik dat dan aanpakken? Hoe werkt dat proces? Hoeveel beweging is dan gezond? Het antwoord hierop is echt geen hogere wiskunde. Wanneer je dagelijks een uur beweegt, dan kom je een stuk in de goede richting. Je hoeft echt geen atletische toeren uit te halen. Dat uur bewegen kun je verdelen in bijvoorbeeld het fietsen naar je werk, het intensief spelen met je kinderen, s’avonds een wandeling, huishoudelijke klusjes en seks. Je hoeft dus geen intensieve trainingsprogramma’s af te werken. Matig intensieve beweging helpt je al een eind in de goede richting. Wat is matig intensief bewegen?
Verbranden van koolhydraten en vetten
Je bewegingsintensiteit bij matig intensieve beweging ligt tussen de 50% tot 60% van je maximale capaciteit. Je kunt dit gemakkelijk zelf meten. Bij matig intensieve beweging kun je namelijk nog gewoon praten. Je hartslag stijgt iets, evenals je ademhaling, ook krijg je het wat warmer. Tijdens de beweging, bijvoorbeeld de wandeling, of het fietsen, ben je nog steeds in staat om een normaal gesprek te voeren. Je lichaam gebruikt in het eerste half uur je koolhydraat reserves als energiebron. Daarna schakelt het automatisch over op lichaamsvet, als energiebron. Een ander kenmerk van matig intensief bewegen is dat je het vol kunt houden. Het is tevens een uitstekende manier om je vetmassa te verkleinen.
Wanneer komen de resultaten?
Na een periode van minimaal 10 weken zul je de positieve gevolgen merken, mits je niet meer bent gaan eten en drinken. Je merkt dit vooral aan je lichaam. Je vetmassa is wat afgenomen, je spiermassa iets toegenomen. Je voelt je fitter, je oogt fitter, je bent wat slanker. Ook voel je je beter en slaap je beter. Je bereikt dit soort resultaten door simpele bewegingsvormen uit te voeren zoals wandelen of fietsen. De uitdaging ligt echter niet in het beginnen met bewegen, maar met het volhouden. Reserveer tijd voor beweging, dat is beter dan het alternatief. Het e-boek Afvallen Veranderen kan je helpen bij het veranderen van een aantal gewoontes die leiden tot overgewicht. Stapje voor stapje zul je het nut inzien van gezondere gewoontes en vervolgens zul je ze zelf creëren. Op de Facebook pagina van NLbewustgezond.nl vind je de nodige inspiratie.
Goed geschreven, en actueel helaas! Mijn laatste blog ging ook over dit onderwerp. Behalve geen tijd heb ik helemaal geen zin om ziek te zijn. Blessures kun je makkelijk voorkomen door de juiste beweging/sport te kiezen en er verstandig mee om te gaan. In zeven jaar hardlopen nog nooit een pijntje gevoeld (behalve een beetje spierpijn natuurlijk). Met warm weer loop ik korter en op koelste tijden, en pak ik nog vaker (en langer) de fiets.
Dank voor je comment Myranda. Wegens een rondreis door China was ik niet in staat je reactie eerder te modereren. In China zijn niet alle sites beschikbaar. Wat jij zegt en wat jij ervaart aan beweging klopt als een bus. Fijn te horen.