Mentale kracht leidt tot succes.
Succesvolle mensen bereiken meer dan andere mensen. Dat klinkt logisch, maar waarom is het logisch dat die mensen succesvol zijn? Of het nu gaat in sport, zaken, relaties of gezondheid, een bepaald type mens heeft altijd meer succes dan anderen. Alles lijkt ze te lukken. Bestaat er een geheim? Bestaat er een blauwdruk voor succes? Het antwoord is ja, er bestaat een recept voor succes en het is dichterbij dan je denkt.
Wie wil ik zijn?
Mensen die grootse dingen presteren, hebben doorgaans twee zaken met elkaar gemeen; 1. ze hebben hun doel helder voor ogen en 2. ze geloven in zichzelf. Ze weten dus wat ze willen en geloven erin dat ze het bereiken. Hoe komt het dat ze weten wat ze willen? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Wanneer je succesvol in iets wilt zijn, stel jezelf dan de vraag: “Wie wil ik zijn?” Niet “Wat wil ik zijn?”, maar echt “Wie wil ik zijn?” Bij de vraag “Wie wil ik zijn?”, ligt het antwoord diep verborgen in jezelf. Door jezelf de “wie”vraag te stellen ontdek je je intrinsieke motivatie. Ofwel; je ontdekt je drijfveer. Je ontdekt wie je wilt worden.
Elk stapje brengt je dichter bij
Er bestaat een spreuk die luidt: “Wordt wie je bent”. Wanneer je er heilig in gelooft dat je je doel zult behalen, dan haal je het ook. Elk stapje dat je hiervoor zult zetten en elke minuut van inspanning die je hiervoor zult leveren, brengt je dichterbij hun doel. De opoffering zul je als normaal ervaren. Je zult er hard voor werken, je dient je te informeren, je zult je gewoontes veranderen, je zult nieuwe mensen leren kennen en je zult bereid zijn er veel tijd en moeite in te steken. Ook zul je bereid zijn om te falen.
Geen plan B
Je zult nooit succesvol zijn wanneer je er niet voor gaat. Een middelmatige aanpak, leidt tot middelmatige resultaten. Om tot succes te komen zijn je mentale aspecten het allerbelangrijkst. Als jij er zelf al niet in gelooft, wie zou er dan wel in geloven? Er bestaat dus geen plan B. Plan B leidt alleen maar de aandacht af van plan A. In een interview stelde de voormalig kampioen bodybuilding en gouverneur van Californië en thans acteur, Arnold Schwarzenegger “The mind is the most important thing. If you visualise your goal in your mind, the body will follow”.
Stel een ambitieus doel
Het doel dat je definieert, kan gerust heel ambitieus en zelfs ongeloofwaardig op anderen overkomen. Dat geeft niks. Luister niet naar mensen die zeggen dat je het niet kunt. “The only limitation is your own imagination”, zei Albert Einstein al. En dat zei hij niet voor niets. De mensheid als geheel heeft continenten veroverd, een mens op de maan gezet en samenlevingen gecreëerd. Dan zul jij je doel ook wel kunnen realiseren. Als jij een marathon wilt lopen, de Alpe d’Huez wilt rijden of wat dan ook, dan kun je dat! Je voelt je er wellicht wat oncomfortabel of onzeker over. Wellicht twijfel je of je het doel wel zult halen. Wees daarom bereid om te falen. In falen, of verlies, ligt namelijk de sleutel voor succes. Daarover straks meer.
BIHAG
Waarom stel je een overambitieus doel? Een groot en ongeloofwaardig doel noem je ook wel BIHAG. BIHAG staat voor Big Hairy Audacious Goal. Dit doel is onhaalbaar, wanneer je middels een conventioneel proces te werk gaat. Een BIHAG vereist dus een andere aanpak. Een BIHAG is alleen haalbaar wanneer je creatief en inventief tewerk gaat, out-of-the-box denkt en uit je comfortzone treedt. Je zult gewoontes veranderen, discipline betrachten, je zult nieuwe neurologische patronen ontwikkelen, nooit opgeven en vooral zul je geloven in jezelf.
Leer van fouten
In feite definieer je jezelf opnieuw. Je zult jezelf beter en anders leren kennen. Je omgeving zal dit ook ervaren. Je kunt je hierdoor onzeker en ongemakkelijk voelen. Omdat jij verandert, gaan mensen je ook anders zien en behandelen. En dat kan ongemakkelijk zijn. Maar elk pad naar succes, is bezaaid met mislukkingen. Het gaat er niet om hoeveel keer je faalt, het gaat erom dat je na een verlies opstaat en weer doorgaat. In zo’n beetje alle biografieën van succesvolle atleten, ondernemers en politici staat geschreven: “Van mijn fouten heb ik het meeste geleerd”.
Sta 1 keer meer op dan dat je bent neergegaan
Succesvolle mensen, zijn mensen die vele malen hebben verloren. Na het verlies, krabbelden ze weer op en richten zich weer op hun doel. Daarom zijn zij succesvol. Veel mensen ervaren een mislukking echter als iets afschrikwekkends. Ze hopen dat dit nooit meer gebeurd en wagen zich niet aan een volgende poging. Ze haken af. Maar mislukkingen horen er gewoon bij. Mislukkingen zijn leermomenten. Wanneer je een keer meer opstaat, dan dat je bent neergegaan, dan ben je succesvol. Wees dus bereid te falen. Omarm het en leer ervan.
That’s how winning is done
Op youtube staat een scene uit de film “Rocky Balboa”, dat de essentie van succesvol zijn goed beschrijft. In de scene spreekt de oude bokser zijn zoon aan op zijn houding en vertelt hem dat het leven zwaar is en het niet belangrijk is hoe hard je kunt slaan, maar juist hoeveel klappen je kunt incasseren en toch in staat bent om door te gaan. Hoe vaak kun je geraakt worden en toch verder kunt. “That’s how winning is done!” roept hij uit. In de kern heeft hij daarin gelijk.
Doen
Deze blog gaat over de mentale aspecten van succes. De mentale aspecten zijn van het grootste belang om daadwerkelijk iets te kunnen realiseren. Om succesvol een doel na te streven is het dus van essentieel belang dat je je doel helder voor ogen hebben, dat je weet wie je wilt zijn, dat je gelooft in jezelf, dat je bereid bent om te falen en verlies omarmt. In een volgende blog hierover vind je een stappenplan. Het is allemaal geen hogere wiskunde, het is gewoon een kwestie van doen.