Effectief afvallen? Stimuleer vet verbranden.

Als je wilt afvallen, dan is het raadzaam om het lichamelijke proces van vet verbranden te stimuleren. Je stimuleert het proces van vet verbranden op deze 3 manieren; het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bepaalde voedingsgewoonten en door middel van een bepaald type lichaamsbeweging. Zo is het bijvoorbeeld heel erg handig om voedingsmiddelen te kiezen waar je lichaam veel moeite mee heeft om ze te verteren omdat je daar extra veel calorieën door verbrandt. Hiermee gaat je lichaam meer vet verbranden en dit helpt je bij afvallen. Dit artikel gaat er dus over hoe jij je lichaam op een goede manier meer lichaamsvet laat verbranden, zodat je slanker (en ook fitter) wordt. 

Waarom zou je vet verbranden stimuleren?

Afvallen is best moeilijk. Waarschijnlijk ben je hier inmiddels al lang en breed mee bekend. En als afvallen al moeilijk is, dan is op gewicht blijven, misschien nog wel moeilijker. Juist bij vet verbranden (lichaamsvet dus) gaat het allemaal wat makkelijker en is afvallen bovendien ook veel makkelijker vol te houden.

Wellicht heb je inmiddels al diverse pogingen gedaan om die extra kilo’s kwijt te raken. Helaas komen die kilo’s er steeds weer bij. Heel vervelend. Heb je steeds diëten gekozen waarbij je minder calorieën mocht eten? Of heb je voor afval-shakes, poedermaaltijden of bepaalde pilletjes gekozen?

Op langere termijn werken deze manieren niet. Onderzoek laat dit zien en eigenlijk weet je dit zelf ook wel, toch?

Om afvallen en op je streefgewicht te blijven gemakkelijker te maken heb ik 10 manieren voor je uiteengezet, waardoor je lichaam meer vet verbranden kan.

Effectief vet verbranden. Meer weten? Download het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

10 Manieren die vet verbranden

Het al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw bekend dat minder calorieën eten niet werkt om af te vallen. Althans, het werkt niet voor de lange termijn. Op korte termijn werkt het wel, je eet immers minder. Maar op de lange termijn compenseert je lichaam dit volop. Wellicht herken je dit inmiddels.

Ik vind het ronduit schokkend dat deze kennis (minder calorieën eten en afvallen werkt dus niet) al meer dan 70 jaar bekend is en dat er toch tal van bedrijven zijn die dieetproducten aan mogen bieden. Ze hebben doorgaans maar 1 ding met elkaar gemeen; ze werken niet (op de lange termijn).

Vraag jezelf eens af, waarom de markt voor dieetproducten groeit en waarom er steeds meer mensen met overgewicht rondlopen. Als al die producten zouden werken, dan zouden er toch niet zoveel mensen overgewicht hebben?

In de onderstaande 10 tips ontdek je hoe je het proces van vet verbranden kunt stimuleren. Door deze tips zul je gewicht kwijt kunnen raken. Dit komt onder andere doordat je het metabolisme extra stimuleert en zodoende dagelijks extra calorieën verbrandt.

1. Vet verbranden stimuleren door te ontbijten

Ontbijt altijd, om het proces van vet verbranden te stimuleren. Misschien zou je denken dat als je niet ontbijt, het lichaam automatisch de vetreserves zou aanspreken, omdat je lichaam de calorieën immers toch nodig heeft. Dit werkt echter een beetje anders.

Door wel te ontbijten, start je de metabolische motor op. Hierdoor verbrand je meer calorieën dan wanneer je niet zou ontbijten. Neem als ontbijt vooral volle granen, iets van eiwitten, vezels, wat fruit of een flinke smoothie. Eventueel kunt je het ontbijt aanvullen met lijn- of chiazaad.

Het voordeel van een dergelijk ontbijt is, dat het veel vitaminen en mineralen bevat, die je lichaam gedurende de hele dag goed kan gebruiken. En daarnaast bevat zo’n ontbijt lekker veel vezels. Je lichaam heeft er een beetje moeite mee om vezels te verteren (dit is goed). Vezels houden je lang verzadigd, zodat je niet snel weer trek krijgt.

Derhalve heeft je lichaam extra calorieën nodig, om die vezels te verteren. Dit geldt ook voor de eiwitten. Een ontbijt zorgt er dus voor dat je het proces van vet verbranden opstart.

2. Vet verbranden door genoeg te eten

Als je wilt afvallen, eet dan nooit te weinig. Te weinig eten is juist de enorme fout die heel veel mensen maken. Veel mensen weten dit niet.

Als je minder gaat eten, dan dat je nodig hebt, dan schakelt het lichaam automatisch over op de zogenaamde crisis stand. Je lichaam past zich aan, aan het aantal calorieën dat het nog wel binnen krijgt. Ons lichaam maakt immers geen onderscheid tussen een hongersnood (omdat er echt geen eten is, zoals vroeger het geval was) en jouw plan om veel minder te eten omdat je wilt afvallen.

Je valt toch af???

Natuurlijk val je in de eerste paar dagen af. Maar dit stopt vanzelf. Helaas bestaan de kilo’s die je nu bent afgevallen niet (of amper) uit lichaamsvetten. Nee de kilo’s die eraf zijn bestaan voornamelijk uit vocht en uit spiermassa. Kwalijk!

Dit is gegeven al ruim 70 jaar bekend. Afvallen door minder calorieën te eten werkt niet op de lange termijn. Helaas zijn er nog steeds talloze afval-producten te koop, die juist hier vanuit gaan.

Indien je weer normaal gaat eten, zoals het geval is na een dieetperiode, dan ziet je lichaam deze calorieën, die je dan opeens meer binnen krijgt, als extra calorieën en slaat ze op als lichaamsvet. En dat wil je dus niet. Je wilde juist dat vet verbranden. Je wilde ervan af!

Dat proces staat ook wel bekend als het jojo-effect en dat wil je nou net niet. Je lichaam moet meer vet verbranden stimuleren, omdat je van die extra kilo’s af wilt. Eet derhalve genoeg.

Meer weten over effectief afvallen en vet verbranden? Lees dan ook het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

3. Wat te eten?

Je laat je lichaam meer vet verbranden door te kiezen voor voeding die het lichaam moeilijk te verteren vindt. Hiermee bedoel ik voedingsmiddelen die veel vezels en eiwitten bevatten. Het kost ons lichaam namelijk extra calorieën (moeite) om ze te verwerken. Hierdoor spreekt je lichaam eerder de vetreserves aan, en zodoende gaat je lichaam meer vet verbranden.

Meer weten over gezond gewicht, vet verbranden en gezond eten? Maar heb je geen tijd om alles uit te zoeken? Geen punt, ik heb het enorme uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

4. Eet lekker pittig

Vet verbranden stimuleer je ook door het eten van pepers. Pepers (zwarte, rode, groene en chili) verhogen de lichaamstemperatuur een beetje, waardoor je het proces van vet verbranden stimuleert. Handig en lekker.

Vet verbranden stimuleren met peper. Meer weten? Lees het eboek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

5. Water drinken

Door ongeveer 2 liter water per dag te drinken, stimuleer je het proces van vet verbranden. Water telt geen calorieën en je lichaam heeft wel energie nodig (calorieën) om heet water te verwerken. Ook zorgt water ervoor dat het de afvalstoffen, die komen uit je lichaamscellen beter afvoert. Hierdoor zou je je fitter kunnen voelen.

Water is tevens een prima alternatief voor frisdranken. Frisdranken bevatten veel suiker, waardoor het lichaam in een suiker-achtbaan terecht komt. Daarnaast geeft water een vullend gevoel.

6. Vet verbranden door groene thee

Groene thee bevat een stofje dat vet verbranden stimuleert. Het is niet heel veel, maar goed, alle beetjes helpen. Dit geldt ook voor zwarte koffie.

7. Alcohol

Hoewel een glas rode wijn per dag, gezonde eigenschappen zou hebben, is het toch raadzaam om het bij dat ene glas te laten. Ook is het raadzaam om wekelijks een aantal alcoholvrije dagen in te lassen. Het proces van vet verbranden wordt namelijk onderdrukt, omdat het lichaam de calorieën uit alcohol niet kan opslaan.

Derhalve wil je lichaam eerst de alcohol uit je lichaam werken. Zodoende laat het de verbranding van je brandstoffen – eiwitten, koolhydraten en voedingsvetten – even voor wat het is. Een van de gevolgen hiervan? Je eten wordt niet goed verteerd zodat het niet komt op de plekken waar je het wilt hebben. Het komt juist op de plekken waar je het niet wilt hebben, je vetreserves. Dat is niet de bedoeling, toch?

8. Spieren en vet verbranden

Spieren hebben tot wel 10 keer meer energie nodig dan lichaamsvet. Het proces van vet verbranden stimuleer je dan ook door spiermassa te ontwikkelen.

Wist je dat 1 kilo spier, dagelijks tot wel 90 calorieën nodig heeft? Hoe groter de spiermassa, hoe meer je lichaam de vetreserves zal aanspreken. Spieren stimuleren vet verbranden.

Een ander positief gevolg van een toename van spiermassa, is dat je slanker wordt. Spieren nemen namelijk 4 keer minder ruimte is dan lichaamsvet.

9. Interval trainingen

Als je regelmatig aan sport doet, dan zul je misschien al gemerkt hebben dat het lichaam went aan het type beweging dat je doet. Wanneer je wilt afvallen en het proces van vet verbranden wilt stimuleren is dit niet handig.

Door het lichaam steeds te voorzien van nieuwe prikkels, krijgt je lichaam niet de kans om aan de beweging te wennen. Derhalve stimuleer je het proces van vet verbranden.

Interval trainingen, of HIIT trainingen zijn hier bijzonder effectief voor. Dergelijke trainingen bieden je nog meer voordelen. Zo vergroot interval training je conditie, de spiermassa en je verbrandt er een boel calorieën mee.

Gezond afvallen. Vet verbranden. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

10. Matig intensief bewegen

Om vet verbranden te stimuleren, is het ook belangrijk dat je wat actiever wordt. Matig intensieve beweging is daar prima geschikt voor. Onder matig intensieve beweging verstaan we wandelen, fietsen, tuinieren en huishoudelijke klusjes.

Hoe actiever je bent hoe meer lichaamsvet je verbrandt. Dit komt omdat je hartslag niet stijgt bij dit type beweging. Hierdoor spreekt je lichaam de vetreserves aan om te voorzien in de benodigde energie.

Wandelen dus om het proces van vet verbranden te stimuleren.

Meer weten over gezond gewicht, vet verbanden en heb je geen tijd om alles uitgebreid te onderzoeken. Geen punt, heb ik voor je gedaan. Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Vet verbranden is een proces

Je zult begrijpen dat de resultaten zich niet direct aandienen na het drinken van 2 koppen groene thee en een keer pittig te eten. Vet verbranden is een proces en dit proces stimuleer je door voor een langere periode, de bovenstaande tips uit te voeren.

Nu is een artikel natuurlijk veel te kort, om heel uitvoerig op vet verbranden in te gaan. Zo hebben we het niet eens gehad over de rol die koolhydraten en gezonde vetten spelen. In de onderstaande e-boek heb ik het een en ander voor je uiteengezet.

 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Bellen met NLbewustvoedingsadvies

Wil jij ook afvallen en kun je wel een duwtje in de rug gebruiken? Gewoon even iemand die je alles verteld over hoe je effectief lichaamsvet kan verbranden en zonder hongergevoelens afvalt? Boek dan ook een online consult voor voedingsadvies bij mij. In korte tijd ontvang je heel veel info speciaal afgestemd op jouw situatie. Bel snel, omdat ik best wel vol zit.

Als je een consult boekt, reageer ik overigens binnen 24 uur.

Meer weten?

Wil je meer weten over verantwoord afvallen en vet verbranden (omdat het steeds maar niet lukt)? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens. Je ontdekt snel waarom afvallen niet lukte en natuurlijk ontdek je heel snel wat wel werkt. Afvallen is een proces en geen kunstje, dat je eventjes doet.

Heb je liever snel resultaten? Ok, lees dan het e-boek 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden. Je krijgt een heleboel nuttige tips en inzichten die je helpen om flink af te vallen, in een korten tijd (op een verantwoorde manier natuurlijk).

Het versnellen van je metabolisme is een super goede manier die helpt bij vet verbranden en om af te vallen. Wil je daar meer over weten? Lees dan het e-boek Je metabolisme Boosten.

Tot slot ken je het belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht wel. Maar ja, hoe breng je het in de praktijk? Tussen weten wat goed voor je is en doen wat goed voor je is, zit vaak een hele grote stap. Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt je daarbij.

Wat ook heel veel mensen lezen? Het e-boek Van Stress Naar Geluk. Je loopt totaal geen risico door deze e-boeken aan te schaffen omdat ik een niet goed, geld terug garantie geef. Ook zijn deze e-boeken alleen maar op deze site verkrijgbaar, nergens anders.

Maandelijkse update ontvangen? Ik mail niet vaak hoor :-), 1 keer per maand.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/low-fat-diet-not-most-effective-in-long-term-weight-loss/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/carbs-calories-weight-loss/
3. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/paleo-diet/
4. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/fast-weight-loss/faq-20058289

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

3 reacties

 1. Mirjam schreef:

  Ik zou nog even je feiten checken… vooral wat betreft die 100 calorieën per kilo spier die je zou verbranden 😉 Klopt namelijk niets van en zou jammer zijn als je je lezers verkeerde informatie voorschotelt 🙂

  • Matthijn schreef:

   Beste Mirjam,

   Een kilo spier verbruikt dagelijks tot wel 100 calorieën extra. Dit wordt door veel partijen gesteld. Hier heb je een voorbeeld: http://www.calorieen-verbranden.nl/

   Groet,

   Matthijn

  • Matthijn01 schreef:

   Beste Mirjam,

   Een kilo spier verbrandt tot wel 100 calorieën extra per dag. Er zijn veel partijen die dit stellen. Hier heb je een voorbeeld: http://www.calorieen-verbranden.nl/

   Groet,

   Matthijn