Je hebt niet veel koolhydraten nodig, maar toch eet je ze veel.

Je hebt niet veel koolhydraten nodig, maar toch is de kans groot dat je er teveel van eet. Doordat je teveel koolhydraten eet, verhoog je de kans op overgewicht aanzienlijk. Je lichaam zet koolhydraten namelijk snel om in glucose en glucose heeft insuline nodig om opgenomen te worden in je lichaamscellen. Overschotten worden opgeslagen als lichaamsvet. Doordat je teveel koolhydraten eet, neemt je vetmassa toe. En die vetmassa neemt niet af, wanneer je koolhydraten blijft eten. Het hormoon insuline blokkeert namelijk het vermogen van je lichaam om lichaamsvet te verbranden. Hoe kom je uit deze vicieuze cirkel? Je leest het in deze blog. 

Je hebt niet veel koolhydraten nodig

Ons lichaam is opgebouwd en gewend aan het voedsel dat het gedurende honderdduizenden jaren heeft binnen gekregen. Onze verre voorouders aten niet veel koolhydraten, zoals brood, pasta, rijst, noodles, snoep, koek en aardappelen. Zij aten voornamelijk groenten, noten, knollen, zaden en fruit als dat voor handen was. Daarnaast aten zij beperkt vlees en vis, als zij dit konden vangen. Eiwitten, vetten en vezels dus.

Koolhydraten. Meer weten? Download deze aanbieding.

In de huidige tijd eten we juist heel veel koolhydraten, terwijl ons lichaam daar niet voor gemaakt is. Juist door die overschotten, loop je de kans op overgewicht en de aan overgewicht gerelateerde aandoeningen zoals diabetes 2. Je hebt ze echter wel nodig. Je hersenen kunnen bijvoorbeeld niet zonder glucose.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn, net als eiwitten en vetten, brandstoffen. Eiwitten en vetten zijn ook nog bouwstoffen. Je hele lichaam is opgebouwd uit verwerkte eiwitten en vetten. Koolhydraten leveren je vooral energie in de vorm van glucose.

Koolhydraten worden tijdens je spijsvertering (metabolisme) direct omgezet in glucose en ze dienen voor energie. Het is een zeer effectieve en efficiënte manier van energievoorziening. Vandaar dat je er niet veel van nodig hebt.

Veel mensen eten echter veel te veel koolhydraten, waardoor de energie die het kan genereren niet wordt omgezet in energie. Het overschot wordt opgeslagen als lichaamsvet.

In dit e-boek kan je hier veel meer over lezen.

Waarom word je dikker van koolhydraten?

Je wordt op zich niet dikker van een paar koolhydraten, je wordt dikker van de hoeveelheid koolhydraten die je binnen krijgt. Grofweg kan je stellen dat je teveel brood, pasta, rijst, koek, snoep en aardappelen eet.

Daarnaast is er een overmatige hoeveelheid ‘highly processed food’ te verkrijgen, op zo’n beetje alle plaatsen waar mensen samenkomen. Denk hierbij aan chips, candy bars, voorverpakte sandwiches, hamburgers en bladerdeeg producten.

Wat is er mis mee?

Doordat je regelmatig iets van cruesli, cornflakes, brood, pasta, snoep, koek, chips of een muesli reep eet, krijg je veel koolhydraten binnen. Je metaboliseert dat onder andere in glucose en het hormoon insuline zorgt ervoor dat je die glucose kan opnemen.

Doordat je er teveel van eet, gaat het mis. Je systeem raakt als het ware overbelast. Wat gebeurt er?

1. Je lichaamscellen zitten al vol met glucose (brandstof) die je amper gebruikt, omdat we nu eenmaal weinig bewegen. Het hormoon insuline haalt het glucose overschot uit je bloedbaan en slaat het op als lichaamsvet. Je wordt dus dikker.

2. Vervolgens daalt je bloedsuikerspiegel, waardoor je weer hongerig wordt. Je gaat dus weer wat eten!

Dit is vaak het dilemma van overgewicht. Mensen die te dik zijn, dragen letterlijk een behoorlijke energievoorraad met zich mee, maar het lichaam kan niet bij die energie omdat de insuline dit belet.

Als je hier meer over wilt weten, of je wilt afvallen, lees dan dit e-boek.

3. Op den duur reageert je lichaam steeds minder goed op de insuline, waardoor er steeds meer van aangemaakt wordt. Al die insuline is belastend voor je lichaam en kan je erg ziek maken. Hierbij kun je denken aan diabetes 2.

Wat kan er dan gebeuren?

Overschotten aan koolhydraten kunnen dus leiden tot overgewicht en diabetes 2. Maar daar blijft het niet bij. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van menstruatie klachten maar je kunt ook allerlei huidaandoeningen krijgen, of last krijgen van een prikkelbare darm, ontstekingen en je lichaam kan sneller verouderen.

Je immuunsysteem zou minder goed kunnen werken, je bloeddruk kan oplopen en het risico op hart- en vaatziekten neemt toe. Je zou zelfs depressief kunnen worden. Allemaal niet zo mooi dus. Hoe los je dat op?

Hoe kan je er minder van eten?

Je hebt vast al eens gehoord over de zogenaamde ‘oervolken’ en het ‘oer-‘ of het ‘paleo dieet’. Centraal hierin staat koolhydraatarm eten en dat zou behoorlijk gezond zijn en je gewicht goed doen.

Het menu bestaat voornamelijk uit groenten, noten, zaden, bonen, erwten, linzen, verse kruiden, eieren, vis, vlees, kaas, volle yoghurt en kwark, roomboter, plantaardige oliën zoals olijf- en arachideolie, kokos, volle granen en pseudo granen zoals quinoa.

Ook met dergelijke voedingsmiddelen krijg je koolhydraten binnen. Alleen veel minder dus. Het grote voordeel van een dergelijke voeding is dat je lichaam overschakelt van koolhydraat verbranding, naar vetverbranding. Hierdoor spreekt je lichaam ook je vetreserves aan om te voorzien in energie.

Als je lichaam overschakelt op vet verbranding, dan is er ook minder insuline in je bloedbaan aanwezig. Insuline blokkeerde de mogelijkheid van je lichaam om vet te verbranden.

En, wat kan jij hiermee?

Hoewel koolhydraatrijke in grote massa’s aanwezig zijn in het westerse voedselassortiment, heb je er niet heel veel van nodig. Als je wel veel koolhydraten, dan ontstaat de vicieuze cirkel van glucose overschotten die je opslaat in je vetreserves, waar je vervolgens niet bij kan, omdat het hormoon insuline dit belet.

Een goede manier om minder koolhydraten binnen te krijgen, is om bewerkte voeding en highly processed food te laten staan. Een andere manier is om minder brood, pasta, rijst en aardappelen te eten. Dit is niet zo heel erg moeilijk.

Je zou bijvoorbeeld quinoa, kikkererwten, kidneybonen en linzen kunnen eten in de plaats van aardappelen en pasta. En je zou ook, als je dan toch een aardappeltje eet, wat meer groente kunnen opscheppen en wat minder aardappelen. Je ontdekt hier meer over in mijn e-boek Gezonde Voeding.

Als je wat inspiratie nodig hebt om maaltijden te bereiden met minder koolhydraten, kijk dan eens naar deze recepten. Uit ervaring kan ik je vertellen dat ze erg makkelijk te maken zijn en vooral heel erg lekker smaken.

Bronnen:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/12/16/dr-david-ludwig-clears-up-carbohydrate-confusion/
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/carbohydrates/art-20045705

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!