10 redenen om meer te bewegen.
Bewegen heeft vele positieve effecten op je gezondheid en op je gevoel van welzijn. Dat komt onder andere doordat bewegen je bloedsomloop stimuleert. Door de beweging klopt je hart immers meerdere malen extra per minuut, dan wanneer je in rust bent. Daardoor pompt je hart je bloed meerdere keren door je lichaam heen. Dit bloed transporteert zuurstof, afkomstig uit je longen. Er komt dus meer zuurstof in je lichaam. Je voelt je daardoor beter en fitter.
Endorfine
Je voelt je ook beter doordat bewegen een stofje in je lichaam vrij maakt. Dit stofje heet endorfine. Endorfine is een neurotransmitter en zorgt ervoor dat je je lekker voelt. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit stofje komt vrij na een rondje hardlopen, een lange wandeling of zelfs wanneer je je gewoon prettig en ontspannen voelt. Zoals het geval kan zijn bij een feestje.
Positieve effecten van endorfine
Endorfine doet nog veel meer goeds voor je lichaam. Zo is endorfine betrokken bij het reduceren van stress, het speelt een rol bij obesitas en kan zelfs de ontwikkeling van kanker te vertragen. Hierdoor is je immuunsysteem in staat om de kankercellen aan te vallen en te vernietigen. Je leest meer over endorfine in een deze blog. Nu weer terug naar de top 10. Waarom zou je bewegen?
- Bewegen vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
- Bewegen houdt je cholesterolgehalte in balans.
- Bewegen verlaagt je bloeddruk
- Bewegen vermindert de kans op diabetes 2.
- Bewegen verhoogt je metabolisme.
- Bewegen verbrandt meer calorieën, waardoor je vetmassa en gewicht verliest.
- Bewegen verbetert je immuunsysteem, je bent dus minder vatbaar voor ziektes.
- Bewegen versterkt je spieren en conditie, je kunt dus meer aan.
- Bewegen verlaagt de kans op diverse soorten kanker.
- Bewegen reduceert stress en is preventief tegen depressies.
Hoeveel beweging?
Er zijn nog legio redenen te bedenken waarom je zou bewegen. De vraag is nu, hoeveel beweging heb je nodig om bovenstaande effecten te bereiken? Om bovenstaande effecten te bereiken volstaat 5 tot 7 keer per week, matig intensieve beweging, van een uur. Het liefst elke dag eigenlijk. Bij matig intensieve beweging kun je denken aan wandelen, fietsen, huishoudelijke klussen volbrengen, fitnessen en joggen.
Hoe meet je de vooruitgang?
Wel moet opgetekend worden dat ongezonde voeding, de positieve effecten van beweging weer teniet doen. Daarnaast is het natuurlijk onzin om te denken dat deze resultaten na 2 weken van matig intensieve beweging, bereikt zijn. Je bereikt deze resultaten pas wanneer beweging een deel van je levensstijl is. Hoe weer je nu of je vooruitgang boekt? Je kunt je hartslag en je bloeddruk opmeten aan het begin van de periode, dat je start met meer te bewegen. Wanneer je dan na een periode van bijvoorbeeld 3 maanden, weer een meting doet, dan zie je verschil.
Kwestie van starten en doorzetten
Je hoeft dus geen Olympisch sportprogramma te volgen om minder kans te maken op allerlei ziekten en aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en diabetes 2. Door verschillende vormen van matig intensieve beweging kom je al een heel eind in de goede richting van een gezonde levensstijl. Vaak zijn deze bewegingsvormen redelijk gemakkelijk in je leven te implementeren. Het ontbreekt echter vaak aan de wil en aan doorzettingsvermogen. Wellicht heb je nu 10 argumenten gevonden om door te zetten.